EndNote X1(11) og X - en veiledning for realister
Med EndNote kan du lage din egen litteraturdatabase, holde orden
på referanser og editere referanselister i manus på rekordtid. Vi
har valgt å gi kurs i EndNote fremfor andre referanseverktøy fordi
det er mest brukt på Mat.Nat. UiO har lisensavtale både for EndNote
og det liknende Reference Manager. EndNote finnes både for Windows og
Mac. Dette er bare en enkel introduksjon. Du kan lese mer i manualen til
EndNote (elektronisk), som følgerer med når du installerer
programmet.
- Universitetet i Oslo har Site lisens påEndNote slik at alle studenter og ansatte kan laste ned programmet både på jobb og hjemme. Du kan
installere
programmet både på kontoret og hjemme/på bærbar maskin. Kontakt lokal
IT-ansvarlig for å få hjelp til dette. Hvis du er administrator
på din maskin kan du gå inn på
P:\site\referanseverktøy\endnote\ og trykke på filen "uioCurrentSetub.bat" .
- Se
USITs side om EndNote11
- Word må være installert før man installlerer EndNote. Ved oppstart av Word skal kontakt med EndNote-programmet opprettes
automatisk. Hvis dette ikke skjer må du kopiere noen filer selv: Gå
til Windows Explorer, finn filene på c:\ProgramFiles\EndNote X1\Product-Support\CWYW
- EndNote Cwyw.dot
- EndNote Cwyw.dll
- Kopier disse filene til c:\Program Files\Microsoft
Office\Office12\STARTUP\
Bruke versjon 11 (X1) eller X?
- USIT tilbyr nå versjon X1 som standard når man laster ned
programmet første gang. USIT anbefaler versjon X1(11).
- For Mac-brukere er nyeste versjon x.0.
- Åpne EndNote-programmet fra Start.
- Det første du må gjøre er å opprette en
database ("library"). Velg Create a new EndNote library første
gang du åpner, neste gang klan du velge > Open an existing EndNote
library.
- Lagre databasen på hjemmeområdet ditt. Den får
endelsen .enl.
- Du kan lage så mange databaser/bibliotek ("libraries") du vil,
men EndNote anbefaler at man har alle referanser man ønsker å
referere til i sine manuskripter i en og samme database.
- Velg References >New.
- Du får opp et "kartotekkort" med felter for Author, Year,
Title, Jounal, Volume osv.
- Referansetypen er angitt i en smal ramme øverst f.eks. Journal
Article eller Book Section. Feltene endrer seg med typen referanse. Fyll inn
direkte i kartotekkortet.
- Ved flere forfattere skrives hvert navn på ny linje.
Rekkefølge på for- og etternavn er uvesentlig. Vanligst er
Etternavn, Fornavn. Hvis du skriver inn flere navn uten komma mellom
vil programmet forstå det siste som etternavn og de foran som fornavn.
Hele fornavnet, uten punktum og forkortinger gir flest muligheter når du
skal lage referanselister. Da kan EndNote forkorte slik du ønsker.
- Opplysningene lagres automatisk når du lukker kartotekkortet.
Åpne det igjen ved å dobbeltklikke på referansen.
- EndNote lager automatisk lister over ord som skrives inn i feltene
Author, Journal og Keywords. Disse listene finner du under Tools > Open
Term Lists. Når du skriver inn i et av disse feltene vil det
automatisk dukke opp forslag på ord som allerede finnes i listene. Disse
ordene aksepteres ved å trykke Enter eller Tab. Når EndNote har
foreslått et ord kan du bruke piltastene for å bevege deg til andre
ord i lista. Skriver du inn et ord som ikke finnes i listene fra før vil
dette lyse rødt og bli lagt til lista når "kartotekkortet" lukkes.
Du kan søke i artikkeldatabaser (ISI, Medline/PubMed, Biological
Abstracts etc.) og importere de interessante referansene til din
database/bibliotek i EndNote. Nedenfor finner du oppskrift for relevante
realfaglige databaser ved UiO, men først generelt om importeringen. Det
er i prinsippet to hovedmetoder:
- Den moderne metoden er at litteraturdatabasen har knapper som tar
referansene rett inn i EndNote. Dette finnes blant annet i ISI, Medline Ovid og Biological Abstracts.
Det finnes også fra mange
elektroniske tidsskrift, men da sniker det seg oftere inn feil.
- Den gammeldagse metoden er at du må lagre referansene på
et bestemt format og så ta dem inn i EndNote ved hjelp av et filter.
Dette gjelder blant annet for basene PubMed og ASFA.
- Du må da altså først lagre referansene på et
bestemt format. Denne fila kan du f.eks kalle mellomlager.txt.
- Gå så inn i EndNote programmet og importer med File
> Import, finn fram lagret fil, i Import option velger du det
aktuelle filteret. Hvis ikke det aktuelle filteret ligger i gardinen, hentes
det under "Other filters". Velg Duplicates > Discard Duplicates,
- så slipper du å få dubletter av referanser.

- Filtrene finnes under Edit > Import Filters > Open
Filter Manager. Du kan lete opp filtre etter navn og leverandør.
- Når du velger et filter vil du få se "Download
Instructions" i et vindu nederst i dialogboksen. Dette er oppskriften på
hvordan du skal lagre et søkeresultat i den aktuelle basen, før
import til EndNote.
- EndNote lager stadig nye filtre og disse kan lastes ned fra
EndNotes egne
nettsider
-
- ACM Digital Library
- Hver referanse må finnes fram for seg. Klikk på tittel
for å få fram hele beskrivelsen med abstract.
- Under menyen Tools and Actions, velg EndNote . Et vindu med den bibliografiske beskrivelsen kommer
opp.
- Kopier teksten til Notepad eller Word. Du kan kopiere flere
referanser over i denne tekstfilen, det må være en blank linje
mellom hver referanse.
- Filen lagres som ren tekst (*.txt).
- Import-filter i EndNote: ACM Digital Library
- ASFA
- Merk av de referanser som skal overføres, trykk
Save/Print/ Email records.
- Velg Full format i det lille vinduet.
- Velg så Save på riktig File Formate (PC
eller Mac). Lagre som tekstfil (.txt).
- Import-filter i EndNote: ASFA (CSA)
- BIBSYS
- Det er to muligheter:
- Når du søker i
Bibsys Ask kan man
samle referanser fra trefflistene i en Samlekurv. Kryss av de ønskede
referanser og klikk på Legg i samlekurv. Til slutt klikker man
på Samlekurv i den horisontale menyen øverst. Da vil alle
valgte (merkede) referanser vises. Velg Send til EndNote. Velg
Åpne i det lille vinduet som kommer opp.
-
- i Internett Explorer starter EndNote automatisk nå du
klikker Åpme.
- I Firefox (på PC) får du spørsmål om
dataene skal åpnes (med Web export Helper) eller lagres. Velg
Åpnes. Dataene blir da sendt til EndNote .
- Det er også mulig å søke med EndNotes
søkeskjerm, se Søke i litteraturdatabaser
via EndNote. Det er også mulig å lagre søket (se
oppskrift for "den gamle gule Bibsys-skjermen"), men tungvindt i dette
tilfelle.
- Biological Abstracts: Se "Baser fra Webspirs
(SilverPlatter)".
- Chemical Abstracts Se SciFinder.
- Georef: Se "Baser fra Webspirs (SilverPlatter)".
- IEEE Xplore:
- Merk referanser som skal overføres. Trykk View selected
records/items. Øverst til venstre i vinduet kan du nå velge
Download this citation. I det lille vinduet kan du velge mellom
Citation og Citation with Abstract. File Format: EndNote,
ProCite, RefMan. Trykk Download, finn din egen database og velg denne. I
Firefox: velg open with web export helper. Referansen går rett
inn. Hvis spørsmål om filter: RefMan RIS (Generic).
- INSPEC: Se "Baser fra Webspirs (SilverPlatter)".
- ISI Web of Knowledge:
- Kan gjøres på flere måter, vi anbefaler denne:
Merk av de referanser som skal overføres og velg Add to marked
list. Gå til Marked Records skjermen - fyll ut. Merk evt. om
du vil ha med referansenes emneord og sammendrag.
- Klikk Export to Reference Software. Følg deretter de
anvisningene som gis, og bestem hvilket EndNote-bibiotek referansene skal
legges i. I Firefox: velg open with web export helper.
- Hvis du ønsker at abstract m.m. skal ekporteres må du
velge dette aktivt før du eksporterer. Under feltet "URL" i
kartotekkortet vil det legges en lenke til posten i ISI (gir alle tilgjengelige
data til referansen).
- Med ISI Web of Science er det altså ikke nødvendig
å lagre søkeresultatet før eksportering.
- Medline (Ovid) (og andre baser fra Ovid):
- Velg ut hvilke referanser som skal overføres, gå til
nederst på siden til Results Manager - fyll ut:
- Results: Bestem hvilke referanser som skal
overføres.
- Fields: Velg hvilke felt som skal inkluderes i de nedlastede
referansene. Complete reference anbefales.
- Results Format: Velg Direct Export.
- Action: Save.
- Følg deretter de anvisningene som gis, og bestem hvilket
EndNote-bibliotek referansene skal legges i. Med Medline (Ovid) går
altså referansene rett inn i EndNote uten at du trenger å lagre en
fil. Hvis dette ikke virker må man lagre og velge filteret for Medline
(OVID).
- PubMed:
- Merk av referansene som skal overføres. I rullgardinen ved
siden av Display velger du MEDLINE. Velg File i
rullgardinen Send to til høyre. Velg Save og lagre
på egnet sted, pass på så fila får endelsen .txt
når du lagrer.
- Import-filter i EndNote: PubMed (NLM). NB!Her kan det godt
tenkes at filteret ikke virker lenger. Da kommer alle referansene samlet til
en, hvis du har mange referanser kan du få feilmeldingen "out of
memory". Gå da til
EndNotes
hjemmesider med filtere og last ned et nytt filter. Dette lagres i
filterfolderen c:\ProgramFiles\EndNote\Filters\ .
- SciFinder med Chemical Abstracts
- Merk av de referanser som skal overføres, trykk Save
as, eller velg File > Save as.
- Velg Tagged format (*.txt) når du lagrer.
- Import-filter i EndNote: SciFinder (CAS) (Chemical Abstracts Service
(CAS).
- Zoological Records: Se "Baser fra Webspirs/SilverPlatter
(Ovid)".
- Baser fra Webspirs/SilverPlatter (Ovid): (Biological
Abstracts, Zoological Records, Georef, INSPEC m.fl.).
- Merk av referansene som skal overføres. Trykk på
på
høyre side.
- Basene fra WebSpirs/SilverPlatter (Ovid) har nå fått en direkte "Export to Procite, EndNote or Reference Manager ". Velg denne og trykk OK øverst til venstre. Bestem hvilket EndNote-bibiotek referansene skal
legges i og de går rett inn. Det er ikke alltid referansene blir riktige med dette systemet. Har du problemer så bruk den gammeldagse metoden:
-
- Under Save these fields velger du Complete Record i rullgardinen.Under Also save velger du bort de forvalgte avkryssede boksene og velger Short labels i nedtrekksmenyen (ofte forvalgt).
- Trykk deretter på OK øverst på siden, velg
Save og lagre på egnet sted, pass på så fila får
endelsen *.txt når du lagrer, ikke .dat som står fra
før.
- Ved importering til EndNote må du bruke filteret med samme navn
som basen, bruk pt. januar 2007:
- for Biological Abstracts : BIOSOS Previews (SP) eller Biological
Abstracts (SP),
- for Zoological Records bruk Zoological Record (SP),
- for Georef bruk Georef (SP),
- for Inspec bruk INSPEC (SP),
- for Geography virker Life Sciences (SP) tilfredsstillende.
Hvis det blir problemer med import fra noen av databasene så
prøv filteret Life Sciences (SP) eller Multi-filter (special).
-
Mange elektroniske tidsskrifter har en mulighet for nedlasting av
enkeltreferanser til EndNote. Denne finnes som regel på siden der
artikkelens sammendrag ligger. Den kan hete Export Citation eller
Download Citation. Noen steder går nedlastingen direkte, andre
steder må man mellomlagre en tekstfil som beskrevet over for
litteraturdatabasene. Dersom det er spørsmål om filter er det
RefMan RIS (Generic) som brukes.
Gå til Scolar innstillinger. Merk Merk og vis linker
til å importere sitater inn i EndNote under Bibliografi
Administrator. Lagre innstillingene. Foreta søk og klikk på
Importer til EndNote. Velg Open i vinduet File
Download. Nedlastingen skjer direkte, men begrenset hvilke felt som blir
med. Sammendrag kommer ikke med.
Referanser til artikler søkt fram via X-port kan lastes inn
direkte til EndNote.
- I X-port kan man laste inn flere referanser på en gang. Send
først referansene til "Mine sider" med handlekurven

- Gå til "Mine sider" og merk av de referansene du vil sende til
EndNote.
- Trykk Vis valgte og velg Lagre. Format:
Referanseverktøy. Velg Lagre en gang til.
- Finn fram til riktig bibliotek og åpne dette. Så må
du velge riktig filter: RefMan RIS (Generic).
- For mer om søk via X-port se
Starthjelp -
illustrert veiledning [pdf]
Det er mulig å søke i noen databaser med EndNote`s egen
søkeskjerm. Man kan da kopiere referansene man finner direkte til sin
egen database, men mister noen av de mer avanserte mulighetene som finnes ved
vanlige søk. Det er et bra alternativ når man leter etter en
bestemt referanse. Tegn for trunkering og wildcard samt hvordan du skriver inn
en forfatter, følger den basen du har koblet deg opp til.
- Finn koblingen til databasen du vil søke i med Edit >
Connection Files > Open Connection Manager. Merk de aktuelle.
- Knytt deg til basene med Tools > Connect .
Aktuelle Connection files for Mat.Nat.:
- ASFA: ASFA (CSA)
- ISI: Web of Science (ISI)
- PubMed: PubMed (NLM)
- Medline (Ovid): Medline (OVID)
- BIBSYS: BIBSYS (Norway). EndNote kjenner ikke igjen
Æ,Ø og Å som forekommer i BIBSYS-basen.
- Basene tilgjengelig fra Webspirs: EndNote kan kobles opp mot
SilverPlatter basene ved å bruke denne
prosedyren.
- Pr. i dag finnes det ikke connection files til Zoological Records.
- EndNote lager stadig nye connection files og disse kan lastes ned fra
EndNotes egne
nettsider
- Vi anbefaler at du samler alle referansene dine i en enkelt database.
- Bruk siden nøkkelord for å sortere referansene på
emner og søkefunksjonen for å finne dem (References >
Search).
- EndNote X1 gir deg mulighet til å gruppere referansene så du kan se bare en del av dem av gangen. Velg References > Groups > Create New Groups og gi gruppen et navn . Legg referanser inn i gruppen ved å merke noen av dem og velge References > Add References To . En referanse kan være i flere grupper.
- Det er noen ganger feil i de referansene du importerer fra litt.databaser.
Korrekturlesing lønner seg.
Når man har installert EndNote korrekt skal det automatisk
etableres en forbindelse til MS Word, slik at man kan benytte EndNote fra Words
verktøy-meny (Tools > EndNote X ). Du kan også å
ha en egen linje med hurtigknapper som du finner under View > Toolbars
i Word og under Tools > Show toolbar i EndNote.
- Sett skrivetegnet i posisjonen hvor du ønsker siteringen
plassert i Word-dokumentet.
- Velg Find Citation(s), søk opp den eller de du vil ha
og trykk Insert, alternativt Go to EndNote, merk referansene du
vil sitere, fra EndNote-menyen Tools > Cite While You Write (CWYW) >
Insert Selected Citation(s).
- EndNote vil sette en foreløpig sitering inn i manuskriptet,
f.eks. {Olsen, 1998 # 198}. Tallet # xxx er et unikt nummer som denne
referansen har fått i EndNote-biblioteket. Hvis du forandrer på den
vil EndNote programmet ikke gjenkjenne den, og den vil sannsynligvis ikke bli
formatert eller komme med i referanselisten.
- Etter et par sekunder vil EndNote formatere dokumentet så du
ser siteringen slik den vil bli til slutt og referansen vises i slutten av
dokumentet. Hvis du ønsker et annet utseende kan du bytte stil, se neste
avsnitt. Dette behøver du imidlertid ikke å tenke på
før du nærmer deg slutten av skrivearbeidet.
- Du kan bytte mellom formatert og uformatert dokument ved henholdvis
Format Bibliography.. og Unformat Citation(s)
- Når du ønsker at siteringen skal ha kun årstallet
i parantes, flytt navnet ut av klammene: Olsen {, 1998 # 198}. Forandringen
foretas i uformatert dokument.
- Flere siteringer uten mellomrom mellom, havner innenfor samme
parantes til slutt, f.eks.
{Olsen, 1998 # 198}{Hansen, 2002 # 199} vil
f.eks kunne se slik ut ved formatering: (Olsen 1998, Hansen 2002).
- Du kan velge å ha siteringene uformaterte mens du arbeider med
manuskriptet. Editeringer som nevnt ovenfor hvor du ønsker navnet
utenfor parantesen (Olsen (1998)) skal gjøres i den uformaterte
versjonen av dokumentet. Dette er også nødvendig hvis du av og
til bruker versjoner av programmene som er eldre enn Word 97 og EndNote
5.0. Dette gjøres fra Word med: Cite While You Write
Preferences, fjern merket ved Enable Instant Formatting on new Word
documents.
- Hjelp! Har teksten din plutselig fått inn en masse rare greier som likner på dette:
"EndNote><Cite><Author>Zeng</Author><Year>2007</Year><Rec" ? Da har du kommet borti en knapp i Word. Trykk Alt og F9 ned samtidig, og teksten blir som vanlig igjen :-)
Når du har avsluttet skrivearbeidet og ønsker å lage
referanseliste må du velge hvordan du ønsker siteringer og
referanseliste presentert i det ferdige manuskriptet. EndNote har laget en
rekke stiler til tidskrifter innenfor naturvitenskapelige fag.
- Finn din stil under Edit > Output Styles > Open Style
Manager.
- Velg Style Preview i det lille vinduet til høyre, og du
ser stilen.
- Velg så Format Bibliography fra verktøy-menyen i
Word. Referanselisten blir da sortert og skrevet ut i den stilen du har valgt.
Det samme skjer automatisk med siteringene i manuskriptet.
- Er du ikke fornøyd med resultatet, ta Format
Bibliography en gang til og velg en annen stil (Output style).
- Feil du finner i referanselista rettes opp på "kartotekkortene"
i EndNote så de ikke kommer omigjen neste gang du lager en
referanseliste.
- Hvis du har hentet referansene fra flere ulike bibliotek
("libraries"), vil duplikater automatisk bli slettet i referanselisten.
EndNote har laget mange forhåndsdefinerte maler som automatisk
setter siteringene og referanselista slik tidsskriftene vil ha det. Disse
finnes under Tools > Manuscript Templates. De åpner seg i Word,
man kan skrive rett inn og referanselista kommer fortløpende inn
på rett plass.
Dersom ikke den ønskede stilen finnes, må du lage din egen.
Dessverre er det slik at dette for øyeblikket bare fungerer hvis du
bruker programmet på maskin der du er poweruser, altså har
litt mer enn ingen rettigheter til å lagre på maskinen. De fleste
ansatte er dette på egen maskin. Hvis du er student må du
altså ha din egen maskin for å kunne endre stilene.
- Velg Output Style > New og begynn fra grunnen.
- Enklere er å endre en stil som likner den du vil ha: Output
Style > Edit [det-tidsskriftet-du-har-valgt].
- Du kan blant annet bestemme måter å sortere siteringene
(Citations) i teksten og referansene (Bibliography) i
referanselista, hvor mange av forfatterne som skal nevnes dersom det er flere
en to forfattere, om du ønsker tidsskriftenes fulle- eller forkortede
navn osv.
- Problemet med store bokstaver som f. eks. basen SciFinder (Chemical
Abstracts) leverer i tittel- og forfatterfeltet, kan også kompenseres for
her. (Bibliography > Title Capitalization).
- Det anbefales å lagre den redigerte stilen under et nytt navn
[det-tidsskriftet-du-publiserer-i].
- Lagre den egendefinerte stilen på hjemmeområdet ditt
(M:\). For å finne den fram igjen, velg Edit > Preferences >
Folder locations > Style Folder og finn mappen der du lagret stilen.
Husk å sette Preferences tilbake til EndNote\Styles
når du er ferdig.
Tidsskriftets fulle- eller forkortede navn?
Du har et ferdig formatert dokument og oppdager til din forskrekkelse at
referansene ikke ser ut slik du ønsker allikevel. Tidskriftsnavnene er
skrevet noen uten- og noen med forkortelser og ofte med store blokkbokstaver.
Du har ønske om forkortede tidsskiftsnavn etter stilen til
[det-tidsskriftet-du-har-valgt].
- Vær konsekvent med måten du skriver inn tidsskriftsnavnet
på i Journal-feltet i din database i EndNote. Når du importerer fra
databaser er dette ikke konsekvent. Du må derfor gå inn i
referansen å redigere før du legger den inn. Velg enten fulle navn
eller f. eks. stilen til det tidsskriftet du som regel publiserer i.
- Lage en liste over alternative skrivemåter. Velg Tools >
Open Terms List > Journal Term List og legg inn tidsskriftenes fulle
navn og ulike forkortede navn i listen (f. eks.:Abbreviation 1= forkortelsene
som brukes i Science, Abbreviation 2= forkortelsene som brukes i tidsskriftet
Molecular Ecology, Abbreviation 3= forkortelsene foreslått av Biological
Abstracts). Du kan da velge ut fra denne listen om du ønsker at
referanselisten skal skrives med tidsskriftenes fulle navn eller en av de ulike
forkortede navn. Dette gjør du i Edit > Output Styles under
Edit "[den-stilent-du-har-valgt]" før du formaterer, og vips, er
ditt manuskript ferdig.
- EndNote har ferdige lister med forkortelser. Du må selv sjekke om disse er på den formen du ønsker.
Fremgangsmåte:
- Velg Tools>Define Term Lists
- Velg Journals, og klikk på knappen Import List
- Bla evt. frem underkatalogen Term Lists under EndNote sin programkatalog (typisk: c:\Program Files\EndNote X1\)
- Velg deretter den aktuelle listen for ditt fagområde. Det er mulig å legge inn flere lister.

EndNote kan knytte bilder og filer til referansene dine. I feltet Image kan du legge inn bilder eller objekter (Excel- figurer, PowerPoint filer, PDF-filer).
- Velg Edit > Preferences > Reference types > Modify reference types. Rull ned til Image og skriv et navn for feltet der det er aktuelt.
- Åpne "kartotekkortet" og velg References > Insert Object og finn fila/figuren.
- EndNote kopierer bildet/objektet over i samme katalog som databasen din (kalt [navn på databasen].DATA). Hvis du ikke vil kopiere objektene hit, kan du gi EndNote en snarvei i steden.
- Legg objektet der du vil ha det. Lag en snarvei i f .eks. Windows Explorer. Kopier den og lim inn snarveien i Image feltet. EndNote kopierer snarveien og legger den i .Data-katalogen.
- Det er bare mulig å ha lenke til en fil/et objekt for hver referanse.
Figurer, diagrammer og likninger er også egne referansetyper i EndNote, og du kan bruke dem til å holde orden på figurer i dokumenter og lage figurlister.
- Henvisninger til figurer settes inn i Word med Find Figures. EndNote holder orden på hvilket nummer figuren har. Selve figuren med figurtekst (Caption) kan plasseres til slutt i dokumentet, eller inne i teksten. Det er stilen du velger som bestemmer dette. Velg Output Style > Edit [det-tidsskriftet-du-har-valgt], under Figures & Tables kan du velge hvor i dokumentet figurer og tabeller skal komme, og om figurteksten skal være over eller under figuren. Velg at figuren skal forbli akkurat der du plasserte den i teksten med Tools > Cite While You Write > CWYW Preferences > Figures and Tables.
- Flytter du om på figurene i dokumentet, bruk Generate Figure List til å oppdatere figur-nummerne.
- Ønsker du å sette sitering til en artikkel inn i figur/tabellteksten? Sett først referansen inn i teksten, kopier den så inn i figurteksten. Pass på at markøren står i det grå feltet, slett så referansen i teksten igjen hvis du ikke trenger denne. NB! Etter at du har gjort dette kan du ikke skifte Output Style, da forsvinner referansen i figurteksten igjen.
BibTeX er et referanseprogram som følger med LaTeX. BibTeX har
mange av de samme funksjonene som EndNote når det gjelder å sette
siteringer inn i teksten og formatere en referanseliste. Men BibTeX har manglet
de mulighetene for import av referanser fra litteraturdatabaser som EndNote
gir. Til dette kan man bruke EndNote som et bindeledd.
- Importer referanser til EndNote som forklart
ovenfor.
- Merk av de referansene du ønsker å eksportere, velg
References > Show Selected References (hvis du vil eksportere hele
innholdet i biblioteket ditt, velg References > Show all
references).
- Så får du en liten jobb, for i feltet Label i hver
referanse må du legge inn et nummer e.l. (eks: Forfatter-2003-a) som er
unikt for denne referansen. BibTeX vil ikke virke hvis ikke hver referanse har
et slikt unikt kjennemerke. Gjør det i et format som er lett å
huske og kjenne igjen, så det blir lett å sitere referansene mens
du skriver i LaTeX.
- Velg Edit > Output Styles > Open Style Manager, stilen
heter BibTeX Export. Merk av denne. Velg denne stilen i Edit >
Output Styles så den får en hake ved seg.
- Eksporter med File > Export.
- Velg filtype for filen som eksporteres. Den må være
Text file (*.txt) for å kunne brukes i BibTeX.
- Gi eksportfilen et navn med '.bib' ending og lagre. Man trenger ikke
la BibTeX fila hete det samme som LaTeX fila, men man må spesifisere
filnavnet på BibTeX-fila i LaTeX-fila slik: \bibliography{filnavn} Merk
at filnavnet gis uten .bib tag til slutt.
- Import til LaTeX dokument:
- I teksten der sitering er ønsket, legg til kommandoen
''\cite{Label}'. Her bruker du den unike koden du har lagt i
Label-feltet til hver referanse.
- Etter 'bibliographystyle{plain}'i slutten av dokumentet, legg til
'\bibliography {filnavn}. Erstatt 'filenavn' med navnet på BibTeX filen
din.
- Kjør LaTeX på fila, så BibTeX, så LaTeX
igjen -og LaTeX en gang til (fire kommandoer her). Nå skulle filen komme
med riktige siteringer og referanseliste.
Redaksjon: Biologisk bibliotek, biologisk.bibliotek@ub.uio.no
Dokument opprettet: 12.09.2000, endret: 10.01.2007, verifisert: 18.10.2004