Logo

  • Tips en venn tips en venn 
  • Skriv ut skriv ut denne siden
  • Abonnere skriv ut denne siden 

Dekning av reiseutgifter

Hvem kan få dekket reiseutgifter ved familieinnvandring?
 
Som hovedregel dekker ikke norske myndigheter reiseutgifter ved familiegjenforening.


Unntakene er:
 
  1. Familiegjenforening med personer med asyl, herunder overføringsflyktninger. Det er et vilkår at ekteskap er inngått før hovedpersonen ankom Norge.
  2. Familiegjenforening med person som har opphold på humanitært grunnlag der det er gitt dispensasjon fra underholdskravet grunnet særlig sterke menneskelige hensyn, jfr. Utlendingsforskriften § 25 tredje ledd siste punktum.
  3. Familieinnvandring med hovedperson som opprinnelig hadde asyl, men som nå har bosettingstillatelse. Det er et vilkår at ekteskap er inngått før hovedpersonen ankom Norge.

I disse tilfellene dekkes reisutgiftene for de familiegjenforente av norske myndigheter etter at familiegjenforening er gitt.

Dersom personer som hadde asyl er blitt norske statsborgere dekkes ikke reisekostnadene.

Hvordan søke om å få dekket reiseutgifter ved familieinnvandring?

Involverte parter må selv kontakte Utlendingsdirektoratet vedrørende dekning av reiseutgifter.

Hovedpersonen eller andre (for eksempel kommunen på vegne av hovedpersonen) henvender seg da til UDI v/Enhet for Overføringsflyktninger og ber om å få dekket reiseutgifter. Reisen arrangeres gjennom IOM.
 
Det er ikke anledning til å betale reisen selv for så å fremme refusjonskrav til UDI i ettertid. 

Klageadgang

UDIs avgjørelse kan påklages til Arbeids- og inkluderingsdepartementet (AID).

Rundskriv 10/98 INA Dekning av reiseutgifter ved familieinnvandring ble opphevet fra 1. mai 2003.

 



Sist oppdatert: 29.11.2007
Publisert: 19.08.2003

Utlendingsdirektoratet (UDI), PB 8108 Dep, 0032 Oslo Tlf: 23 35 15 00, E-post: nettredaksjonen, Ansvarlig redaktør: Agnar Kaarbø, Nettredaktør: Tone Opdahl

Denne siden validerer i henhold til W3C-kravene