Norsk Polarinstitutt | Ansatte | Ledige stillinger | Offentlig journal | Kontakt | English           



Miljøstatus

Gråmåke
Av Hallvard Strøm

Larus argentatus
E: herring gull - T: Silbermöwe - F: goéland argenté

Gråmåken er en middels stor måke med de typiske kjennetegnene for måkefamilien Larus. Artens taksonomi er svært kompleks, og mange underarter er beskrevet.  

Utbredelse:

Arten har en sirkumpolar utbredelse og hekker langs kysten mellom 30° og 70°N, men den kan også hekke i innlandet.

Økologi:

Arten er altetende og livnærer seg på en rekke ulike næringsemner gjennom å opptre som åtselfugl, kleptoparasitt og predator. Gråmåken er en trekkfugl som overvintrer langs kysten av Nord-Europa.

Forvaltningsstatus og overvåkning:

På Svalbard hekker gråmåken svært fåtallig på Bjørnøya og sannsynligvis på enkelte lokaliteter langs vestkysten av Spitsbergen. Hekkebestanden er trolig i størrelsesorden 1–5 par.

Publisert: (01.2007)


 

Utbredelse

I fokus for



Norsk Polarinstitutt i media

Norsk Polarinstitutt
Polarmiljøsenteret
9296 Tromsø
Tlf. 77 75 05 00 | Faks 77 75 05 01 | Ansvarlig redaktør: Gunn Sissel Jaklin | Redaktør: Inger Lise Næss