|
| Myrsnipe |
|
Av Hallvard Strøm
|
|
Calidris alpina
E: dunlin - T: Alpenstrandläufer - F: bécasseau variable  | Foto: G. Bangjord Myrsnipen
er en liten vader på størrelse med fjæreplytten, men den er noe mindre,
slankere og har lengre bein. Nebbet er som hos fjæreplytten
nedoverbøyd, men lengden og formen varierer. Myrsnipen blir 16–20 cm
lang og veier 40–65 g. Kjønnene er like, men hannene er ofte noe
skarpere i fargene. Voksne fugler i sommerdrakt har brunstripet hode,
hals og bryst. Ryggen er rustbrun. På buken har myrsnipen et
karakteristisk svart felt. Nebbet er mørkt, og beina er svarte. I
vinterdrakt er myrsnipen ganske ensfarget grå på oversiden, hvit på
undersiden og hvit eller svakt streket på sidene. Den svarte bukflekken
mangler. Ungfuglene likner på de voksne i sommerdrakt, men har
mørkebrun overside med hvite og rustbrune fjærbremmer. Hodet, halsen og
øvre del av brystet er gultonet. Hos ungfuglene er den svarte
bukflekken erstattet med kraftige, svarte flekker. Myrsnipen har en
rullende eller surrende lokkelyd “krrrry”. I fluktspillet har den en
trille “ryrryyryryryryryru”.
|
Utbredelse:
Myrsnipen hekker sirkumpolart i Arktis og i de tempererte delene av
Alaska, i den nordøstre delen av Canada, Øst-Grønland, Island, De
britiske øyer, gjennom Nordvest-Europa, Svalbard og Sibir (Russland).
Myrsnipen er en av de mest tallrike vaderne i verden. Arten er oppdelt
i flere underarter som er geografisk isolerte. Myrsnipene på Svalbard tilhører trolig underarten schinzii.
På Svalbard hekker de på Bjørnøya og i de vestlige delene av
Spitsbergen, primært i de frodigste delene av de store dalførene på
Nordenskiöld Land. Det er sannsynlig at arten har en større utbredelse
på øygruppen enn det som nå er kjent, men noen tallrik art er ikke
myrsnipen på Svalbard. Fuglen ankommer Svalbard mot slutten av mai
eller begynnelsen av juni, og høsttrekket starter allerede i slutten av
juli og fortsetter utover i august. Europeiske hekkefugler (underarten schinzii) overvintrer i den nordvestre delen av Afrika.
|
Økologi:
Vi vet relativt lite om myrsnipens økologi på Svalbard. Den hekker og
søker næring på fuktige myr og tundraområder, gjerne med rik
vegetasjon. Områder med mindre dammer og tjern er foretrukket. Den
opptrer også ofte i fjæresonen og i deltaområder, gjerne sammen med
andre vadere. Under høsttrekket kan den opptre i flokker på opptil 50
individer. Myrsnipens diett består hovedsakelig av virvelløse dyr som
den tar i tidevannssonen, ved ferskvannsforekomster eller inne på
tundraen. Den kan også ta plantemateriale og en sjelden gang småfisk.
|
Livshistorie og reproduksjon:
Myrsnipen hekker parvis eller i løse grupper, og den er territoriell på
hekkeplassen. Den er monogam, og samme par hekker ofte gjentatte år på
samme reirlokalitet. Reiret plasseres i flatt, fuktig terreng nær
smådammer eller vann, gjerne i ei gresstue eller annen vegetasjon som
gir skjul. Reiret etableres av hannen, men det ferdigstilles av hunnen.
Det er skålformet, og fôres med gress og blader. Eggleggingen finner
trolig sted i juni. Eggene er olivenfarget med mørke flekker i
varierende bruntone. Rugetiden er 21–22 døgn, og eggene ruges av begge
kjønn. Som hos de andre vaderne, forlater ungene reiret umiddelbart
etter klekking. De blir passet på av begge foreldrene, men hunnen
forlater familien før ungene er flygedyktige i en alder av tre til fire
uker. Ungene blir samtidig uavhengige av hannen. Myrsnipen blir
kjønnsmoden etter ett til to år. Høyeste kjente levealder på en fugl
ringmerket i Norge (inkl. Svalbard) er 24 år.
|
Forvaltningsstatus og overvåkning:
Myrsnipens bestandsstørrelse på Svalbard er ikke kjent, og noen
kartlegging av artens forekomst er ikke foretatt. Ut fra dagens
kunnskap er det grunn til å tro at hekkebestanden teller et sted mellom
100 og 200 par. Den europeiske hekkebestanden er stor, og den teller
mer enn 300 000 par. Bestanden i Nordvest-Europa har vært stabil de
siste tiårene, mens den østlige delen av bestanden (Baltikum og
Russland) har vist nedgang.
|
|
Publisert: (01.2007)
|
|

Norsk Polarinstitutt
Polarmiljøsenteret
9296 Tromsø
|