|
| Hvitkinngås |
|
Av Hallvard Strøm
|
|
Branta leucopsis
E: barnacle goose - T: Nonnengans - F: bernache nonnette  | Foto: G. W. Gabrielsen Hvitkinngåsa
er en middels stor grå, svart og hvit gås med kort hals og avrundet
hode. Nebbet er lite og svart, og beina er svarte. Den er 58–70 cm lang
og veier 1500–2000 g. Kjønnene er like, men hannene er noe større enn
hunnene. Hodet er hvitaktig med svart isse. Halsen og brystet er svart,
mens undersiden er sølvhvit. Oversiden er grå med svarte og hvite bånd.
Den skarpe kontrasten mellom den svarte halsen og den hvite buken er et
godt kjennetegn i forhold til ringgås, som har betydelig mindre
kontrast. Ungfuglene likner på de voksne, men har mindre tydelig
tverrstriping på kroppssidene, mattere svart hals og bryst, samt mindre
markert mørk tøyle mellom nebb og øye. Lyden er gjentatte, skingrende
og enstavede “ka”.
|
Utbredelse:
 | Hvitkinngåsas utbredelse (trykk på kartet for større versjon)
Hvitkinngåsa opptrer i tre separate populasjoner som har sine
hekkeområder henholdsvis på Nordøst-Grønland, på Svalbard og i
Nordvest-Russland, inklusive Baltikum. Bestandene kan ikke skilles
utseendemessig, men er geografisk isolerte. Fuglene fra Grønland
overvintrer i Irland og i de vestlige delene av Skottland, mens
svalbardbestanden tilbringer vinteren i Solway Firth på grensen mellom
England og Skottland. Den østlige populasjonen overvintrer langs
vestkysten av Tyskland og Nederland. På Svalbard hekker hvitkinngåsa
langs vestkysten av Spitsbergen og på Tusenøyane. Vårtrekket starter i
april eller i begynnelsen av mai, da fuglene forlater Solway Firth og
forflytter seg til Helgelandskysten i Nordland. I siste halvdel av mai
fortsetter trekket til hekkeområdene på Svalbard. Større ansamlinger av
gjess kan observeres på gunstige lokaliteter på vestkysten av
Spitsbergen i år hvor gjessene må vente på at hekkeplassen skal bli bar
for snø. Normalt ankommer hvitkinngåsa hekkeplassen i slutten av mai.
Høsttrekket starter i slutten av august eller begynnelsen av september.
Bjørnøya er en viktig rasteplass under høsttrekket, hvor fuglene kan
tilbringe opptil tre uker for å beite, og i påvente av at gunstige
vindforhold skal hjelpe dem på trekket videre til de britiske øyer. Det
er grunn til å tro at enkelte fugler trekker direkte fra Spitsbergen
til overvintringsområdene i Solway Firth.
|
Økologi:
Hvitkinngåsa hekker på mindre øyer, holmer og skjær ute ved kysten, men
også på hyller og avsatser i fjellskråninger eller klippevegger. Den
kan dessuten hekke flere kilometer inn i dalene. Etter klekkingen
forlater de fleste familiegruppene hekkeholmene og svømmer inn til
fastlandet og beiter på rik vegetasjon rundt mindre tjern og pytter. På
Svalbard er det ofte en avstand på 5 til 25 km mellom hekke og
oppvekstområdene. De voksne fuglene feller fjærne etter endt hekking.
På grunn av manglende flygeevne i denne perioden søker de ofte tilhold
i innsjøer eller på havet. Etter myteperioden samler hvitkinngjessene
seg i enkelte spesielle områder før høsttrekket starter. Dette er ofte
vegetasjonsrike områder i tilknytning til større fuglefjell, hvor de
beiter på den rike vegetasjonen. Disse oppsamlingsplassene ligger
hovedsakelig i de vestlige delene av Spitsbergen. Hvitkinngjessene
utnytter et vidt spekter av planter. Når de ankommer hekkeplassene om
våren beiter de særlig mose og røtter på de snøfrie flekkene. Videre ut
over sommeren dominerer gress og starr dietten, sammen med ulike
karplanter. Om høsten under rastingen på Bjørnøya beiter de på
gressbevokste områder langs kysten av øya. I overvintringsområdene har
hvitkinngjessene tilhold på ulike typer strandenger og i jordbruksland.
|
Livshistorie og reproduksjon:
 | Hvitkinngås med rede i forgrunnen. Foto: G. W. Gabrielsen Hvitkinngjessene hekker både som enkeltpar og i relativt tette
kolonier. Ofte ligger reiret i en skråning eller på en forhøyning i
terrenget som gir godt utsyn. Samme reirplass brukes gjerne år etter
år. På Svalbard hekker hvitkinngåsa ofte i kolonier sammen med ærfugl.
Etableringen av reiret og tidspunktet for eggleggingen varierer fra år
til år avhengig av snøsmeltingen. Under normale forhold starter
eggleggingen kort tid etter ankomst, gjerne i månedsskiftet mai–juni.
Reiret bygges av begge kjønn og er en grunn fordypning som er fôret med
plantedeler og dun. Et stykke ut i rugetiden kan reiret gjenkjennes på
en hvit ring av ekskrementer rundt reirskålen, og over år danner det
seg en forhøyet kant med vegetasjon rundt det. Vanlig kullstørrelse er
fire til fem egg. Eggene er hvite, men blir gjerne skittengule i løpet
av rugeperioden. Bare hunnen ruger. Hannen oppholder seg i nærheten av
reiret og holder vakt gjennom hele perioden. Hunnen forlater sjelden
reiret, og da kun for en kort periode av gangen. Eggene dekkes da til
med dun. Rugetiden er 24–25 døgn, og ungene og foreldrene forlater
reiret umiddelbart etter klekking. Ungene tar selv til seg føde, og de
beiter på rik vegetasjon i fuktige områder, gjerne ved små pytter og
dammer. De er flygedyktige etter 40–45 døgn. Ungene holder sammen med
foreldrene til vårtrekket påfølgende år. Hvitkinngåsa blir normalt
kjønnsmoden ved treårsalderen. Høyeste kjente levealder på Svalbard er
24 år.
|
Forvaltningsstatus og overvåkning:
Bestanden av hvitkinngås på Svalbard har vokst kraftig siden slutten av
1940-årene, da bestanden trolig ikke talte mer enn noen hundre
individer. Siden den tid har mange nye kolonier blitt etablert, og de
koloniene som overlevde det harde jaktpresset både på Svalbard og i
overvintringsområdene har vokst kraftig. Arten koloniserte Kongsfjorden
i 1980-årene. Tellinger i overvintringsområdene i 2005 ga en
totalbestand på 27 000 individer. På tross av den kraftige
bestandsveksten er fortsatt hvitkinngåsa sårbar ved at den er
konsentrert i spesielle områder både i hekketiden, fjærfellingsperioden
og i overvintringsområdene. Hvitkinngjessene på Svalbard er trolig den
best studerte trekkende gåsebestand i verden. Flere av
forskningsprogrammene har pågått i mer enn 25 år. Populasjonsdynamikken
er blitt studert ved hjelp av fotringer påført en unik kode for hver
fugl, som kan leses av på lang avstand.
|
|
Publisert: (01.2007)
|
|

Norsk Polarinstitutt
Polarmiljøsenteret
9296 Tromsø
|