Norsk Polarinstitutt | Ansatte | Ledige stillinger | Offentlig journal | Kontakt | English           



Miljøstatus

Alke
Av Hallvard Strøm

Alca torda
E: razorbill - T: Tordalk - F: petit pingouin

Foto: H. Strøm
Alken er en svart og hvit alkefugl, noe mindre enn lomvien. Den har et høyt, svart nebb som er flattrykt fra sidene og med hvite vertikale streker.

Utbredelse:

Alken hekker i tempererte, boreale og lavarktiske kystområder i det nordlige Atlanterhavet. Den hekker i sprekker og hulrom i fjell eller under steiner, noe som gjør den vanskelig å kartlegge. Bjørnøya, Bellsund og Krossfjorden er de eneste kjente hekkeplassene for alke på Svalbard. På disse lokalitetene hekker arten fåtallig, enten som enkeltpar eller i små kolonier. Den totale hekkebestanden er anslått til 100 par, hvor majoriteten hekker på Bjørnøya. Bestanden på Svalbard overvintrer trolig langs kysten av Norge og i Skagerrak.

Økologi:

Alken hekker ofte sammen med andre sjøfuglarter som krykkje og polarlomvi. Lite er kjent om alkens hekkebiologi på Svalbard. Den livnærer seg på krepsdyr og fisk.

Publisert: (01.2007)


 

Utbredelse

I fokus for



Norsk Polarinstitutt i media

Norsk Polarinstitutt
Polarmiljøsenteret
9296 Tromsø
Tlf. 77 75 05 00 | Faks 77 75 05 01 | Ansvarlig redaktør: Gunn Sissel Jaklin | Redaktør: Inger Lise Næss