|
| Fjæreplytt |
|
Av Hallvard Strøm
|
|
Calidris maritima
E: purple sandpiper - T: Meerstrandläufer - F: bécasseau violet  | Foto: B. Frantzen Fjæreplytten
er en liten, kortbeint vadefugl med et forholdsvis langt, nedoverbøyd
nebb. Den tykke kroppen og de korte beina gir et karakteristisk lubbent
inntrykk. Stjerten er relativt lang (lengre enn vingespissene).
Fjæreplytten blir 20–22 cm lang og veier 50–100 g. Kjønnene er like.
Voksne fugler i sommerdrakt er svartflekkete på brystet og på sidene.
Framryggen og skuldrene er mørke med rustgule og hvitmønstrete
tegninger. Undersiden er lys med mørke flekker. Nebbet er mørkt og
beina er gulgrå. I flukt virker fjæreplytten mørk med et smalt og
utydelig vingebånd, samt hvitt på sidene av overgumpen. I vinterdrakt
er fjæreplytten mer ensfarget brungrå på hodet, brystet og oversiden,
med brungule bein og nebbrot. Ungfuglene likner de på voksne fuglene i
vinterdrakt, men de har en rustrød farge på issen, kinnene og ryggen,
og med lyse bremmer på skulder- og vingedekkfjærene. Fjæreplytten har
en karakteristisk låt “plytt” som gjentas i korte serier. I spillflukt
har den en serie rullende og surrende låter.
|
Utbredelse:
Fjæreplytten hekker i de nordøstlige delene av det arktiske Canada, på
Grønland, Island, Færøyene, Svalbard, i den nordlige delen av
Skandinavia og i den vestlige delen av russisk Arktis. Fjæreplytten er
den vanligste vaderen på Svalbard, og den forekommer praktisk talt over
hele øygruppen. Fjæreplyttene ankommer tidlig til Svalbard sammenliknet
med de øvrige vaderne, vanligvis i første halvdel av mai. De opptrer da
gjerne i større grupper på opptil 50–100 individer på mudderflater og i
tidevannssonen. I de påfølgende ukene trekker fuglene ut til
hekkeplassene. På høsten samler fjæreplytten seg i grupper langs
kysten, og sent i august og utover i september og oktober trekker de
sørover. Fjæreplytten er en hardfør art som ikke trekker så langt syd
som de fleste andre vaderne vinterstid. Svalbardbestanden overvintrer
langs vestkysten av Norge nord til Tromsø og langs vestkysten av
Sverige.
|
Økologi:
Som hekkeplass foretrekker gjerne fjæreplytten relativt tørre
tundraområder, men den forekommer både ute ved kysten og i
høyereliggende områder i innlandet. De viktigste hekkeområdene er
store, åpne dalfører ut mot kysten. På Svalbard er reirtettheten størst
i områder med godt utviklet vegetasjonsdekke (mer enn 50 %) og hvor
fuglene har kort avstand til gode næringsområder (0,4–4 km), for
eksempel mudderområder langs kysten. De fleste reirene ligger 0,4–16 km
fra kysten. Utenfor hekkesesongen forekommer fjæreplytten ofte langs
eksponerte klippekyster hvor de søker næring i tidevannssonen.
Fjæreplytten har en variert diett i hekkesesongen som hovedsakelig
består av små krepsdyr, insekter, edderkopper og marine alger. Ungene
livnærer seg på insekter og edderkopper som de finner på tundraen.
Fjellrev og tyvjo utgjør den største trusselen mot fjæreplyttens egg og
unger.
|
Livshistorie og reproduksjon:
Fjæreplyttene hekker parvis og spredt. Reirplassen ligger vanligvis
helt åpent i tørr eller halvtørr tundravegetasjon, av og til i eller
ved en gresstue. Hannen etablerer reiret, som ferdigstilles av hunnen.
Reiret er skålformet, og fôres med vierblad, lav og av og til gress.
Hunnen legger de fire eggene i midten av juni, men tidspunktet varierer
med snøsmeltingen. Eggene er beigegrønne til lyst olivengrønne, og de
ruges av begge kjønn. Rugetiden er 21–22 døgn. Hunnen forlater
hekkeområdet rett etter klekking for å starte på høsttrekket. Ungene
forlater reiret så snart alle eggene er klekket. Ungene kan selv ta til
seg næring, men blir passet på og jevnlig varmet av hannen. De har en
svært kamuflerende fjærdrakt som gjør dem vanskelige å oppdage. Ungene
blir flygedyktige etter 28–34 døgn, da er de også uavhengige av hannen.
Fjæreplytten blir kjønnsmoden etter ett til to år. Høyeste kjente
levealder på en fugl ringmerket i Norge (inkl. Svalbard) er sju år.
|
Forvaltningsstatus og overvåkning:
Hekkebestandens størrelse på Svalbard er beregnet til å ligge et sted
mellom 2000 og 10 000 par. Det har ikke vært foretatt noen grundig
kartlegging av bestanden, og arten inngår ikke i noe
overvåkingsprogram. Den europeiske bestanden har tilsynelatende vært
relativt stabil siden 1970, og den er trolig i størrelsesorden 75 000
par. Fjæreplytten er relativt lite sky, og den kan studeres på nært
hold når den søker næring på tundraen eller i fjæresonen.
|
|
Publisert: (01.2007)
|
|

Norsk Polarinstitutt
Polarmiljøsenteret
9296 Tromsø
|