|
| Praktærfugl |
|
Av Hallvard Strøm
|
|
Somateria spectabilis
E: king eider - T: Prachteiderente - F: eider à tête grise  | Hannfugler. Foto: B. Frantzen Praktærfuglen
er litt mindre og mer kompakt enn ærfuglen. Den blir 47–63 cm lang og
veier 1200–2100 g. Hannens praktdrakt er karakteristisk med en
oransjegul nebbknopp i pannen og rødlilla nebb. Issen og nakken er blå
med et lilla skjær. Nedre del av halsen og brystet er rosa. Den framre
delen av ryggen er hvit, mens den bakre delen og skuldrene er svarte.
En hvit stripe løper fra brystet og bakover vingen når denne er
sammenfoldet. I eklipsedrakt er hannen overveiende mørk, men med
varierende grad av hvitt på brystsidene. Nebbknoppen er mindre
fremtredende i denne førvinterdrakten. Hunnene er svært like hunnene hos
ærfuglen, men har rundere hodeprofil med et kortere og mørkere nebb,
samt en varmere rødbrun fjærdrakt. Ungfuglene likner på hunnen, men de
er mer mørkebrune i fargen (som hos ungfugler av ærfugl). Praktærfuglen
er tausere enn ærfuglen. Hannene har en dyp, vibrerende låt, “hroo, roo
rooe”, som faller i tonehøyde.
|
Utbredelse:
Praktærfuglen har en sirkumpolar arktisk utbredelse som er mer nordlig
enn for de andre ærfuglartene. Arten hekker i Russland, Nord-Amerika,
på Grønland og Svalbard. På Svalbard hekker praktærfuglen spredt langs
vestkysten av Spitsbergen, med de viktigste hekkeområdene mellom
Bellsund til Prins Karls Forland (Nordenskiöldkysten, Daudmannsøyra,
Forlandssletta) og på Reinsdyrflya på Nordvest-Spitsbergen. Praktærfugl
på trekk sørover har blitt observert på østkysten av Spitsbergen om
høsten, så det er mulig at det finnes ukjente hekkeområder øst og nord
på øygruppen. Praktærfugler fra Svalbard tilbringer trolig vinteren
langs kysten av Nord-Norge, selv om dette ikke er bekreftet. Her møter
de i så fall praktærfugler som har kommet fra russiske områder for å
overvintre.
|
Økologi:
Praktærfuglens biologi på Svalbard er lite kjent. Den foretrekker flate
tundraområder med små vann og tjern, og den er mindre knyttet til
kysten og øyer enn ærfuglen. Imidlertid oppholder hunnen og ungene seg
langs kysten etter klekkingen, og de voksne fuglene myter i grunne,
kystnære områder i juli–august. Viktige myteområder er grunne områder
på vestkysten og rundt sørspissen av Spitsbergen. Praktærfuglene
opptrer gjerne i par eller små grupper i hekkesesongen, mens de kan
samles i større flokker utenom hekkeperioden. På Svalbard kan
myteflokkene bestå av flere tusen individer. I andre områder, som for
eksempel i Russland, kan de telle titusener av individer. Praktærfuglen
livnærer seg på ulike bunnlevende dyr slik som muslinger, snegler,
krepsdyr og sjøpølser. Om vinteren opptrer den kun i marine områder, og
den beiter gjerne på dypere vann (20–40 meter) enn de andre
havdykkendene.
|
Livshistorie og reproduksjon:
Så snart hekkeplassen er fri for snø, ankommer praktærfuglen. Reiret
plasseres vanligvis åpent ved en liten ferskvannsdam eller et mindre
tjern, av og til i le av en stein eller en forhøyning i terrenget.
Praktærfuglen hekker ikke i kolonier, og reirene ligger derfor spredt
og enkeltvis. Selve reiret er en grunn fordypning i bakken som hunnen
skraper ut og fôrer med dun (mørkere dun enn hos ærfuglen).
Eggleggingen finner vanligvis sted i siste halvdel av juni, og normal
kullstørrelse er fire til seks egg. Eggene er lys olivengrønne og
ligner ærfuglens egg, men de er mindre. De ruges av hunnen i 22–24
døgn. Hunnen og ungene forlater reiret umiddelbart etter klekking og
tilbringer den første tiden i ferskvannsdammer som ligger nært
hekkeplassen. Gjerne før ungene er flygedyktige forflytter de seg til
grunne områder langs kysten hvor de oppholder seg utover høsten. I
områder med flere hekkende par kan hunner med unger slå seg sammen til
mindre grupper. Hannene forlater reirområdet kort tid etter at hunnen
har startet rugingen, og de samles i grunne områder langs kysten for å
myte. Hunnen følger ungene i sju til åtte uker etter klekkingen.
Praktærfuglen blir kjønnsmoden i en alder av tre år. Lengste kjente
levealder (ikke Svalbard) er 15 år.
|
Forvaltningsstatus og overvåkning:
Størrelsen på høstbestanden av praktærfugl på Svalbard (voksne
individer og årsunger) har blitt estimert til å ligge mellom 2500 og
5000 individer. Bestandsutviklingen er ikke kjent. Den europeiske
hekkebestanden er anslått til å være under 46 000 par. Bestanden regnes
som stabil. Den store likheten mellom hunnene av ærfugl og praktærfugl,
samt praktærfuglens spredte hekkemønster, gjør arten vanskelig å
overvåke i hekkeområdene. Den er en relativt sky art som sjelden kan
observeres på nært hold. I myteperioden kan praktærfuglene opptre i
store flokker i grunne kystnære områder. Her er de svært sårbare for
forurensning (for eksempel olje) og ulike typer menneskelig
forstyrrelse.
|
|
Publisert: (01.2007)
|
|

Norsk Polarinstitutt
Polarmiljøsenteret
9296 Tromsø
|