Du er her: Forside  > Arbeidsomr... > Dyr og pla... > Trua arter > Dverggås > Overvåking
English
Utskrift
Om organisasjonen
Nyhetssaker fra forsiden
Kontakt
Ansatte
Arrangement
Offentlig journal
Skjemaer
Ledige stillinger
Høringssaker
Anbudskonkurranser
Publikasjoner
Sørviserklæring
Grønt DN
Lover og forskrifter
Barn og unge
Ung ute


Eksterne linker:
Miljøstatus
Miljøforvaltningen
Klimaløftet
Regelhjelp
Veiviser i miljølovverket
Jegerregisteret
Flere lenker...

Dyr og planter  Trua arter  Dverggås  Overvåking


Overvåking


Kartet viser Stabbursnes naturreservat i Finnmark, det viktigste rasteområdet for Dverggås i Norge. (Klikk på kartet for større utgave.)

I Norge er det Norsk Ornitologisk Forening (NOF) som med støtte fra bl.a. Direktoratet for naturforvaltning utfører arbeidet med å overvåke dverggåsbestanden.

Siden 1990 har en overvåket trekkforløpet på rasteplassen på Stabbursnes i Porsanger kommune i Finnmark, helt fra de første gjessene ankommer midt i mai, mens snøen ennå ligger tykk på hekkeplassene, og til noen dager ut i juni. Det er sjelden mer enn 20-25 fugler nede på strandengene samtidig.

For å få et pålitelig estimat av bestandens størrelse og utvikling, er det helt avgjørende å kunne skille de enkelte individene fra hverandre. Dette kan i utgangspunktet virke vanskelig, men hvis en studerer dverggjessene i teleskop med stor forstørrelse (30-60x) er det lett å se at hvert individ er forskjellig.

Gjessene har svarte flekker spredt på brystet og på buken som er forskjellige fra individ til individ. Flekkene kan sies å være dverggåsas "fingeravtrykk".

Ved tålmodig observasjon, og ved å tegne disse bukflekkene, kan en få en full oversikt over alle individene som benytter området i perioden. Denne metoden gjør det også mulig å studere gjessenes atferd og økologi.

Dverggjessene observeres fra ankomsten til Stabbursnes, gjennom hele rasteperioden, fram til hekkestart. Døgnaktivitet hos enkeltindivider og flokker, beitepreferanser, toleranse overfor forstyrrelser, områdebruk, flygeaktivitet og trekkbevegelser registreres. Videre registreres antall dverggjess gjennom døgnet.

Bukflekkene til alle individene blir daglig tegnet/identifisert for å kunne overvåke trekkforløpet og bestemme det totale antall gjess som raster på strandengene. Siden 1995 er det også utført årlige undersøkelser på rasteplassene etter hekkingen, for å kunne estimere årsproduksjonen. Parallelt har slike høst-studier blitt utført på Skjåholmen av WWF-Finlands dverggåsarbeidsgruppe.

I Finland drives det overvåking av rasteplassen ved Hailuotu hver vår etter samme mønster som arbeidet på Stabbursnes. Det foretas også registrering av hekke/myteplasser både i Norge og Finland.

Sist oppdatert: 27.09.2006


Tilbake til forsiden