|
| Ismåke |
|
Av Hallvard Strøm
|
|
Pagophila eburnea
E: ivory gull - T: Elfenbeinmöwe - F: goéland sénateur
 | Ungfugl. Foto: G. Bangjord Ismåken er en middels stor måke som er lett å
gjenkjenne på grunn av sin helhvite fjærdrakt, de svarte beina og det gule
nebbet med mørk basis. Øyet er mørkt. Det runde brystet, de korte beina og det
rullende ganglaget kan gi assosiasjoner til en due, men flukten er grasiøs,
rask og lett. Ismåken blir ca. 40–43 cm lang og veier 450–700 g. Kjønnene er
like. Ungfuglene er også hvite, men de er overstrødd med fine, svarte flekker
på ryggen og på oversiden av vingene. De er også skittensvarte i pannen, rundt
øynene, på kinnene og i strupen. Mengden svart i fjærdrakten kan variere.
Ungfuglene anlegger voksendrakt i løpet av den andre vinteren. Beina er svarte hos alle aldersgrupper. Lyden er et tynt og skjærende «krriæ», ikke ulikt en terne.
|
Utbredelse:
 | Ismåkens utbredelse (Klikk på kartet for større versjon) Arten har en
sirkumpolar, arktisk utbredelse. Spredte kolonier finnes i de høyarktiske
delene av Canada, Grønland, Svalbard, Frans Josef Land (Russland), på enkelte
øyer i Karahavet og på Severnaja Semlja (Russland). På Svalbard hekker ismåken
trolig i lite antall på Spitsbergen, Kong Karls Land og Nordaustlandet, med
størst tetthet av kolonier i de nordlige og østlige områdene. Ismåken er en
vanlig, men fåtallig art i isfylte farvann rundt øygruppen hele året. Den
følger ofte båter som opererer i drivisen, og det finnes også noen rundt
bosetningene på Spitsbergen, ofte på avfallsplasser eller ved kloakkutløp. Trekkmønsteret
til ismåkene på Svalbard er lite kjent. Det er antatt at de oppholder seg i
eller i nærheten av de isfylte områdene, og at de utenfor hekkesesongen søker
næring langs iskanten. De første ismåkene observeres vanligvis rundt
bebyggelsen på Spitsbergen i mars, og fuglene etablerer seg trolig i
hekkeområdene i siste halvdel av mai. De forlater hekkeområdene relativt raskt
etter at ungene er blitt flygedyktige i august–september.
|
Økologi:
Ismåken er en
høyarktisk art som oppholder seg i isfylte farvann hele året. Den hekker som
enkeltpar eller i kolonier som kan telle flere hundre par. På Svalbard er de
fleste koloniene små og inneholder sjelden mer enn 10–20 par. Til sammen 44
kolonier er kjent innenfor øygruppen. Registreringer har vist at ismåkene ofte
bruker koloniene i et begrenset antall år, og eksistensen av og størrelsen på
kolonier registrert langt tilbake i tid er derfor usikker. På Svalbard hekker
ismåkene vanligvis i bratte fjellvegger og i blant på vanskelig tilgjengelige
nunataker i innlandet. Arten er tidligere også registrert hekkende på flatmark,
bl.a. på Storøya, Kvitøya og Abeløya. Den kan også hekke i kolonier ved kysten
(klippevegger) sammen med krykkje eller andre sjøfuglarter. Kolonienes høyde
over havet varierer fra noen få meter til over 800 meter. På samme måte
som de andre måkene er ismåkene en opportunistisk art som utnytter et vidt
spekter av næringsemner. På sjøen er arten en overflatespiser som livnærer seg
hovedsakelig på mindre fisk som polartorsk og større dyreplankton som
amfipoder. Ismåken er også en åtseleter som utnytter rester av marine pattedyr
tatt av isbjørn eller andre. Den kan dessuten utnytte ekskrementer fra marine
pattedyr og morkaker o.l. Fjellreven og polarmåken er de som tar flest av
ismåkens egg og unger. Isbjørn og fjellrev kan “tømme” hele kolonier enkelte år
dersom koloniene ligger på flatmark.
|
Livshistorie og reproduksjon:
 | Foto: B. Frantzen Begge kjønn deltar i byggingen av reiret, som
består av ulike typer plantemateriale og fjær. Det er stor variasjon i hvor mye
materiale paret bringer til reiret. Reiret plasseres enten på en smal avsats i
en fjellvegg eller i en grunn fordypning på flatmark. De fleste andre måkene
legger tre egg, mens ismåken legger bare ett eller to. Eggleggingen finner
trolig sted sent i juni eller i begynnelsen av juli. Eggene er gråbrune til
grønnaktige med mørkebrune flekker. Rugetiden er 24–26 døgn, og begge kjønn
ruger. Ungene forblir i reiret til de er flygedyktige i en alder av fire til
fem uker. Ismåkene forlater trolig hekkekolonien raskt etter endt hekking og
trekker ut til næringsområder i omkringliggende drivis. Fuglenes
reproduksjonsrate er trolig lav, og den varierer mye fra år til år. Ismåken
blir kjønnsmoden i en alder av to år. Høyeste kjente levealder for en fugl
merket på Svalbard er seks år.
|
Forvaltningsstatus og overvåkning:
Ismåken er en sjelden art i global målestokk, og
den er en av de sjøfuglartene vi vet minst om i verden i dag. Den globale
hekkebestanden er anslått til ca. 14 000 par, hvorav 80% antas å hekke i
Russland. Det foreligger ikke noe sikkert estimat for svalbardbestanden, men
det er grunn til å tro at antall hekkende par ligger på et sted mellom 200 og
750 par. Bestandsutviklingen er ikke kjent. Imidlertid eksisterer trolig ikke
mange av de tidligere registrerte koloniene lenger, og bemerkelsesverdig få nye
kolonier er oppdaget på tross av en betydelig økt menneskelig aktivitet på
øygruppen. På grunn av artens sterke tilknytning til drivisen, og dens rolle
som åtselfugl, kan ismåkene være sårbare for endringer i forekomst og
utbredelse av havis, og for å akkumulere høye nivåer av miljøgifter. En nedgang
på 80% i den kanadiske hekkebestanden har blitt dokumentert. Man vet lite om
årsakene til denne nedgangen eller om den også er representativ for andre deler
av utbredelsesområdet.
|
|
Publisert: (01.2007)
|
|
Omtalt i
Utbredelse
I fokus for
|

Norsk Polarinstitutt
Polarmiljøsenteret
9296 Tromsø
|