Eclipse
Eclipse er et program som gir deg et IDE (Integrated Development Environment.) til å utvikle f.eks java programmene dine. Tanken bak IDE er å gi deg som utvikler et program som gir deg full oversikt over programmeringsprosessen. Andre IDE programmer er f.eks NetBeans, JavaBuilder, etc (Eclipse kan også brukes til å utvikle programmer i andre språk enn java.)
- Komme igang med Eclipse
- Opprette et nytt prosjekt.
- Oprette en ny klasse.
- Kjøring av prosjektet.
- Noen tips.
- Eclipse veiledning.
Komme igang med Eclipse?
Åpne et xterm-vindu -> Skriv inn eclipse (Hvis du skriver eclipse & så kan du fortsette og bruke xterm vinduet til andre oppgaver.)
Da du starter Eclipse for første gang blir du bedt om å opprette en workspace-mappe.

Default er på hjemmeorådet ditt, men du kan selv velge hvor du vil plassere mappen med Browse knappen. Workspace mappen er der Eclipse lagrer kildekoden din.
Unngå å huke av for Use this as the default .... da det kan være kjekt å definere flere workspace og kunne velge hvilket du vil bruke hver gang du kjører Eclipse.
VIKTIG! Nå du skal avslutte Eclipse: File->Exit eller Alt-F4
Ved første gangs bruk blir du møtt av en introduksjonsside.

Ved å klikke på tavle ikonet får du en rask praktisk gjennomgang av hvordan du bruker Eclipse. Jeg vil anbefale å gjennomføre denne da den er informativ, og tar kun et par minutter. (Du kommer deg videre til workbench'en ved å klikke på den avrundede pilen øverst i høyre hjørne.)
Definere et nytt workspace.
Hvis du ønsker å lage deg et nytt, eller bytte til et annet workspace.
Klikk på File -> Switch Workspace

Trykk på Browse og enten finn ønsket workspace eller definer et nytt.
Opprette et nytt prosjekt.
Det første man må gjøre etter å ha startet Eclipse er å opprette et nytt prosjekt:
Klikk på File -> New -> Project

(Eclipse lar deg da velge mellom en rekke forskjellige prosjekter. I dette eksempelet har jeg valgt java.)

Merk av Java Project og trykk neste
Eclipse starter da en wisard som hjelper deg med å opprette et nytt java prosjekt. Et prosjekt i dette tilfellet er rett og slett en undermappe av mappen workspace.
Det første du må gjøre er å gi et navn til prosjektet ditt.(f.eks 'oblig1_inf1000') Alle filer tilkyttet dette prosjektet havner da i en mappen oblig1_inf1000 under mappen workspace på hjemmeområdet ditt. Denne mappen blir rotkatalogen til prosjektet ditt.

Skriv inn navnet på prosjektet ditt i labelen Project name (I dette tilfellet oblig1_inf1000)
JDK Compliance skal være Use default compiler compliance(Currently 1.4.2).
Project layout skal være Use project folder as root for sources and class files
Trykk finish.
Det nye prosjektet ditt dukker nå opp i Package Explorer panelet til høyre i Eclipse vinduet.

Opprette en ny klasse.
Du har nå opprettet et prosjekt og er klar for å gi det innhold. Til det trenger man klasser og interface'er.
I dette eksempelet har jeg valgt å opprette en ny klasse.
Trykk på File -> New -> Class

(Som du ser kan du her velge en mengde forskjellige elementer til prosjektet ditt.)
Du får nå opp en wizard som hjelper deg..

Source folder er default den samme som prosjektfolderen din.
Package labelen kan du la stå tom dersom den klassen du skal skrive ikke skal være en del av en spesiell pakke.
Name sier seg selv...
Under Modifiers kan du velge om klasen skal være abstract eller final.
Hvis klassen skal være en subklasse kan du oppgi navnet på superklassen i Superclass labelen. (Default er her java.lang.Object da alle klasser er subklasser av denne.)
Videre kan du angi om klassen din skal være knyttet opp til eventuelle 'interface' Avslutningsvis kan du velge om Eclipse automatisk skal generer koden for
- Main metoden
- Konstruktøren(e) fra superclassen
- Arvede abstrakte metoder
Helt til slutt kan du hake av for Generate comments Eclipse genererer da automatisk javadoc kode. (Du må selv gi den innhold..)
Trykk Finish
Den nye klassen din er nå klar til editering i editorvinduet. Du ser også den nye klassen din i Package Explorer panelet til høyre i Eclipse vinduet. (Hvis den ikke gjør det så klikk på den lille pilen til venstre for der det står (default package))
Videre har Klasse1 dukket opp i Outline panelet til venstre i Eclipse vinduet. Legg også merke til at under klasse1 er main-metoden oppført. Etterhvert som du skriver flere klasser med dertil tilhørende metoder dukker de opp kronologisk i Outline panelet.

Kjøre javaprogrammet ditt.
Når du har rettet opp evt. kompilatorfeil er du klar til å kjøre programmet ditt:
Trykk Run -> Run as -> Java application

Kompilatorfeil kommer opp i panelet i bunnen av Eclipse vinduet under fanen console.

Noen kjekke funksjoner.
- I editorvinduet vil du se noen små minus eller plusstegn helt til venstre. Ved å trykke på
disse kan du enten vise kun navnet på metoden eller bare metodenavnet.

- Du kan fint ha flere klasser/filer åpne i editorvinduet. Disse legger seg da som faner
øverst i vinduet.
- Under Window -> Preferences kan du sette opp Eclipse slik du vil har det.


Av spesiell interesse kan nevnes:
- Hurtigtaster Help->Key Assist
- Syntax (Window->Preferences->Ant->Editor) Velg fanen Syntax
- Java (Window->Preferences->Java) Her finner du diverse settings som kan være nyttige.
Under Help->Tips and Tricks->Eclipse Platform finner du masse nyttig.


Jeg vil anbefale utstrakt bruk av help sidene når du begynner med Eclipse da disse er oversiktlige og selvforklarende.
Eclipse veiledning.
Dersom man googler med Eclipse tutorial kommer det opp mange forskjellige Eclipse veiledninger. Alt fra helt generelle til spesialiserte gjennomganger avhengig av hva man ønsker og oppnå. Jeg har tatt med en som jeg selv synes var grei, men dersom den ikke passer ditt behov så er det bare å google i vei.