Her står du:Hjem arrow Veivisere arrow Utskrift arrow Hvordan slå av automatisk oppdaging av skrivere
Hvordan slå av automatisk oppdaging av skrivere Skriv ut E-post
Skrevet av Svein Morten Rougnø   
Windows XP har som standard en funksjon som automatisk søker etter såkalt nettverksskrivere og installerer dem. På et nettverk som HVE innebærer det at en vil få en DRØSS med skrivere installert, som ikke fungerer i det hele tatt. Det er lurest å slå av denne automatikken.

Delte skrivere og automatisk oppdaging av nettverksressurser

  • Dette dokumentet er bare relevant hvis du har Windows XP.

En del av dere har sikkert irritert dere over at det stadig dukker opp nye skrivere på maskinen din. Les videre for å finne ut mer om det og hvordan dere får slått dette av.

Windows XP fungerer slik at den prøver å automatisk legge til nettverksressursser som den finner på et lokalt nettverk. Dette er en funksjon det er lurt å slå av på et såpass stort lokalt nettverk som vi har på Eik.

Windows XP har en hel del automatiske funksjoner i forhold til hva Windows 98 hadde. Dette er funksjoner som Microsoft har laget for å gjøre det "enklere" for brukeren.

Det kan godt være at det blir enklere for den vanlige hjemmebrukeren at ting og tang skjer automatisk, men på et større nettverk kan det skape relativt store problemer.

Som noen av dere kanskje vet så er det mulig å dele en mappe på nettet slik at det er mulig å gå inn fra andre maskiner. Student Login, bl.a., fungerer slik.

Det er også mulig å dele skrivere slik at andre maskiner også kan skrive ut til den skriveren. Dette er imidlertid mest beregnet på et lite nettverk hjemme i et bolighus, der man har flere enn én datamaskin, men bare én skriver. Da kan skriveren kobles til den ene maskinen, og deles på nettverket slik at også den andre maskinen kan skrive ut til den samme skriveren. (Fungerer selvsagt bare hvis de to datamaskinene er koblet sammen i nettverk.)

Her på Eik har dere mulighet til å skrive ut til flere skrivere. (Prosedyren til hvordan dere gjør det ligger på dette nettstedet.)

Det er 2 ting du bør gjøre for å hindre at skrivere dukker opp automatisk.

  1. Sjekke at ikke DU har delt noen av dine skrivere.
  2. Slå av automatisk oppdaging av nettverksressurser.

Sjekke at ikke du har delt noen skrivere

  1. Hvis du har standard Windows XP startmeny, klikk på Start->Skrivere og telefakser.
    Hvis du har klassisk startmeny, Klikk på Start->Innstillinger->Skrivere og telefakser.
  2. Se om noen av skriverne er delt. De er i så fall representert med et ikon hvor det er en hånd som "holder" skriveren:
    Lite ikon: sharedprinter_small.png
    Større ikon: sharedprinter_big.png
  3. Hvis du ser noen slike ikoner og du vet at dette ikke er ikonet for en skriver du har hjemme og bruker på et nettverk hjemme, høyreklikk på ikonet og velg "Deling..."
  4. Da får du opp en slik dialogboks:
    sharedprinter_dialog.png
  5. Velg "Ikke del denne skriveren", og klikk OK
  6. Gjenta punkt 3-5 for de andre printerikonene som måtte være delt.

Slå av automatisk oppdaging av nettverksressurser

Hvis noen på det lokale nettverket har en skriver som er delt, vil din maskin etter hvert oppdage denne automatisk, og installere den på din maskin. Dette gjelder hvis maskinene hører til samme arbeidsgruppe. I utgangspunktet er alle studentmaskinene som IT-tjenesten har satt opp med i samme arbeidsgruppe.

For å hindre Windows XP i å legge inn skrivere automatisk på denne måten, gjør følgende. Dette bør alle gjøre.

  1. Klikk på Start->Programmer->Tilbehør->Windows Utforsker
  2. På menylinjen, velg Verktøy->Mappealternativer
  3. Klikk på arkfanen Vis
  4. Fjern haken ved "Automatisk søk etter nettverksmapper og -skrivere"
  5. Klikk OK

Da skulle det være trygt å gå til Start->Skrivere og telefakser og slette de skriverne som har dukket opp automatisk (Navnet starter med "Automatisk skriver .....").

Sist oppdatert ( torsdag 07. september 2006 )
 
(C)2005 Studenthjelp