|
| Hvalross |
|
Av Kit M. Kovacs og Christian Lydersen
|
|
Odobenus rosmarus
E: walrus - T: Walross - F: morse
 | Foto: E. Johansen Det mest karakteristiske kjennetegnet til hvalrossene
er de to støttennene som finnes hos både hanner og hunner. Hos store
hanner kan de bli over en meter lange og veie fem kilo. Hvalrossene er
ensfargede brune. Etter lengre opphold i kaldt vann er de mer rosa i
fargen, men etter de har ligget oppe på land eller isen en stund og
fått sirkulert blod ut til det ytre hudlaget, får de igjen sin brune
farge. De har et lite hode med et bredt munnparti med mange korte,
stive værhår. Hvalross har som de ekte selene ikke noe ytre øre, men i
motsetning til de ekte selene kan de bøye bakbeina under kroppen slik
at de kan gå på land slik som sjøløver og pelssel. Skinnet til
hvalrossene er ekstremt tykt og hos voksne hanner er det ofte også
dekket av runde utvekster (tuberkler), særlig i nakkepartiet. Hannene
har kraftigere nakke og skulderparti og er også generelt mye større enn
hunnene. Voksne hanner er rundt 3,5 meter lange og veier omlag 1500 kg,
mens hunnene blir rundt 2,5 meter lange og oppnår en vekt på rundt 900
kg. Nyfødte
kalver er 1,3 meter lange og veier omtrent 85 kg. De er sjokoladebrune
med mørkere sveiver.
|
Utbredelse:
 | Hvalrossens liggeplasser på Svalbard (trykk på kartet for større versjon) Hvalrossene har en sirkumpolar utbredelse og er delt inn i to
underarter – Stillehavshvalrossene og Atlanterhavshvalrossene. I det
nordøstlige Atlanterhavet finnes hvalross i gruntvannsområder langs
kysten av Øst-Grønland, Svalbard og Frans Josef Land og ned til det
sørlige Barents- og Karahavet. De fleste hvalrossene på Svalbard er
hanner. Det finnes noen hunner og kalver på østsiden av Nordaustlandet,
men de fleste hunnene og kalvene i denne bestanden finnes over mot
Frans Josef Land. I de senere år er det observert flere og flere hunner
med kalver i svalbardområdet ettersom bestanden øker og de begynner å
finne tilbake til sine gamle liggeplasser. Hvalross finnes året rundt
på Svalbard.
|
Økologi:
Man regner at stillehavsbestanden av hvalross består av omkring 200
000 dyr, atlanterhavsbestanden består av 20 000–30 000 dyr, og at det
er rundt 2000 hvalross i svalbardbestanden. Hvalross er ekstremt
sosiale dyr som ligger tett inntil og av og til oppå hverandre når de
hviler seg på land eller på isen. De opptrer oftest i flokk, også når
de er ute og svømmer og dykker. Utenom paringstiden holder de voksne
hannene seg gjerne i egne flokker. Enslige dyr som observeres på land
eller isen er også ofte hanner. Hvalross har nokså strenge krav til hva
som må til for at de skal trives, noe som i høy grad begrenser deres
utbredelse. Først er de avhengige av store gruntvannsområder med egnede
bunnforhold for de muslingene de liker å spise, så må det være tilgang
til åpent vann i disse områdene om vinteren slik at ikke isen hindrer
dem i å nå områdene, og til slutt må det være områder i nærheten hvor
de kan legge seg opp og hvile. De hviler ofte på isflak, men strender,
holmer og skjær benyttes også om sommeren og høsten.
 | Foto: I. L. Næss Siden hvalrossene
spiser i relativt grunne farvann er de fleste av dykkene kortvarige og
ikke særlig dype. Hovedføden er muslinger som de finner ved å stikke de
følsomme værhårene sine ned i sedimentet. De fjerner løst sediment fra
maten ved å vifte med fremsveivene, for så å suge bløtdelen ut av
muslingene og spytte ut skallet. Tusenvis av muslinger kan konsumeres i
ett måltid. Noen hvalrosser tar også fugler, mens andre spiser andre
marine pattedyr, vanligvis ringsel. Hvalross som hovedsakelig spiser
andre selarter kan gjenkjennes ved at de er mer oransjefargete på
brystet og støttennene etter oksidert spekk fra byttedyrene. Isbjørn og
spekkhoggere tar hvalrosser, og da særlig kalver. Dyr som prøver å ta
hvalross må likevel passe seg, da disse er gode til å forsvare seg.
Særlig hvis de er i vannet vil hele flokken kunne hjelpe til med å
forsvare seg mot et angripende rovdyr.
|
Livshistorie og reproduksjon:
Hvalrossene får unger i mai. Rett før kastingen trekker den drektige
hunnen seg unna flokken og får ungen sin alene på et isflak. De holder
seg her i noen dager uten at mora spiser, før de gjenforener seg med
flokken og mora begynner å spise igjen. Hvalrossungen dier mora i
to-tre år. Den drikker en mindre fettrik melk enn det de ekte selene
gjør. Mødrene er alltid sammen med de små ungene og tar dem med seg til
havs når de må spise. Ungene kan die mora ute på havet ved at de henger
opp ned under vann, holdt oppe av fremsveivene til mora. De unge
kalvene begynner å ta til seg annen føde ved siden av melka når de er
omtrent fem måneder gamle, og de
lærer antakelig mye av mora om hvordan de skal finne mat i den
resterende delen av dieperioden. Hvalrossmora parer seg igjen rundt ni
måneder etter at den fikk ungen, mens det ennå er mye over et år før
denne er avvent. Paringen foregår i desember og januar. Hannene har små
territorier i vannet hvor de vokaliserer og viser seg fram for hunnene.
De er svært aggressive mot andre hanner og det er ikke uvanlig at de
skader hverandre i kamper. Paringen foregår i vannet. Når en kalv er
avvent forblir den i flokken til mora hvis den er av hunnkjønn, mens
avvente kalver av hannkjønn slutter seg til de rene hannflokkene.
Hunnene får gjerne den første ungen sin når de er rundt 10 år gamle.
Hannene blir også kjønnsmodne ved denne alderen, men de er normalt ikke
sterke nok til å få sjanse til å pare seg før de er 15 år gamle.
Hvalrosser kan bli over 40 år gamle.
|
Forvaltningsstatus og overvåkning:
 | Foto: I. L. Næss Hvalrossene var en gang svært
vanlige på Svalbard, men 350 år med intens fangsting gjorde at
bestanden nesten ble utryddet. De ble fredet på øygruppen i 1952, og da
var det bare et par hundre dyr igjen. Etter over 50 år med fredning er
bestanden fortsatt lav, og arten er å finne på den norske rødlisten
over truede dyrearter. Antallet hvalross har vært stigende de senere
årene, og de har gradvis begynt å bruke gamle liggeplasser på land hvor
det ikke har vært sett dyr på mange årtier.
|
|
Publisert: (01.2007)
|
|
Omtalt i
Utbredelse
I fokus for
|

Norsk Polarinstitutt
Polarmiljøsenteret
9296 Tromsø
|