|
| Sabinemåke |
|
|
|
Larus sabini
E: Sabine’s gull - T: Schwalbenmöwe - F: mouette de Sabine
 | Foto: H. Strøm Sabinemåken
er en liten, nett og mørkhodet måke med svakt kløftet stjert. Den blir
27–33 cm lang og veier 155–215 g. I form og flukt kan den minne om en
terne, med lette og flagrende bevegelser. Den har smalere vinger enn
krykkje, men vingene er relativt store i forhold til kroppen. Kjønnene
er like, men hannen er i gjennomsnitt noe større en hunnen. Sabinemåken
har i sommerdrakt mørkegrått hode, hvit nakke, bryst og underside, mens
ryggen og de indre delene av vingene er lysegrå. Den mørkegrå hetten
går i nedre del over til svart og danner en svart nakkering. De ytre
håndsvingfjærene og hånddekkfjærene er svarte med hvite spisser. De
mørke vingetegningene disse fjærene skaper er et artstypisk kjennetegn,
men sabinemåken kan likevel lett forveksles med unge krykkjer som har
lignende vingetegninger.
Sabinemåken har svart nebb med gul
nebbspiss og svarte bein. Den har en rød øyehudring og er rød i
munnviken. I vinterdrakt blir den mørke hetten erstattet med en hvit,
men fuglen beholder mørke tegninger på bakre del av issen og i nakken.
Ungfuglene har en spraglete grå overside med mye grått på hodet og
brystsidene. Sabinemåken har en høy, skjærende lyd “prrih”, som gjentas
i rask rekkefølge. På hekkeplassen har den et vidt lydspekter.
|
Utbredelse:
Arten hekker i de arktiske og subarktiske områdene av Nord-Amerika og
Russland, i tillegg til på Grønland og Svalbard. Den betraktes ofte som
monotypisk, men fire underarter er beskrevet. Svalbardfuglene tilhører L. s. palearctica.
På Svalbard er sabinemåken en sjelden og uregelmessig hekkefugl. Øya
Moffen på nordsiden av Spitsbergen er den eneste lokaliteten hvor den
har hekket regelmessig de siste ti årene. Arten hekket sannsynligvis
regelmessig i Kongsfjorden på begynnelsen av 1900-tallet, men det siste
bekreftede hekkefunnet i dette området var i 1923. Enkelthekkinger er
også registrert andre steder som på Lågøya, Kvitøya og i Isfjorden, og
det er sannsynlig at den også hekker andre steder på øygruppen.
Bestanden er uansett liten. Sabinemåkene kan sommerstid observeres på
sjøen og langs kysten rundt hele Svalbard. Fuglene overvintrer i åpent
hav på den sørlige halvkule, langs sørvestkysten av Sør-Amerika og
utenfor vestkysten av Afrika.
|
Økologi:
Sabinemåken hekker på tundraen, og den foretrekker spesielt små øyer
hvor ferskvann ligger nært sjøen. Utenom hekkesesongen tilbringer den
tiden på åpent hav, men den kan komme inn til kysten i perioder. Den
hekker vanligvis i eller i nærheten av rødnebbternekolonier, hvor den
drar nytte av beskyttelsen ternene gir. Sabinemåken er mindre aggressiv
enn rødnebbterna, selv om den også forsvarer egg og unger. Artens diett
på Svalbard er ikke godt kjent, men består trolig hovedsakelig av
småfisk og virvelløse dyr. Den kan også ta små spurvefugler, egg fra
rødnebbterne og åtsler.
|
Livshistorie og reproduksjon:
Reiret plasseres nesten alltid nær ferskvann, gjerne ved kanten av en
fersk eller brakkvannsdam på mose og gressbevokst tundra, og det er
ofte kun en grunn fordypning i underlaget. Av og til fôres det med litt
gress eller tang. Normal kullstørrelse er to til tre egg. Eggene er
olivengrønne med mørke, brungrønne flekker og de ruges i 20–26 døgn av
begge kjønn. Ungene forlater reiret bare noen timer etter klekking og
følger da foreldrene til en fersk eller brakkvannsdam. Ungene fôres av
begge foreldrene, men tar også selv til seg næring. Dietten består
hovedsakelig av insekter, men den blir mer variert etter hvert som
ungene blir større. Ungene blir flygedyktige etter ca. 20 dager.
Familien forlater etter hvert hekkeområdet, og ungene holder trolig
sammen med foreldrene til høsttrekket starter. De fleste ettåringene
forblir i overvintringsområdene på den sydlige halvkule den første
sommeren. Sabinemåken blir trolig kjønnsmoden i en alder av to år.
|
Forvaltningsstatus og overvåkning:
Sabinemåken er blant de mest sjeldne hekkefuglene på Svalbard, og arten
forekommer trolig i et begrenset antall på 1–10 par pr år. Den globale
hekkebestanden er liten, trolig mindre enn 10 000 par.
Bestandsutviklingen på Svalbard er ikke kjent. Hekkebestanden i
Kongsfjorden på begynnelsen av 1900-tallet var aldri stor, og andre
hekkefunn er primært av enkeltpar bortsett fra på Moffen.
|
|
Publisert: (01.2007)
|
|

Norsk Polarinstitutt
Polarmiljøsenteret
9296 Tromsø
|