Innst.O.nr.39 (2003-2004)
Innstilling fra familie-, kultur- og administrasjonskomiteen om
forslag fra stortingsrepresentant Trond Giske om lov om endringer i lov 22.
mai 1998 nr. 30, om offentliggjøring av politiske partiers inntekter.
(Omfatter støtte til politiske partiers fylkes- og kommuneorganisasjoner og
sideorganisasjoner)
Vedlegg. Brev fra Arbeids- og administrasjonsdepartementet v/statsråden til
familie-, kultur- og administrasjonskomiteen, datert 11. november 2003
Dok.nr.8:06 (2003-2004) om offentliggjøring av politiske
partiers inntekter
Jeg viser til brev av 5. november 2003
hvor komiteen, i forbindelse med behandlingen av ovennevnte sak, stiller
følgende spørsmål:
| « - | Når
må saken være ferdig behandlet i Odelstinget og Lagtinget for at loven skal ha
virkning fra og med regnskapsåret 2003? Vil dette kunne gjøres ved at vedtaket
gjøres innen utgangen av året, med ikrafttredelse straks og med virkning fra
og med regnskapsåret 2003? |
| - | Hvis
dette ikke er mulig, når må saken være ferdigbehandlet i Odelstinget og Lagtinget
for at loven skal ha virkning fra og med regnskapsåret 2004? Må dette gjøres
ved at vedtaket gjøres innen utgangen av året, med ikrafttredelse 1. januar 2004,
og med virkning fra og med regnskapsåret 2004? » |
Ovennevnte spørsmål berører
problemstillinger av generell art når det gjelder ikrafttredelse av lover og
forholdet til
Grunnloven § 97 om tilbakevirkende kraft. Arbeids- og
administrasjonsdepartementet har på denne bakgrunn forelagt saken for
Justisdepartementet som i brev av 7. november 2003 uttaler følgende:
| « Det
er meget upraktisk å pålegge lokalpartier med mer regnskapsplikt med tilbakevirkende
kraft. Vi antar imidlertid at prinsippet ikke vil stride mot Grunnloven § 97
siden det da blir tale om å sette opp regnskapet i ettertid dersom man ikke allerede
har et regnskap som oppfyller lovens krav, Et slikt regnskap vil imidlertid bli
en rekonstruksjon med de svakheter og den begrensede troverdighet det innebærer.
Noe mer enn det kan man ikke kreve. |
| Offentliggjøring
av bidrag fra privatpersoner til politiske partier kan tenkes å innebære inngrep
i rettigheter som er beskyttet etter den europeiske menneskerettskonvensjon.
Art. 8 beskytter retten til « respect for .., private an family life, ... home
and correspondence ». Art. 10 beskytter ytringsfriheten (jf i denne sammenhengen
Bowman-dommen mot U.K (1998), der EMD forutsatte at å gi støttet til et politisk
parti, er omfattet av art. 10). Art. 11 beskytter foreningsfriheten. Vi kan ikke
uten videre utelukke at offentliggjøring av den tilknytningen som en privatperson
har til et politisk parti gjennom økonomiske bidrag, ikke innebærer inngrep i
en rettighet som er beskyttet av en av disse bestemmelsene. I så fall må inngrepet
ha et tilstrekkelig rettslig grunnlag (det må være « prescribed by law »).
Lovskravet i EMK innebærer blant annet at individene i rimelig grad må kunne
forutse hvilke konsekvenser en gitt handling vil få. Dette kravet kan muligens
skape problemer dersom det gis en lov som tillegges virkning for støtte som allerede
er ytt fra en privatperson til et politisk parti. |
| Alt
i alt må den greieste løsningen være at forslaget eventuelt vedtas i år og gis
virkning fra og med regnskapsåret 2004 samtidig som man sørger for å gjøre vedtaket
kjent for lokalpartier med mer før årsskiftet. » |
Sist oppdatert 14. juni 2006 av Stortingets administrasjon