Ultimate Paint
Innhold
- Hva er Ultimate Paint
- Hvordan starte
- Hvordan komme igang
- Litt videre
- Relevante linker
- Forskjellen mellom freeware og shareware versjonen
Hva er Ultimate Paint
Ultimate Paint (herved kallt UP) er et grafisk 32 - bit’s Windows program. Det er mulig å lage, se og manipulere bilde med UP på samme måte (men med mange flere muligheter) som det gammle Microsoft Paint programmet. I UP kan et bilde enten tegnes helt manuelt eller lastes inn fra fil og forandres. Det er blant annet mulig å forandre størrelsen, klippe ut en del, dreie, speile, skrive tekst, eller bruke noen filtre på et bildet.
Ultimate Paint støtter følgende filformat:
JPEG, GIF, PNG, BMP, PCX, AVI (kun lesing), TGA, WMF/EMF, ICO (kun lesing), IFF/LBM og WAP BMP
På termstuene er det per dags dato installert UP 2.86 Freeware edition (les mer om freeware versjonen her). UP er – som de fleste andre tegneprogrammene - et program som man må leke seg med for å finne de funksjonene som er best egnet for den enkles formål.
Hvordan starte
Ultimate Paint ligger under Start -> All Programs -> Accessories -> Ultimate Paint eller Start -> All Programs ->Paint&Photo -> Ultimate Paint. Progammet startes ved å klikke på ikonet.
Hvordan komme igang
Introduksjon

Første gang UP åpnes befinner hovedmenyen seg på toppen. Her finnes det følgende menyer: File, Edit, Brush, Image, Dektop, Options, Window og Help. Under menylinjen finner en funksjonslinjen som inneholder standard og mest brukte funksjoner samt Undo/Redo /Zoom knappene. Bildene er plassert i separate vinduer, og det er alltid minst et vindu åpent. Om alle bildene lukkes vil programmet automatisk lage et nytt tomt vindu. På venstresiden befinner toolbaren seg. Den inneholder ikoner til valg av forskjellige tegneoperasjoner samt valg av tegne - og bakgrunnsfargen. Dersom kun en del av et bilde som har blitt åpnet er synlig kan piltastene brukes til å bevege bildeutsnittet.
Laste inn et eksisterende bilde

Ved å klikke på File -> Browse åpnes en image – browser. Denne viser alle bildene i en mappe som miniatyrbilder slik at det er lett å lete etter et bilde som det skal jobbes med. Alternativt kan man gå på File -> open for å åpne en bestemt fil. Her fåes kun opp miniatyrbilde av den fila som er markert - ikke alle filene i den aktuelle mappen.
Navigasjonsmenyen
Ved å klikke på Options -> Navigation Panel (eller F10) åpnes en navigasjonsmeny (som vist i figuren), der bildeutsnittet rundt musepekeren blir vist i originalstørrelse. I tillegg vises hele bildet som miniatyrbildet, og x og y koordinatene og fargeparameterne til den pixeln musepekeren befinner seg på.

Toolbar
På venstresiden finnes toolbaren. Denne inneholder de viktigste tegnefunksjonene. Ved å holde musepekeren over et ikon i toolbaren dukker dens navn opp. Noen ikoner har en liten pil i nedre høyre hjørnet.
Dersom det klikkes på slikt ikon med venstre museknapp og knappen holdes nedtrykkt en liten stund, fåes opp flere variasjoner av denne operasjonen.
Dersom Shift tasten holdes nedtrykt mens musepekeren er på bildet kan penslet kun beveges i en retning.
Fargevalg

For å endre den aktuelle tegnefargen eller bakgrunnsfarge klikker man nederst i toolbaren på henholdsvis fargefirkanten nederst til venstre eller høyre. Det dukker da opp en meny der man kan velge fargen.
Alternativt kan det samme menyen nåes ved å trykke Ctrl+Shift+B for bakgrunnsfargen og Ctrl+Shift+D for tegnefargen. Tegnefargen kan i tillegg endres i menyen som åpnes ved å klikke på Options -> Palette.
Penselformen
For å få opp penselform menyen der formen til penslet som brukes til frihåndtegning endres i klikker man på Options -> Brush shape. Her kan blant annet tykkelsen til penselet velges. Samme menyen fåes ved å klikke på ikonet øverst til høyre i toolbaren.
Zoom
Det er mulig å zoome mellom 1 og 32 zoom inn, og mellom 3/4 og 1/10 ut. Klikk på opp og ned pilene ved siden av lupen for å zoome. Dersom Shift tasten holdes inne under zoomingen økes/minskes zoom verdien med to steg om gangen istedenfor en. Ved å trykke på tasten z byttes det fra en større til en mindre zoom. Dersom z trykkes igjen fåes den sist brukte zoomen tilbake, bildet blir da sentrert rundt musepekeren. Om det er mulig viser UP hele bildet.
Undo/Redo
Disse ikonene befinner seg i funksjonslinjen under menylinjen. Ved å trykke på Undo (eller trykke Alt-Backspace) annulleres den siste operasjonen, og ved å trykke på den lille pilen ved ikonet vises en liste over alle operasjoner som har blitt gjort. Ved å velge en av dem vil alle operasjonene fram til denne bli annullert. Dersom du vil gjenta en operasjon kan naboikonet Redo brukes (eller Shift-Alt-Backspace trykkes). Ved å klikke på ikonet gjentas den siste operasjonen, og ved å klikke på den lille pilen fåes opp en lite over alle foretatte operasjoner.
Selection (Utvalg)
Du kan markere en del av bildet ved å bruke Cut funksjonene. Utvalget blir da markert med stiplede linjer. Ved å velge clear selection eller Ctrl+D annulleres utvalget.
Ved å gå på Edit -> Delete slettes det som er tegnet i den utvalgte delen slik at utvalget får bakgrunnsfargen, på samme måte kan du klippe, kopiere og lime inn utvalget ved hjelp av funksjonene i menyen Edit.
Effekter
Ved å klikke i menyen på Image og så et av de navnene fra og med Alpha og nedover -> browse får man opp effektbrowsern. Her kan man velge noen effekter.
Hjelp og veiledning
Help menyen i UP er veldig nyttig og forklarer det meste i detail. Du finner help menyen i menylinjen under help -> contents. Ved å klikke her kommer du til en flash movie på UP's hjemmeside som forklarer noen av de grunnleggende tingene i frihandtegning med UP.
Litt videre
Animasjoner
Det er ikke mulig å lage animasjoner med UP. Man kan åpne enkle frames fra en .avi fil eller en animert .gif fil, men det er ikke mulig å jobbe med animasjonen som helhet, og det er heller ikke mulig å lagre den med UP.
Flere veiledninger
Det finnes veiledning til følgende temaer på hjemmesiden til UP under Tutorials:
- Photo Processing
- Web Graphics
- Page Curls
- Endless Fun With Frames
- Fishy Image
- Filter Factory
- Filter Factory Examples
OBS: Legg merke til at ikke alle filtre og frames er tilgjengelige i freeware versjonen som UiO har på sine maskiner! (les også: Forskjellen mellom freeware og shareware versjonen)
Hot Keys
Det finnes en rekke hot keys i UP som kan være nyttig dersom man utfører en operasjon mange ganger og det blir for slitsomt å bruke musa. Hot keyene som finnes er listet i tabellene nedenfor:
Ikoner
| P | Draw freehand |
| L | Line |
| U | Curve |
| R | Rectangle |
| C | Circle |
| D | Filled shape / polygon |
| S | Spray |
| F | Fill area |
| T | Write text |
| B | Select area / Cut brush |
| O | Clone |
| G | Get color |
| H | Change color |
| V | Move selection |
| Shift+3 | Grid |
| Shift+Ctrl+C | Clear image |
| I | Filter |
| Alt+BackSp, Ctrl+Z | Undo last action |
| Shift+Alt+BackSp | Redo last action |
Menyer
| Alt+F | Files menu | Ctrl+B | Stretch Both Brush Dimensions |
| Ctrl+N | New... | Shift+Ctrl+X | Mirror Brush Left to Right |
| Ctrl+O | Open... | Shift+Tab | Rotate Brush by 90 Degrees |
| Ctrl+S | Save | Ctrl+R | Rotate Brush by Any Angle |
| Ctrl+F4 | Close | Ctrl+E | Center Brush Handler |
| Alt+X | Exit | Ctrl+E | Center Brush Handler |
| Alt+E | Edit menu | Alt+I | Image menu |
| Shift+Del, Ctrl+X | Cut | Ctrl+P | Crop |
| Ctrl+Ins, Ctrl+C | Copy | Ctrl+F | Filter Factory |
| Shift+Ins, Ctrl+V | Paste | Ctrl+I | Info |
| Ctrl+Del | Del | Alt+O | Options menu |
| Ctrl+D | Clear Selection | F5 | Hide/show Tool Bar |
| Alt+B | Brush menu | F6 | Hide/show Standard Functions |
| . | Reset Brush | F7 | Hide/show Rulers |
| Ctrl+A | Get All (Put Image into Brush) | F8 | Hide/show Palette |
| Ctrl+G | Get Selection | F2 | Paint Technique |
| Ctrl+M | Convert Brush to Image | F3 | Color Technique |
| Shift+Ctrl+O | Outline Brush | F4 | Replace Technique |
| Ctrl+H | Halve Both Brush Dimensions | Alt+W | Window menu |
| Shift+Ctrl+U | Double Both Brush Dimensions | Alt+1-0 | Switch to image 1..10 |
| Ctrl+Tab | Next image | Shift+Ctrl+Tab | Previous image |
| Alt+H | Help menu |
Blandet
| gray + / - | Increase / decrease Zoom |
| Z | Toggle zoom |
| Up, Down,Left,Right | Scroll image |
| Home | Go to left side |
| End | Go to right side |
| PgUp | Go to top |
| PgDn | Go to bottom |
| Ctrl+Shift+D | Change Drawing color |
| Ctrl+Shift+B | Change Background color |
| Shift+Up | Exchange Drawing and Background colors |
| Shift+Down | Switch displaying of colors between RGB and HSV |
| Shift+Home | Decrease Hue / Red value of Drawing color |
| Shift+PgUp | Increase Hue / Red value of Drawing color |
| Shift+Left | Decrease Saturation / Green value of Drawing color |
| Shift+Right | Increase Saturation / Green value of Drawing color |
| Shift+End | Decrease Value / Blue value of Drawing color |
| Shift+PgDn | Increase Value / Blue value of Drawing color |
| Ctrl+Left | Decrease width in Cut a rectangle with predefined size mode |
| Ctrl+Right | Increase width in Cut a rectangle with predefined size mode |
| Ctrl+Up | Decrease height in Cut a rectangle with predefined size mode |
| Ctrl+Down | Increase height in Cut a rectangle with predefined size mode |
| Ctrl+Home | Decrease dimensions preserving A/R in Cut a rectangle with predefined size mode |
| Ctrl+PgDn | Increase dimensions preserving A/R in Cut a rectangle with predefined size mode |
| Ctrl+L | Last Ultimate Paint filter used |
Relevante linker
På UP's hjemmeside finnes det informasjon om programmet, nyheter, FAQ og en del eksempler/læreprogrammer, dessuten kan man laste ned freeware og shareware versjonen, eller kjøpe trial versjonen.
Forskjellen mellom freeware og shareware versjonen
Den eneste forskjellen mellom Freeware versjonen som er installert på UiO's maskiner og shareware versjonen (som kan lastes ned fra UP's hjemmeside) er at det finnes flere filtre og effekter i shareware versjonen som kan brukes på bildene. I shareware versjonen har man til og med tilgang til å bruke de filtre som kun kan brukes dersom programmet er kjøpt. Noen av filtre kan i shareware versjonen kun bli brukt på et bilde, men det er ikke mulig å lagre bildet etter å ha brukt dem.