|
| Alkekonge |
|
Av Hallvard Strøm
|
|
Alle alle
E: little auk - T: Krabbentaucher - F: mergule nain
 | Foto: H. Strøm Alkekongen er den minste av de europeiske
alkefuglene. Den blir 17–20 cm lang og veier mellom 130 og 200 g. Kjønnene er
like. Alkekongen er en liten, tettbygd og kompakt alkefugl med korte bein og et
kort, butt nebb. I sommerdrakt har den svart hode, hals og overside. Undersiden
er hvit, og nebbet og beina er svarte. Enkelte av skulderfjærene er hvite og
danner et hvitt vingebånd. Alkekongen har en lett, svirrende og litt ustødig
flukt. Den flyr ofte i flokk. I vinterdrakt blir alkekongen hvit i strupen, på
halssidene og på brystet. Låten på hekkeplassen er en kraftig trille som slår
over i en skrattende lyd, “krriiæk ak ak ak ak”. I koloniene flyter disse lydene sammen i et brusende kor som kan
høres på lang avstand.
|
Utbredelse:
Alkekongen er
en høyarktisk art som hekker på Baffinøya i Canada, på Grønland, Jan Mayen,
Svalbard, Frans Josef Land (Russland), Novaja Semlja (Russland) og Severnaja
Semlja (Russland). To underarter er beskrevet; A. a. alle og den noe større A.
a. polaris. Den sistnevnte hekker på Frans Josef Land (Russland), mens den
førstnevnte forekommer innenfor resten av artens utbredelsesområde, inkludert
Svalbard. Alkekongen er den mest tallrike fuglearten på Svalbard. Den hekker
over hele øygruppen, men er fåtallig i de østligste områdene. De største koloniene
ligger i de sørvestlige og nordvestlige delene av Spitsbergen, spesielt i
Hornsund, Bellsund og i områdene rundt Magdalenefjorden. Til sammen er det
registrert 207 kolonier/hekkeområder på Svalbard.
 | Alkekongens utbredelse (trykk på kartet for større versjon)
Alkekongene
forlater hekkekoloniene i midten av august og trekker til overvintringsområder
utenfor Sørvest-Grønland. Noen alkekonger overvintrer trolig også rundt
Svalbard, i Barentshavet og langs norskekysten sør til Skagerrak. Alkekonger
som overvintrer sørvest for Grønland trekker trolig sørvestover langs iskanten
i de vestlige delene av Grønlandshavet inntil de når overvintringsområdene i
oktober–november. Trekket nordover igjen starter i februar–mars, og alkekongene
ankommer koloniene på Svalbard i april.
|
Økologi:
Selv om de
fleste alkekongekoloniene ligger ved kysten, kan arten også hekke langt inne i
landet. I hekkesesongen søker alkekongen næring både inne i fjordene og ute på
åpent hav. Dietten består hovedsakelig av små krepsdyr. Utenfor hekkesesongen
lever alkekongen pelagisk. Hoppekreps (copepoder), spesielt Calanus spp. er
viktige næringsemner. Ungene fôres med små hoppekreps som de voksne fuglene
oppbevarer i en strupepose. Alkekongen konsentrerer næringssøket til vannmasser
hvor tettheten av hoppekreps er stor. Calanus glacialis dominerer dietten i
områder med kaldt, arktisk vann, mens den noe mindre og ikke så energirike C.
finmarchicus dominerer i områder med varmere, atlantiske vannmasser. At
alkekongen velger å ta den store og energirike C. glacialis medfører at den kan
være sårbar for klimaendringer. En større innstrømming av varmt atlantisk vann,
eller et varmere klima generelt, kan tvinge alkekongen til å leve av
suboptimale byttedyr, noe som igjen kan medføre en redusert hekkesuksess.
|
Livshistorie og reproduksjon:
 | Foto: G. W. Gabrielsen Alkekongene hekker i steinurer og i sprekker og
hulrom i bergvegger. De største koloniene på Svalbard ligger i store rasurer
under fjell som er utsatt for frosterosjon. De ligger vanligvis fra 50 til 300
meter over sjøen. Enkelte steder hekker også alkekongen i steinurer på flate
øyer. Tettheten av par ser ut til å variere med størrelsen på steinblokkene, og
det er i grov ur at man finner den største tettheten av reir. Tilpasningen til
å hekke i sprekker og hulrom er trolig et resultat av mangel på egnet steinur i
enkelte områder, og at klippeveggene tidlig blir fri for snø. Reiret er godt
skjult (0,5–1 meter inne i ura), og bare av og til kan egget eller ungen ses
utenfra. Alkekongen legger kun ett egg, og eggleggingen skjer i siste halvdel
av juni. Eggets farge varierer fra ensfarget blåhvitt til blågrønt, av og til
med lyse flekker. Egget ruges av begge kjønn i 28–31 døgn. Ungene forblir i
reiret i fire uker, men kan etter 10–15 dager bevege seg ut i reiråpningen for
å trene vingene. Når ungene er flygedyktige etter ca. 27 døgn, forlater de
reiret sammen med hannen og flyr ut til sjøen. De fleste ungene forlater
kolonien i løpet av en to- til tredagersperiode. De holder sammen med hannen de
påfølgende fire ukene, før de blir selvstendige. Det er ikke kjent når alkekongen
blir kjønnsmoden, men den hekker trolig første gang i en alder av to til tre
år. Høyeste kjente alder for en fugl merket på Svalbard er åtte år.
|
Forvaltningsstatus og overvåkning:
Alkekongen er
den mest tallrike fuglearten på Svalbard, og trolig den mest tallrike
sjøfuglarten i verden. Det er imidlertid vanskelig å beregne totalbestanden på
grunn av at reirene ligger skjult, og antall fugler som til enhver tid sitter i
kolonien varierer mye. Hekkebestanden på Svalbard er grovt anslått til mer enn
en million par. I barentshavsregionen er bestanden anslått til ca. 1,3
millioner par, og den globale bestanden er anslått til omkring 15 millioner
par.
Alkekongen, i
likhet med de andre sjøfuglene på Svalbard, spiller en viktig rolle i
økosystemet ved å transportere næringsstoffer fra det marine miljøet til det
terrestriske. Dette skjer gjennom guanoen (ekskrementer) som etterlates i og
rundt kolonien. Fordi mange av koloniene ligger et stykke fra sjøen, siger
næringsstoffene gjennom tundraen på sin vei mot havet. Beregninger har vist at
en koloni på 50 000 alkekonger i Hornsund bidrar med 100 tonn næringsstoffer
til området rundt kolonien i løpet av en hekkesesong.
|
|
Publisert: (01.2007)
|
|
Utbredelse
Studieart for
I fokus for
|

Norsk Polarinstitutt
Polarmiljøsenteret
9296 Tromsø
|