|
| Lunde |
|
Av Hallvard Strøm
|
|
Fratercula arctica
E: Atlantic puffin - T: Papageitaucher - F: macareux moine
 | Foto: H. Strøm Lunden er en mellomstor alkefugl som lett
kjennes igjen på sitt store og fargerike nebb. Den blir 26–29 cm lang og veier
300600 g. Kjønnene er like. Foruten det store nebbet har lunden et
karakteristisk stort, gråhvitt kinnfelt som er atskilt fra det hvite brystet av
et ubrutt svart brystbånd. Lundens oversiden er svart, mens undersiden er hvit.
Beina er oransjerøde. Det kraftige nebbet er sammentrykt fra sidene og har
furer i rødt, gult og blått. I vinterdrakt er kinnene mørkere grå, og nebbet
mindre på grunn av hornlag som faller av. Ungfuglene likner på de voksne i
vinterdrakt, men de har spinklere og mørkere nebb. Lunden er stort sett taus, men har en dempet, gryntende lyd «arr-uh»
som kan høres på hekkeplassen.
|
Utbredelse:
Arten hekker
på begge sider av det nordlige Atlanterhavet fra østkysten av Nord-Amerika og De
britiske øyer i sør til Grønland, Svalbard og Novaja Semlja (Russland) i nord.
I Europa hekker hoveddelen av bestanden langs kysten av Atlanterhavet. Mindre
en 1% av bestanden forekommer i den høyarktiske delen av utbredelsesområdet.
Arten har tidligere blitt inndelt i tre underarter på grunnlag av forskjell i
størrelse, men den regnes i dag som monotypisk. Imidlertid er det en forskjell
i lundens kroppstørrelse langs en gradient fra sør til nord i
utbredelsesområdet, hvor lundene på Spitsbergen er de største. På Svalbard
hekker lundene på Bjørnøya og langs vestkysten av Spitsbergen, særlig i nord
(nordover til Sjuøyane). Den forekommer også i noen spredte kolonier i de
østlige delene av øygruppen, og trolig også på Hopen. Til sammen er det
registrert 50 kolonier/hekkeområder på Svalbard.
 | Lundens utbredelse (trykk på kartet for større versjon)
Overvintringsområdene
til lundene på Svalbard er ikke kjent, men mange fugler overvintrer trolig i
Barentshavet og videre sørover i det nordøstlige Atlanterhavet. Vi vet ikke med
sikkerhet når lunden ankommer og forlater Svalbard, men i noen deler av
øygruppen ankommer den i første halvdel av mai og er fortsatt til stede i
betydelig antall lenge etter at de andre alkefuglene har forlatt øygruppen. På
Spitsbergen har voksne fugler blitt observert mens de har fôret unger i den
siste uken av september. I Nord-Norge ankommer lundene hekkeplassene sent i mars
eller tidlig i april.
|
Økologi:
Lunden er en
typisk kolonihekker som graver ut reiret i gressbevokst jord på øyer og holmer.
Der hvor jord mangler, slik som på Svalbard (enten mangel på jord eller på
grunn av permafrost), hekker arten i sprekker og hulrom i bergvegger eller
mellom steiner. I lavarktiske og tempererte områder kan lundene forekomme i
svært store kolonier. På Svalbard består de fleste koloniene av mer eller
mindre spredte par i bratte klippevegger hvor arten hekker sammen med havhest,
krykkje, og polarlomvi. Noen av de største koloniene finnes på Sjuøyane.
Lundene
livnærer seg hovedsakelig av små stimfisk. Krepsdyr, blekksprut og børstemarker
er også viktige byttedyr, spesielt utenom hekkesesongen. Fuglene leter
hovedsakelig etter mat på åpent hav. I enkelte kolonier kan de også søke næring
i fjordene, men fisk fra kystnære områder er nærmest fraværende i ungedietten.
Utenfor hekkesesongen opptrer lundene nesten utelukkende på åpent hav, og de
henter all sin næring her.
|
Livshistorie og reproduksjon:
 | Foto: H. Strøm Lite er kjent om lundenes hekkebiologi på
Svalbard. Som de andre alkefuglene legger de bare ett egg. Eggleggingen finner
trolig sted i slutten av mai eller begynnelsen av juni. Egget er hvitt, men kan
ha lysebrune flekker. Rugetiden er 40–45 døgn, og begge kjønn deltar i
rugingen. Ungen forblir i reiret inntil den er fullt flygedyktig og uavhengig
av foreldrene i en alder av 5-7 uker. Tidspunktet for når ungen forlater reiret
avhenger av næringstilgangen. God næringstilgang gir rask vekst og kort tid i
reirhulen. Lundene blir normalt kjønnsmodne når de er tre til fire år gamle,
men de hekker likevel sjelden før de er fire til fem år. Voksenoverlevelsen er
høy hos lunden, noe som gir en høy levealder. Høyeste kjente alder for en fugl
merket i Norge er 36 år.
|
Forvaltningsstatus og overvåkning:
Etter alke, som kun hekker fåtallig på Bjørnøya
og noen få steder på vestkysten av Spitsbergen, er lunden den minst tallrike av
alkefuglene på Svalbard. På grunn av at de er få og hekker på vanskelig tilgjengelige
steder, er det utført få studier av lunde på øygruppen. Hekkebestanden på
Svalbard er trolig i størrelsesorden 10 000 par, men ingen detaljert
kartlegging foreligger. Bestandsutviklingen er ikke kjent. Det er imidlertid
ingenting som tyder på at svalbardbestanden har gått like mye tilbake som
hekkebestanden av lunde langs kysten av Nordland. Nedgangen her skyldes trolig
sammenbruddet i bestanden av sild, en art som ikke er viktig mat for lundene på
Svalbard.
|
|
Publisert: (01.2007)
|
|

Norsk Polarinstitutt
Polarmiljøsenteret
9296 Tromsø
|