Norsk Polarinstitutt | Ansatte | Ledige stillinger | Offentlig journal | Kontakt | English           



Miljøstatus

Polarjo
Av Hallvard Strøm

Stercorarius pomarinus
E: pomarine skua - T: Spatelraubmöwe - F: labbe pomarin

Polarjoen er en stor og kraftig jo, større enn tyvjoen og med bredere vinger. Voksne fugler gjenkjennes på deres brede, klubbeformede sentrale stjertfjær, som er forlenget og vridd i enden (ser derfor klubbeformet ut fra siden). I likhet med tyvjoen forekommer den i to fargevarianter, en lys og en mørk, med flere mellomformer.

Utbredelse:

Polarjoen hekker i arktiske områder i Nord-Amerika og gjennom hele den nordlige delen av Sibir. Fugler fra de russiske hekkeområdene passerer gjennom Barentshavet og langs norskekysten i forbindelse med trekket vår og høst på vei til og fra overvintringsområdene utenfor Vest-Afrika. Polarjoen hekker ikke på Svalbard, men den observeres regelmessig langs kysten og i de omkringliggende havområdene, særlig i sørøst.

Økologi:

Polarjoen opptrer vanligvis i flokk under trekket, mens tyvjoen vanligvis observeres som enkeltfugler eller i små grupper på to til fire fugler. Polarjoen følger ofte båter eller flokker av andre sjøfugler, som krykkje. Den livnærer seg på egg og unger fra andre fugler, smågnagere der disse finnes og som kleptoparasitt (stjeler mat fra andre fugler).

Publisert: (01.2007)


 

Utbredelse

I fokus for



Norsk Polarinstitutt i media

Norsk Polarinstitutt
Polarmiljøsenteret
9296 Tromsø
Tlf. 77 75 05 00 | Faks 77 75 05 01 | Ansvarlig redaktør: Gunn Sissel Jaklin | Redaktør: Inger Lise Næss