Russland, Canada og USA
I Russland, Canada og USA er det spesielt jakt på de store rovdyrene ulv, puma, gaupe og bjørn, og som kan bringes hjem som trofé.
Alle bjørner (bl.a. brunbjørn, svartbjørn og isbjørn) er på liste II og trenger derfor CITES eksporttillatelse fra landet de tas ut fra. Unntak er brunbjørner fra Mexico, samt underarten Ursus arctos isabellinus (Himalaya), som er på liste I. Disse er det ikke lov eksportere.
Puma, ulv og gaupe fra disse landene er på Liste II.

Afrika
Eksempler på jaktbare ikke-CITES arter i Afrika:
- Blesbukk Damaliscus pygargus philippsi
- Bushbukk Tragelaphus scriptus
- Duicker Sylvicapra grimmia
- Gemsbukk Oryx gazella
- Impala Aepyceros melampus
- Steinbukk Raphicerus campestris
- Villsvin/Warthog Phacochoerus aethiopicus
- Gnu/Blue wildebeest (fire underarter) Connochaetes taurinus
- Eland Taurotragus oryx
- Stor kudu Tragelaphus strepsiceros
- Liten kudu Tragelaphus imberbis
- Klippespringer Oreotragus oreotragus
Zebra
Den vanlige steppezebraen Burchell's zebra Equus quagga med sine 5 underarter, er ikke oppført på CITES-listen. Skinn fra disse kan derfor innføres til Norge uten CITES eksporttillatelse:
- Equus quagga granti (boehmi)- Grant's eller Bohm's zebra
- Equus quagga selousi (wahlbergi) - Selous zebra
- Equus quagga antiquorum (chapmani) - Chapman's eller Damara zebra
- Equus quagga burchelli - Burchell's zebra
- Equus quagga quagga - Quagga zebra
Følgende zebraene står oppført på CITES – listen (er ikke jaktbare):
- Equus grevyi - Grevy's zebra (liste I)
- Equus zebra zebra - Cape mountain zebra (liste I)
- Equus zebra hartmannae - Hartmann's mountain zebra (liste II)
Untak
I enkelte land i Afrika er det som en del av forvaltningen godkjent kvotejakt på noen liste I arter. Det importeres derfor noen liste I arter til Norge. Det stilles imidlertid krav om eksport- og importtillatelse.
Dette gjelder eksempelvi artene:
- Elefant (Loxodonta africana
- Leopard (Panthera pardus)
- Gepard (Acinonyx jubatus)
- Oryxantilope (Oryx dammah)
Tilbake til hovedside Handel med arter CITES

Sist oppdatert: 09.10.2006
|