|
| Havhest |
|
Av Hallvard Strøm
|
|
Fulmarus glacialis
E: northern fulmar - T: Eissturmvogel - F: pétrel fulmar  | Foto: H. Strøm Havhesten
er den eneste arten fra ordenen Procellariiformes (stormfugler) som
hekker på Svalbard. Den er en tettbygd fugl som blir 45–50 cm lang og
veier mellom 450 og 1000 g. Havhesten har kort og tykk hals og kraftig
hode. Nebbet er kort og grovt med to rørformede nesebor. Kjønnene er
like, men hannene er gjennomgående større enn hunnene. Arten forekommer
i ulike fargevarianter, fra lys grå overside og hvit underside til mørk
grå overside og noe lysere grå underside. De mørke variantene dominerer
i den nordlige delen av utbredelsesområdet (inkludert Svalbard), mens
de lyse variantene forekommer mer tallrikt i den sørlige delen av
Havhesten glir over havoverflaten eller terrenget på stive og rette
vinger, av og til avbrutt av en serie stive, raske vingeslag. Den
flyter høyt når den svømmer og må ta springfart for å klare å lette fra
sjøen. Når havhesten oppholder seg på hekkeplassen høres kakling og
grynting, gjerne i serier som øker i hastighet og styrke mot slutten.
|
Utbredelse:
 | Havhestens utbredelse (trykk på kartet for større versjon)
Havhesten hekker langs kystene av det nordlige Atlanterhavet, fra
Newfoundland (Canada) i sørvest til Svalbard og Novaja Semlja
(Russland) i nordøst, og til kysten av Nord-Frankrike i sør. Den hekker
også i den nordlige delen av Stillehavet, langs kysten av Alaska og
Russland. To underarter finnes i Atlanterhavet; F. g. glacialis i
de høyarktiske områdene og F. g. auduboni i de lavarktiske og boreale
områdene, men de er ofte vanskelige å skille ut fra størrelse og
fargeforskjeller. På Svalbard hekker havhesten over det meste av
øygruppen, og det er registrert 125 kolonier/hekkeområder. Den beveger
seg over store havområder på jakt etter mat. Havhesten kan observeres
ved koloniene fra siste del av mørketiden (februar), lenge før
hekkesesongen starter, til november. Arten overvintrer i det nordlige
Atlanterhavet, og de nordligste hekkefuglene er trolig de som trekker
kortest. Den følger ofte skip og båter både i åpent hav og i isfylte
farvann.
|
Økologi:
Havhesten hekker vanligvis i løse kolonier i bratte, utilgjengelige
klippevegger langs kysten og på nunataker i innlandet. Noen kolonier er
store og tette, andre mer spredte. På Bjørnøya kan arten hekke på
flatmark eller i jordskråninger med gress. Havhesten hekker ofte i
kolonier med andre sjøfuglarter. Den returnerer ofte til samme
reirplass hvert år, og den besøker også reiret utenom hekkeperioden. Havhesten
er en pelagisk sjøfuglart som tilbringer det meste av livet på åpent
hav, bortsett fra i hekkesesongen – men selv da søker den næring over
store havområder. Studier har vist at hekkende havhester både på
Bjørnøya og Spitsbergen søker næring i de sentrale delene av
Barentshavet og så langt sør som norskekysten i ungeperioden. Dietten
domineres av pelagiske dyr som det er mulig å ta i havoverflaten, og
fuglen kan karakteriseres som en alteter. På Svalbard er ulike arter av
fisk, blekksprut, børstemark og krepsdyr dominerende. På Bjørnøya er
lodde et svært viktig fødeemne. Den livnærer seg også på fiskeavfall
fra båter. I arktiske områder kan havhesten observeres både i åpent hav
og i isfylte farvann.
|
Livshistorie og reproduksjon:
 | Foto: H. Strøm Arten lever lenge og har lav reproduksjonsrate. Den har sen
kjønnsmodning og legger kun ett egg pr. sesong. På Svalbard foregår
eggleggingen i siste del av mai eller første del av juni. Egget legges
direkte på underlaget som er jord eller stein. Ofte skraper havhesten
en grunn grop i underlaget, og den legger små steiner rundt reirskåla.
Begge foreldrene deltar i rugingen som varer i ca. 50 døgn. I de to
første ukene etter klekkingen vil den ene av foreldrene alltid oppholde
seg i reiret og beskytte ungen. Men fra ungen er ca. 14 døgn gammel vil
begge foreldrene søke næring og vekselvis returnere til reiret for å
fôre og varme ungen. Ungen blir i reiret i omkring sju uker før den er
flygedyktig. Reirunger av havhest forsvarer seg aktivt og effektivt ved
å spytte en oljeaktig substans på eventuelle inntrengere – med god
presisjon. Havhesten blir ikke kjønnsmoden før etter ca. 10 år. Til
gjengjeld er voksendødeligheten lav, noe som igjen medfører høy
levealder. I Norge (inkludert Svalbard) er høyeste kjente levealder 13
år, men fra utlandet er det kjent at enkelte havhester har blitt over
50 år gamle.
|
Forvaltningsstatus og overvåkning:
Havhesten er en av Svalbards mest tallrike sjøfuglarter, men fordi
hekkebestanden er vanskelig å taksere, foreligger det ikke noe godt
bestandsestimat. På bakgrunn av dagens kunnskap er det grunn til å tro
at hekkebestanden ligger i størrelsesorden en halv til én million
hekkende par. Den europeiske hekkebestanden er stor, trolig på mer enn
2,8 millioner par, og regnes som stabil. Overvåking av hekkebestanden
på Bjørnøya og i en koloni på Spitsbergen siden 1988 indikerer en
relativt stabil bestand, men det kan være stor årlig variasjon med
hensyn til hvor mange par som hekker. Bestanden i den boreale og
lavarktiske sonen i det nordlige Atlanterhavet har økt i antall og
utvidet hekkeutbredelsen de siste to hundre år. Årsaken til denne
veksten i bestanden er ikke kjent, men forbedret næringstilgang gjennom
menneskelig virksomhet – først i form av hvalfangsten, så gjennom
fiskeriene – er en mulig årsak.
|
|
Publisert: (01.2007)
|
|

Norsk Polarinstitutt
Polarmiljøsenteret
9296 Tromsø
|