|
| Hvithval |
|
Av Kit M. Kovacs og Christian Lydersen
|
|
Delphinapterus leucas
E: white whale - T: Beluga - F: belouga
 | Foto: E. Johansen Hvithvalen er en middels stor tannhval
hvor hannene blir rundt 4,5 meter lange og kan veie
1500 kg. Hunnene er en del mindre og blir opptil 4 meter
lange med maksimalvekt på 1200 kg. Hvithvalen mangler
ryggfinne, men har en slags forhøyning eller kam
som går langs midten av nedre deler av ryggen og kan
brukes til å bryte seg gjennom tynn is med. De har små
øyne, en markert rund panne og en fleksibel nakke (hos
de fleste hvalarter er nakkevirvlene grodd sammen).
Den runde pannen skyldes et organ som kalles melonen
– en linseformet fettansamling som fokuserer lyden som
lages i nesehulen når hvalene ekkolokaliserer. Alle tannhvaler
har dette organet. Hvithvalene har relativt små
sveiver (framlemmer) og liten halefinne. Nyfødte hvithvaler
er kremaktig grå i farge, men blir raskt mørkegrå. De er rundt 140 cm lange og veier 50–60 kg. Etter hvert
som de blir eldre blir de gradvis lysere i fargen og til
slutt ender de opp som helt hvite. Hunnene blir hvite
ved omtrent sjuårsalderen, mens hannene ikke er det før
de er rundt 12 år gamle. Hvithvalene skifter det ytre
hudlaget (korken) en gang i året, og om sommeren rett
før dette skiftet kan de ha en mer nikotingul farge.
|
Utbredelse:
Hvithvalen finnes i de fleste arktiske og
sub-arktiske strøk, inkludert Nordishavet og tilstøtende
farvann. De er ikke så tallrike i Grønlandshavet. Det finnes
også en atskilt sørlig bestand i St. Lawrence-elven i
Canada. Vandringsmønsteret til hvithvalene varierer
mellom de ulike bestandene og på Svalbard synes de å
være svært kystnære i sin utbredelse.
|
Økologi:
Man vet ikke hvor mange hvithvaler
det finnes totalt, men hvis man legger sammen anslag
for de ulike bestandene det foreligger slike data fra,
kommer man opp i rundt 200 000 individer. Hvor mange
som finnes på Svalbard vet man ingenting om, men den
er den vanligste hvalarten i området. Hvithvalene er
svært sosiale dyr som nesten alltid påtreffes i større eller
mindre grupper. De fleste bestandene vokaliserer mye,
noe som har ført til at arten blir kalt for «havets kanarifugl
». Av en eller annen grunn er hvithvalene på
Svalbard mindre aktive på denne fronten enn andre
bestander. Ofte holder voksne hanner seg i egne flokker,
mens hunner, kalver og ungdyr utgjør en egen flokktype.
En flokk kan gjerne splittes opp i mindre enheter for
kortere eller lengre tid, for så å søke sammen igjen.
Bortsett fra dette vet vi ikke mye om den sosiale dynamikken
til disse hvalene.
 | Foto: J. Aars
Det er stor variasjon i vandringsmønsteret mellom de
ulike bestandene. Noen steder har hvithvalene faste,
lange vandringsruter, mens de andre steder holder seg
innenfor et lite område året rundt. I enkelte områder
holder de seg nær kysten og av og til langt oppe i elver,
mens de i andre områder oppholder seg langt til havs. I
noen områder igjen synes de å følge iskanten etter hvert
som den flytter seg nordover og sørover gjennom året.
Selv om det er lite data på hvor de oppholder seg om
vinteren, antar man at de overvintrer i åpne områder i
drivisen, eventuelt følger iskanten etter hvert som denne
går sørover om vinteren. På Svalbard holder hvithvalene
seg nær kysten. Det er dokumentert at de holder
seg langt inne i drivisen i mer enn 90% isdekke tidlig på
vinteren. Forskjellige fødevalgsstrategier kan være en
årsak til de ulike vandringsmønstrene vi ser mellom de
ulike bestandene.Vanligvis finner hvithvalene maten sin på kontinentalsokkelen
i relativt kystnære farvann, særlig om sommeren.
På Svalbard tilbringer de mye tid foran breer hvor
det i den isfrie perioden av året er en konstant «upwelling» hvor vann strømmer opp fra dypere lag, noe som
resulterer i høye konsentrasjoner av byttedyr. Som for
alle andre tannhvaler bruker hvithvalene ekkolokalisering
for å finne mat og å navigere i uklart vann. De
svømmer relativt sakte, men kan dykke dypere enn 1000
meter. I Barentshavet begrenser bunnforholdene dykkingen
til noen få hundre meter. Hvithval spiser en
rekke ulike byttedyr, fra bentiske virvelløse dyr til
blekksprut og pelagiske fiskearter. Om sommeren fanger
de ofte anadrome fiskearter som laks og sjørøye i
enkelte deler av utbredelsesområdet. På Svalbard spiser
de hovedsakelig polartorsk, med noe innslag av lodde
og reker. Spekkhoggere og isbjørn dreper hvithval. Av
og til blir hvithval fanget i et pustehull som de er tvunget
til å bruke fordi det er for langt ut til åpent vann. I slike tilfeller kan isbjørn over tid ta hele flokken som da
blir angrepet hver gang de kommer til overflaten for å
puste. Spekkhoggere antaes å være årsaken til at hvithvalene
ofte oppholder seg inne i isen hvor denne predatoren
ikke greier å følge etter.
|
Livshistorie og reproduksjon:
Ungene blir født fra mai
til slutten av august. Kalvene er sammen med mora i to
år og forblir i flokken til mora etter dette. Det første året
drikker ungen hovedsakelig melk, mens den i løpet av
det andre året også begynner å ta til seg annen mat.
Båndet mellom mor og kalv er svært sterkt, og kalvene
er nesten alltid i fysisk kontakt med mora i den første
perioden. Mor–kalv-paret vokaliserer nesten hele tiden,
noe som ytterligere styrker dette båndet. Paring foregår
om våren (april–mai). Hvithvalhunnene er kjønnsmodne
ved femårsalderen, mens hannene først er det ved
åtteårsalderen. Hvithvalene kan bli rundt 40 år gamle.
|
Forvaltningsstatus og overvåkning:
Hvithval blir fangstet
av urbefolkningen i hele sitt utbredelsesområde. I
noen områder taes det betydelige mengder fordi hvalene
vandrer svært kystnært og dermed er lette å fange.
Hvithval er et av de viktigste byttedyrene for urbefolkningene i Alaska, kanadisk Arktis og Grønland.
Hvithval har også blitt fangstet kommersielt av ulike
nasjoner til ulike tider. På Svalbard begynte russiske
hvalfangere å ta hvithval tidlig i det 17. århundre.
Fangsten foregikk hovedsakelig i fjordene på vestkysten
av Spitsbergen. Norge og andre nasjoner startet hvithvalfangst
på slutten av 1800-tallet. Denne fangsten
pågikk til begynnelsen av 1960-årene. Det synes som om
det er en økning i bestanden av disse hvalene på
Svalbard, og flokker på over 1000 dyr sees innimellom,
mens flokker på mellom ti og hundre dyr er vanlig å
observere. Hvithvalene på Svalbard er i dag fredet.
|
|
Publisert: (01.2007)
|
|

Norsk Polarinstitutt
Polarmiljøsenteret
9296 Tromsø
|