OpenOffice

Hva er OpenOffice

OpenOffice er gratis kontorpakke som kan brukes på windows, linux og solaris. OpenOffice inneholder blant annet:

  • WRITER Tekstbehandler
  • CALC Regneark
  • DRAW tegneprogram
  • IMPRESS Presentasjonsprogram
  • MATH Likningseditor
  • HTML Editor Webeditor

Starte OpenOffice

For å start openoffice-programmet, skriv ooffice (Ifi har også OpenOffice.org 2 til test under kommandoen soffice) i et terminalvindu (på noen pc'er kan du også skrive 'openoffice') og trykk på enter-tasten.

Føy gjerne på en & etter kommandoen for å starte programmet i bakgrunnen (slik at du kan fortsette å bruke kommandovinduet)

Om litt vil et hvitt ark komme fram, med en linjal øverst og ikoner til venstre og på toppen. Du har nå startet openoffice i tekstbehandlermodus.

Hvis du vil lagre dokumentet ditt, trykker du på File + Save As.

Du får nå opp Save As -dialogboksen. Det første den viser er alle mappene på hjemmeorådet ditt på UiO.

  • Hvis du vil lagre dokumentet her (rett på hjemmeområdet ditt)
    • Skriv inn navnet du vil gi dokkumentet (eks.: hovedoppgave1) i feltet foran "File name:".
    • Klikk så på Save -tasten.

  • Du kan lagre dokumentet inne i en mappe på hjemmeorådet ditt (en såkalt under-mappe).
    • Dette gjør du ved å dobbelklikke på en av mappene du ser i det store hvite feltet i Save As -dialogboksen.
    • Klikk så på Save -tasten

  • Du kan også opprettet en ny mappe i Save As-dialogboksen.
    • Dette gjør du ved å klikke på det midterste av de tre mappe-ikonenet oppe til høyre. Den ser ut som en mappe som det skinner av i høyre hjørne.
    • Etter å ha klikke på "ny-mappe"-ikonet, får du opp "Create new folder"-dialogboksen.
    • Her skriver du inn navnet på den nye mappen du vil lage og klikker så på OK.
      (Ser du at mappen dukker opp i mappe-vinduet?)

Åpne en eksisterende fil

Det fine med openoffice er at du kan åpne og lagre documenter og regneark skrevet i Microsoft Office. Nåværende versjon av openoffice støtter ALLE msoffice-formater opp til og med office xp. Selvfølgelig støtter openoffice også sitt eget format 'Open Office 1.0 org text document', samt en rekke andre formater. OpenOffice 2 (soffice) støtter også det nye OASIS-formatet, som er godkjent som et åpent format.

  • Velg File - Open fra openoffice -menylinjen.
  • Du får da opp "open file" -dialogboksen.
  • Bla deg fram til filen du vil åpne og trykk OK.
  • Dokumentet åpner seg så for redigering i openoffice.

Utskrift fra OpenOffice

Dette kan gjøres på to måter, en hvor man konverterer til pdf og en hvor man installerer printer og skriver ut etter det.

Utskrift uten installasjon

Velg: Fil --> Print

  1. I vinduet som dukker opp settes printer navnet lik: PDF converter
  2. Klikk inn "Print to file" og klikk OK
  3. Velg plassering og navn på filen (for eksempel test.pdf) og velg file type = "ALL", og klikk OK
  4. Gå til login eller xterm vinduet og skriv ut filen ved hjelp av kommandoen "ppr test.pdf" eller "print test.pdf".

En annen fremgangsmåte:

Velg Fil --> Export as PDF<br>

  • Følg så punkt 3) og 4)

Enkel installasjon av printer

  • I xterm gjøres følgende (Erstatt de to første punktene med kommandoen spadmin for OpenOffice 2/soffice):

1) cd .openoffice/

2) ./spadmin

3) klikk på "Properties" for "Generic printer"

4) Skriv inn kommandoen "ppr" for denne printeren(print hvis det er en printer ved Ifi)

5) Klikk "OK"

12) Trykk på "Close"!


Start så openoffice og velg file --> print --> og ok!!!

Tips og triks

  • Bunn- og topptekst:
    Åpne dokumentet og klikk Insert -> Header (eller footer) -> Default.

  • Spesialfelt (sidenumerering, forfatter, dato-merking):
    så klikker du Insert -> fields -> <ønsket valg, f.eks. 'date')

  • Fete typer/kursiv/understreket tekst:
    Klikk på B, i, U på verktøylinja.

  • Lime inn java-applets i dokumentet:
    Du klikker Insert -> Object -> Applet og blar fram til class-fila!
    [Et applet er et lite program skrevet i java som kan bli lagt inn i en html side]

  • Sette inn symboler:
    Klikk på "Tools"
    Så på "Gallery" (får du fram en rekke ferdiglagde symboler, linjer, lyder m.m.)
    Disse kan du slepe ned til openofficedokumentet ditt med musen, for deretter å dra det rundt hvor du vil ved å holde venstre musetast inne samtidig som du beveger musa.
    For å få bort galleriet ('gallery') klikker du på Tools -> Gallery en gang til.

  • Sette inn et eget bilde:
    klikk Insert -> Graphics -> From file.
    Bla så fram til bildefila di.
    Etter at du har limt inn bilde kan du selfølgelig slepe det rundt i dokumentet som du ønsker.
    Openoffice godtar det aller meste av bildeformater (gif,jpg,bmp,tiff, png, wmf, etc..., etc...)

Vanlige problemer

  • Et doc-dokument kan se litt annerledes ut,hvis en tar det fra openoffice og over i word, og vice versa.

Linker

OpenOffice's hjemmeside

OpenOffice 2

Den siste versjonen av OpenOffice er ennå ikke inkludert i den linux varianten som er installert på termstuene. Drift har derfor lagt til følgende kommandoer for å starte OpenOffice 2:

    soffice
    swriter
    scalc
    simpress
    sdraw
    sbase
    spadmin