|
| Havelle |
|
Av Hallvard Strøm
|
|
Clangula hyemalis
E: long-tailed duck - T: Eisente - F: harelde de Miquelon  | Foto: B. Frantzen Havellen
er en liten dykkand med en spraglete fjærdrakt i hvitt, brunt og svart.
Den har et forholdsvis lite hode og et kort nebb. Hannen blir ca. 50–62
cm lang, hunnen 38–43 cm, og begge veier mellom 600 og 900 g. Av
hannens lengde utgjør de tynne og svært lange midtre stjertfjærene
10–15 cm. Hannen i hekkedrakt har brunsvart hode og hals med en hvit
flekk rundt øyet, gråhvite kroppssider og bakpart. Ryggen er brunsvart.
Havellen har en komplisert draktutvikling gjennom året med flere
mellomformer. Hunnenes hekkedrakt er relativt lik hannenes, men de
mangler de lange stjertfjærene, er mattere i fargene, og den hvite
flekken rundt øyet er mindre og dårligere avgrenset. Havellen har mange
ulike lyder; et karakteristisk og høylydt “ah auaudeli, auaudeli” som
kan høres både under kurtisen og når fuglene flyr i flokk, og et dypt,
nasalt “gakk” som kan høres fra begge kjønn under flukt.
|
Utbredelse:
Havellen har en sirkumpolar utbredelse og hekker fra Alaska (USA)
gjennom det nordlige Canada, Grønland, Island, Svalbard, Fennoskandia,
Kolahalvøya (Russland) og Sibir (Russland). Arten forekommer både i
fjellområder og i lavlandet, ofte langt fra kysten. Det er antatt at
havellen er en trekkfugl, men trekkrutene er dårlig kjent. På Svalbard
hekker arten hovedsakelig på Bjørnøya og i de vestlige delene av
Spitsbergen. Spredte par hekker på holmer og langs kysten av fastlandet
på Spitsbergen. Tellinger av overvintrende sjøfugler på vestkysten av
Spitsbergen har vist at deler av svalbardbestanden overvintrer i isfrie
områder langs vestkysten av Spitsbergen, primært langs kysten av
Nordenskiöld Land og Prins Karls Forland. Haveller kan observeres langs
iskanten tidlig om våren. Viktige overvintringsområder for arten er
trolig langs kysten av Nord-Norge og Baltikum.
|
Økologi:
Vanligvis hekker havellen nær ferskvannsdammer og tjern på
tundraområder. Arten hekker ikke i kolonier, men flere par kan hekke
relativt tett i samme område. Havellen hekker ofte i eller i nærheten
av rødnebbternekolonier og nyter godt av ternenes forsvar mot fjellrev,
polarmåke og tyvjo. Hannen er svært territoriell, og han legger ofte
beslag på det samme området år etter år. Territoriet omfatter vanligvis
en ferskvannsdam hvor den intense kurtisen foregår. Utenom hekketiden
oppholder havellene seg i kystnære områder. De viser stor variasjon i
habitatbruk, og de kan utnytte næring på varierende dyp. Dietten består
hovedsakelig av virvelløse dyr, men de beiter også på plantemateriale.
På Svalbard er vingesnegler, muslinger, krepsdyr og ulike insektslarver
viktige byttedyr.
|
Livshistorie og reproduksjon:
Hekkingen starter så snart vannene er fri for is, vanligvis i slutten
av juni. Reiret er en grunn fordypning i underlaget som hunnen skraper
ut, og som fôres med plantemateriale og dun. Som regel plasseres reiret
helt åpent i terrenget, men fuglen kan også kamuflere det ved å hekke
under drivtømmer eller liknende. Havellehunnen trykker hardt på reiret,
og hun forlater ikke eggene før fredsforstyrreren er på kloss hold.
Eggene er lysegrå til lyst olivengrønne, og normal kullstørrelse er
fire til ni egg. Hunnen ruger eggene i 24–29 dager. Hannene forlater
hunnene tidlig i rugeperioden og trekker ut på sjøen hvor de foretar
fjærfellingen, enten enkeltvis eller i mindre grupper.
Hunnen feller fjærene senere. Hunnen og ungene forlater reiret
umiddelbart etter klekking og forflytter seg til ferskvann i nærheten
av hekkeplassen. Her oppholder de seg en periode, før de så drar ut til
sjøen. Ungene blir
flygedyktige etter fem til seks uker. Havellen blir kjønnsmoden i en alder av to år. Høyeste kjente levealder på en
fugl ringmerket i Norge (inkl. Svalbard) er åtte år.
|
Forvaltningsstatus og overvåkning:
Havellens bestandsstørrelse på Svalbard er ikke kjent, men det er grunn
til å tro at den ligger i størrelsesorden 500–1000 hekkende par. Det
foregår ingen bestandsovervåking av arten. Den europeiske
hekkebestanden er på over 690 000 par, og den regnes som stabil. På
Svalbard er den delen av bestanden som overvintrer i isfrie områder på
vestkysten av Spitsbergen meget sårbar for forstyrrelse og
forurensning. Vinteren er energikrevende, samtidig som mange fugler er
samlet på svært begrensete områder, noe som gjør dem sårbare for f.eks.
olje på sjøen.
|
|
Publisert: (01.2007)
|
|

Norsk Polarinstitutt
Polarmiljøsenteret
9296 Tromsø
|