|
| Rødnebbterne |
|
|
|
Sterna paradisaea
E: arctic tern - T: Küstenseeschwalbe - F: sterne arctique
 | Foto: I. L. Næss Rødnebbternen
er en relativt liten terne med gråhvit fjærdrakt, svart hette, rødt nebb og
korte, røde bein. Den er den eneste ternen som forekommer på Svalbard.
Rødnebbternen blir 33–35 cm lang og veier 100–125 g. Kjønnene er like. Den
svarte hetten løper ned i nakken. Nebbet er blodrødt og vanligvis uten svart
nebbspiss. Kroppen er overveiende grå, men med hvit strupe og hvite kinn, samt
hvit bakpart. Stjerten er dypt kløftet, og de lange, ytre stjertfjærene er
lengre enn vingespissene på sittende fugler. Alle svingfjærene er hvitaktige og
delvis gjennomskinnelige nedenfra. De ytre håndsvingfjærene har svart spiss.
Rødnebbternen kan lett forveksles med makrellternen, men den er noe mindre, har kortere nebb, hode og hals,
og lengre vinger. De lange vingene får det til å virke som
om de sitter
plassert foran kroppens midtpunkt, i motsetning til makrellternen hvor de
sitter på kroppens midtpunkt. I vinterdrakt er pannen hvit, nebbet mørkt og
vingene får en mørk fremkant. Ungfuglene, som observeres fåtallig på Svalbard,
likner på de voksne i vinterdrakt. Rødnebbternen har flere lyder. Den de fleste
stifter bekjentskap med er varsellyden: En skarp, knirkende tostavelse
“krrierrrrr” som gjentas.
|
Utbredelse:
 | Rødnebbternens utbredelse (Klikk på kartet for større versjon)
Arten har en
sirkumpolar utbredelse på den nordlige halvkule og er den av ternene som
forekommer lengst mot nord. Den er en vanlig hekkefugl på øyer og langs
fastlandet både i det nordlige Stillehavet og i det nordlige Atlanterhavet sør
til 50°N, så vel som i Arktis. I de østlige delene av Atlanterhavet hekker den
på Grønland og Island, De britiske øyer, i Østersjøen, Norge med Svalbard og
barentshavsregionen. På Svalbard er rødnebbternene vanlige langs kysten over
det meste av øygruppen, men de er mest tallrike langs vest og nordkysten av
Spitsbergen. De kan hekke som enkeltpar, men oftest i kolonier på opp til flere
hundre par.
Mange
rødnebbterner tilbringer vinteren i pakkisen i Sørishavet, men deler av
bestanden overvintrer trolig også i farvannene utenfor kysten av Vest- og
Sør-Afrika. Rødnebbternen er den fuglarten som har den lengste trekkruten.
Fuglene vender tilbake til Svalbard i
slutten av mai eller begynnelsen av juni, og de fleste forlater øygruppen igjen
fra slutten av august til midten av september.
|
Økologi:
Rødnebbternene hekker på strender, på tundra
nær sjøen og på øyer og holmer hvor arten er relativt trygg for landpredatorer.
Utenfor hekkesesongen oppholder de seg både langs kysten og på åpent hav. De
livnærer seg hovedsakelig av små fisk (særlig polartorsk), krepsdyr,
børstemarker og insekter som fanges nær vannoverflaten. Rødnebbterner som
hekker langt nord ser ut til å være mindre avhengige av fisk og mer avhengige
av ulike typer krepsdyr. Predatorer som beveger seg inn i kolonien blir
fryktesløst angrepet og forsøkt jaget vekk. Andre arter som ærfugl, havelle,
polarsvømmesnipe, steinvender og sabinemåke drar nytte av dette fellesforsvaret
ved å hekke inne i eller i nærheten av rødnebbternekolonier. Fjellrev,
polarmåke og tyvjo er de som tar mest egg og unger fra rødnebbternen, og lokalt
kan de påvirke hekkesuksessen betydelig. Avhengig av hekkesuksessen det
foregående året kommer ternene tilbake til det samme området for å hekke.
|
Livshistorie og reproduksjon:
Rødnebbterna
ankommer normalt hekkeplassen mens det ennå er snø, og tidspunktet for
egglegging avhenger av snøsmeltingen. Reiret er en grunn fordypning i
underlaget som skrapes ut av begge kjønn, vanligvis på stein og grusmark, eller
på et underlag av mose eller annen vegetasjon. I løpet av rugeperioden legger
rødnebbterna små steiner, rester av skjell, strå og lignede rundt reirskåla.
Eggleggingen finner vanligvis sted i slutten av juni og er relativt synkron
innenfor kolonien. Normal kullstørrelse er to egg, men ett og tre egg
forekommer. Eggene varierer i farge fra grågrønne til mørkt brune, med mørke
flekker og streker. Begge kjønn ruger eggene i 21–23 døgn.
 | Foto: D. Rydmark De første
dagene etter klekking blir ungene fôret og varmet av foreldrene i reiret. Etter
to til tre dager beveger de seg bort fra reiret, men oppholder seg i nærheten
fram til de blir flygedyktige i en alder av tre til fire uker. Foreldrene
fortsetter å fôre ungene i ennå æn til to uker, før familien forlater
hekkeområdet. Dødeligheten blant små unger (yngre enn fem dager) kan være stor
dersom dårlig vær inntreffer tidlig i ungeperioden. Rødnebbternene blir
kjønnsmodne i en alder av tre til fire år. I likhet med andre sjøfuglarter
lever de lenge. Høyeste kjente levealder for en fugl merket i Norge (inkludert
Svalbard) er 25 år.
|
Forvaltningsstatus og overvåkning:
Hekkebestandens
størrelse og utvikling er vanskelig å vurdere på grunn av at de ofte bytter
hekkeplass. Andelen av bestanden som hekker ser også ut til å variere betydelig
fra år til år, trolig styrt av næringstilgangen. Hekkebestanden på Svalbard er
trolig oppimot 10 000 par, men noe godt estimat er ikke mulig å gi med dagens
kunnskap om arten. Bestanden i Barentshavet er anslått til rundt 130 000
hekkende par. Den europeiske bestanden er stor. Den er anslått til å være på
mer enn en halv million par, og regnes som stabil. Lite er kjent om
bestandsutviklingen på Svalbard, men det er grunn til å tro at den har vært
relativt stabil de siste tiårene.
|
|
Publisert: (01.2007)
|
|

Norsk Polarinstitutt
Polarmiljøsenteret
9296 Tromsø
|