|
| Kortnebbgås |
|
Av Hallvard Strøm
|
|
Anser brachyrhynchus
E: pink-footed goose - T: Kurzschnabelgans - F: oie à bec court  | Foto: B. Frantzen Kortnebbgåsa
er den største av de tre artene av gjess som hekker på Svalbard, og den
eneste med overveiende brun fjærdrakt. Den blir 60–75 cm lang og veier
2200–2800 g. Kjønnene er like, men hannene er noe større enn hunnene.
Beina er rosa. Hodet og den øvre delen av halsen er mørk brungrå, mens
nedre del av halsen og kroppen er lys brungrå. Ryggen har en blågrå
tone og brystet ofte et rosabeige anstrøk.
Kortnebbgåsa har et relativt kort og trekantet nebb. Nebbet er nærmest
svart med et rosa bånd tvers over ytterdelen. Hodet er avrundet og
halsen kort. Den lyse røde fargen på beina kan være vanskelig å se på
avstand eller i dårlig lys. Vingeoversiden og ryggen er svært lys hos
flygende fugler, tydelig lysere enn hos sædgås A. fabalis og tundragås
A. albifrons. Ungfuglene likner på de voksne, men de er ofte mørkere
med mindre kontrast mellom hode og kropp, mindre tydelig blågrå rygg og
med blekere farge på beina. Låten er et dypt nasalt og støtvis “angank”
eller “tjøtjøtjøtt” (to- eller trestavet).
|
Utbredelse:
Kortnebbgåsa har sin hekkeutbredelse på Øst-Grønland, Island og
Svalbard, hvor den er den mest tallrike gåsearten. Den hekker primært i
de vestlige delene av øygruppen, og særlig på vestkysten av
Spitsbergen. Den er mer fåtallig i de østlige delene, noe som trolig
henger sammen med blant annet sen snøsmelting der. Arten forekommer i
lavt antall på Bjørnøya. Kortnebbgjessene på Svalbard utgjør en egen
bestand som overvintrer i Danmark, Nederland og Belgia og trekker
sørover fra Svalbard via Norge. Kortnebbgjessene fra Grønland og Island
overvintrer på de britiske øyer. Det er en begrenset utveksling av
individer mellom de to delbestandene, primært i harde vintre.
Kortnebbgåsa ankommer Svalbard i de to første ukene av mai mens
tundraen fortsatt er dekket av snø og forlater øygruppen igjen i løpet
av september.
|
Økologi:
Små holmer og øyer langs kysten og tundraen i innlandet er
kortnebbgåsas hekkeområder. Sammenliknet med hvitkinngåsa og ringgåsa,
er kortnebbgåsa bedre til å forsvare reir og unger mot fjellreven, noe
som gjør det mulig for arten å utnytte hekkeområder som ligger i
innlandet. Den er ikke i samme grad avhengig av å kunne flykte på
sjøen. Hekkingen foregår både som enslige par og i løse kolonier.
Særlig ved foten av gressbevokste skråninger under fuglefjell er det en
høy tetthet av reir. Etter klekking oppholder ungfuglene og de
fjærfellende (mytende) voksne fuglene seg i vegetasjonsrike områder
langs kysten, gjerne med god tilgang på ferskvann. Kortnebbgåsa er en
planteeter som utnytter både rota og den grønne delen av plantene.
Dietten på Svalbard består av ulike urter og gress som finnes på
kystslettene og under fuglefjellene. Kortnebbgåsa er avhengig av å
bygge opp betydelige fettreserver for å kunne gjennomføre det lange vår
og høsttrekket. Raste- og overvintringslokalitetene ligger vanligvis i
jordbruksland og på strandflater.
|
Livshistorie og reproduksjon:
Kortnebbgåsa kan velge svært forskjellige hekkeplasser. Reiret kan
plasseres på flatmark, i skråninger eller på mindre forhøyninger i
terrenget som gir utsyn. Samme reirplass brukes gjerne år etter år, og
reirplassen blir ofte lett synlig på grunn av rik vegetasjon. Reirskåla
fôres med plantedeler og mye dun. Hunnene beiter intenst i perioden før
eggleggingen for å bygge opp tilstrekkelige fettreserver før hekkingen
starter. Eggleggingen skjer vanligvis i de første dagene av juni.
Normal kullstørrelse er fire egg, men kan variere fra ett til ni.
Eggene er hvite, men blir gulbrune og skitne i løpet av den 26–27 døgn
lange rugeperioden. Hunnen er alene om rugingen. Hannen holder seg i
nærheten av reiret og holder vakt hele perioden. Ungene forlater reiret
umiddelbart etter klekking og er flygedyktige etter omlag åtte uker.
Etter hekkingen feller de voksne fuglene vingefjærene og mister
flygeevnen i flere uker, før nye fjær vokser ut. Familiene holder
vanligvis sammen til vårtrekket nordover den påfølgende våren.
Kortnebbgåsa blir normalt kjønnsmoden i en alder av tre år. Den høyeste
kjente levealderen på fugl merket med norske fotringer er 22 år.
|
Forvaltningsstatus og overvåkning:
Bestanden av kortnebbgås på Svalbard har vokst kraftig de siste
tiårene. Årlige tellinger utført i artens vinterområder i
oktober–november indikerer at bestanden i 2005 besto av 52 000
individer. Kortnebbgåsa er jaktbar på høsten både på Svalbard og på
fastlandet, samt i Danmark. Jaktuttaket på Svalbard er lite, men totalt
sett er det betydelig. Den globale bestanden (begge delpopulasjonene)
er estimert til noe under 69 000 par. Veksten i bestanden har ført til
økte konflikter på rasteplasser langs trekkruten og i
overvintringsområdene på grunn av at kortnebbgåsa beiter på
jordbruksland. Konflikten med bøndene har blitt forsøkt løst gjennom
ulike forvaltningstiltak. Kortnebbgåsa er en relativt sky og forsiktig
fugl, som raskt forlater reiret. Ubeskyttede egg kan innen kort tid bli
tatt av fjellrev og polarmåke. I fjærfellingsperioden kan kortnebbgåsa
opptre i store flokker som er svært sårbare for forstyrrelser på grunn
av fuglenes manglende flygeevne.
|
|
Publisert: (01.2007)
|
|

Norsk Polarinstitutt
Polarmiljøsenteret
9296 Tromsø
|