|
| Fjellrev |
|
Av Eva Fuglei
|
|
Alopex lagopus
E: arctic fox - T: Polarfuchs - F: renard arctique  | Blårev-unge. Foto: E. Fuglei Fjellreven
(også kalt polarrev) blir 55–60 cm lang (pluss en hale på rundt 28 cm)
og kroppsvekten varierer mellom 2,5 og 5 kg. Den har en kort snute og
små avrundede ører, og den har mindre kroppsstørrelse enn sin nære
slektning rødreven (som ikke finnes på Svalbard). Fjellreven skifter
pels fra vinter til sommer. Vinterpelsen er ekstremt tykk med tett
underpels og lange dekkhår. Pelsskiftet starter i mai, og i juli er den
kledt i en tynn sommerpels. I september begynner vinterpelsen å vokse
ut, og i november-desember er pelsen igjen på sitt tykkeste. Fjellreven
finnes i to fargevarianter, hvit og blå. Hvitreven er ensfarget hvit om vinteren, med unntak av noen mørke hår på haletuppen, mens sommerpelsen er gråbrun på rygg/lår og gulhvit på buk/sider. Blåreven er ensfarget hele året. Om vinteren varierer den
fra mørkebrun til lys blågrå (pelsen blekes ofte av solen), og
sommerpelsen er sjokoladebrun. Begge fargevariantene finnes på Svalbard
og andelen hvitrev kan variere fra 90 til 97%. Hvitreven utgjør 97–99%
i hele det sirkumpolare utbredelsesområdet.
|
Utbredelse:
Fjellreven har en sirkumpolar utbredelse i alle arktiske
tundrahabitater. Den reproduserer over tregrensen i fjellområder i
Fennoskandia, på den arktiske tundraen i Eurasia og Nord-Amerika,
Grønland, Island, Svalbard og andre arktiske øyer utenfor kystene av
Sibir og Canada og i Beringstredet. I Fennoskandia er fjellreven
karakterisert som en truet art selv om den er vanlig på Island og på
Svalbard. Nyere genetiske studier av fjellrev i hele utbredelsesområdet
viser at det er en stor grad av genutveksling mellom de ulike
bestandene, dvs. at dyrene vandrer over store områder på isen mellom de
arktiske kontinentene. På Svalbard forekommer fjellreven spredt over
nesten hele øygruppen, fra de høyeste fjellpartiene og breene ned til
kysten og drivisen. På Bjørnøya og Jan Mayen har arten vært nesten
fraværende i lengre tid, men det er observert yngling på Bjørnøya. De
største tetthetene finnes der mattilgangen er god, som langs vestkysten
av Spitsbergen i tilknytning til hekkeområder for sjøfugl, ærfugl og
gjess, men også inne i de store dalene sentralt på Spitsbergen der
reinsdyrbestanden er stor.
|
Økologi:
 | Foto: E. Fuglei Fjellrevene finnes generelt i to typer habitat: innland (livnærer seg
hovedsakelig av lemen) og kyst (livnærer seg av fugl og åtsler), noe
som gir stor variasjon i livshistoriestrategier som næringsvalg og
reproduksjon. Innlandsrevene (i Nord-Amerika, Eurasia og Øst-Grønland)
er karakterisert som lemenspesialister og er avhengige av sykliske
smågnagerbestander som varierer i tetthet over 3–5-årsperioder.
Næringstilgangen er uforutsigbar og gir stor årsvariasjon i
kullstørrelse og bestandstetthet. Kystrevene lever på øyer eller i
kystnære områder med fuglefjell hvor det ikke finnes lemen, som f.eks.
på Svalbard, Island og Vest-Grønland. Disse fjellrevene er
karakterisert som generalister og opportunister, og de finner mat både
i den terrestriske og marine næringskjeden. Næringstilgangen gjennom
året er relativt forutsigbar med stor og stabil mattilgang om sommeren
og liten og meget variabel mattilgang om vinteren. Kystrevene har
mindre årsvariasjon i kullstørrelse, produserer færre valper og har mer
stabile bestandstettheter sammenliknet med innlandsrevene. Med unntak
av en lokal østmarkmusbestand finnes det ikke smågnagere av økologisk
betydning for fjellrevene på Svalbard. Næringstilgangen varierer fra
sommer til vinter, og ringselunger, sjøfugl, gjess, svalbardryper og
fugleegg er viktig næring om våren og sommeren. Om vinteren livnærer de
seg på svalbardrype, hamstret mat, åtsler av sel og reinsdyr samt
søppel fra bosettingene. Fjellrevene på Svalbard har ingen naturlige
fiender eller konkurrenter. En del blir tatt i feller av mennesker som
driver fangst om vinteren. På denne årstiden er det også noe dødelighet
på grunn av matmangel.
|
Livshistorie og reproduksjon:
Et fjellrevpar holder sammen hele livet. I yngletiden er fjellrevene
territorielle og territoriestørrelsen varierer en god del. Langs kysten
i tilknytning til fuglefjell med stor mattilgang er territoriene små
(3–5 km2) sammenliknet med territoriene i de store dalene sentralt på
Spitsbergen der det er mindre tilgang på mat (60 km2). Paringstiden er
fra slutten av februar til midten av april. Med en drektighetstid på
52–54 dager fødes valpene (2–10 stk, gjennomsnitt 56 stk) i et hi i
bakken eller i en steinur en gang mellom 1. mai og 5. juni. Nyfødte
valper veier mellom 50 og 65 g. Tre-fire uker gamle kommer de ut av
hiene, og de er avvent når de er fire-fem uker gamle. På Svalbard kan
valpene foreta lange vandringer fra hiene når de er 8–10 uker gamle, og
hiene forlates i løpet av august. Fjellrevene blir kjønnsmodne i løpet
av sitt første leveår (10 mnd), men få tisper får valper de to første
leveårene. Først etter treårsalderen får mer enn 90% av tispene valper.
Dødelighetsprosenten i hiperioden er lav, ca. 20–25% fra fødsel til
valpene forlater hiet. I løpet av det første leveåret er dødeligheten
på over 75%, mens denne avtar opp til seksårsalderen.
Gjennomsnittsalderen til fjellrevene på Svalbard er tre til fire år,
men de kan bli opp til 13 år gamle.
|
Forvaltningsstatus og overvåkning:
 | Hvitrev i vinterdrakt. Foto: J. Aars Det er ingen tegn til langsiktige endringer i fjellrevbestandene på
Svalbard, og man antar at bestandene er levedyktige. Selv om det
mangler gode bestandsberegninger for fjellrevene på hele øygruppen, er
bestandstettheten i et av overvåkingsområdene, Adventdalen –
Sassendalen (ca. 900 km2), anslått til mellom 1–1,5 rev per 10 km2.
Fjellreven er antatt å være viktigste bærer og spreder av rabies på
Svalbard og i Arktis generelt. Rabies ble første gang registrert på
Svalbard i 1980, og den siste registreringen var i 1999. Fjellreven har
vært et viktig fangst- og jaktobjekt på Svalbard gjennom flere hundre
år. I dag er det tillatt å fangste rev utenfor fredningsområdene i en
begrenset periode om vinteren. Fangsten av rev har vært relativt
konstant de senere årene, og det tas ut rundt 100–120 rever per år.
|
|
Publisert: (01.2007)
|
|
Omtalt i
Utbredelse
I fokus for
|

Norsk Polarinstitutt
Polarmiljøsenteret
9296 Tromsø
|