|
| Smålom |
|
Av Hallvard Strøm
|
|
Gavia stellata
E: red-throated diver - T: Sterntaucher - F: plongeon catmarin
 | Foto: E. Fuglei Smålommen blir 53–69 cm lang og veier
normalt mellom 1400 og 1900 gram, noe som gjør den
minst av verdens fire lomarter, og betydelig mindre enn
islommen. Kjønnene er like. Voksne fugler i sommerdrakt
har grått hode og grå hals, nakken er svart med
hvite lengdestriper, strupen er rødbrun, oversiden og
vingene mørkt gråbrune med små hvite flekker. På
undersiden er de hvite. Nebbet er mørkt med rett rygg
og oppadbøyd underside. Den røde strupen kan på
avstand virke svart. Grå hals med mørk strupe og ensfarget
kroppsoverside er derfor det beste kjennetegnet på
avstand. I flukt kjennes smålommen på den lange, nedsenkede
halsen mens hodet holdes noe oppoverbøyd.
Oversiden av vinterdrakten er gråbrun og litt lysere enn
sommerdrakten. Sidene på halsen er hvite om vinteren. Ungfuglene likner de voksne i vinterdrakt, men de hvite
halssidene er lysegrå. I flukt har smålommene en
kaklende, monoton låt «kah, kah, kah...». Som en del av
kurtisen i forkant av hekkesesongen har paret flere høylytte
lyder. Når smålommen ligger på vannet har den et
langtrukket og klagende skrik «eeaaooh...».
|
Utbredelse:
Smålommen har en arktisk sirkumpolar utbredelse, i tillegg til at den
finnes i nordlige deler av barskogbeltet. Den forekommer i
Nord-Amerika, på Grønland, Island, i Skandinavia og Russland. Smålommen
hekker over det meste av Svalbard, men i størst tetthet på Bjørnøya,
langs vestkysten av Spitsbergen og på Tusenøyane. Den foretrekker åpne,
flate tundraområder, som på Svalbard hovedsakelig finnes langs kysten.
Smålommen ankommer Svalbard i mai–juni, og den forlater øygruppen igjen
i september–oktober. I påvente av at isen skal forsvinne fra
hekkeplassen om våren, ligger fuglene på sjøen. Smålommen overvintrer
trolig i kystnære områder langs norskekysten og i Nordsjøen. Fra tid
til annen kan den forekomme i større, løse flokker, men vanligvis
opptrer den alene eller i små grupper.
|
Økologi:
Smålommen hekker på små holmer i innsjøer, dammer og laguner, eller
langs bredden av disse. Arten foretrekker vanligvis små vann som
hekkeplass, mens næringen hentes i sjøen eller i større innsjøer. Samme
reirplass brukes gjerne år etter år. Smålommen hekker parvis, men ved
større innsjøer kan flere par hekke sammen. Reiret ligger alltid nært
vannkanten slik at den rugende fuglen lett kan gli ut i vannet hvis den
blir forstyrret. Av og til bygges reiret opp som en øy i grunne
ferskvannsdammer. Smålommen er mer sosial enn de andre
lomartene, men den viser sterk territoriell adferd både i flukt over
territoriet og på vannet der den hekker. Smålommen hekker ved
ferskvann, men gjennom hekkeperioden tilbringer de voksne fuglene mye
tid på havet siden de hovedsakelig lever av saltvannsfisk. De dykker
ved å sparke fra med føttene i overflaten (gjør en krapp bue), og de
kan forbli neddykket i over ett minutt. Smålommen beveger seg raskt
under vann, og den kan tilbakelegge overraskende lange strekninger på
kort tid. I tillegg til fisk, tar den krepsdyr, muslinger,
plantemateriale og terrestriske insekter. Ungene fôres med små krepsdyr
og vanninsekter umiddelbart etter klekking, før de etter hvert går over
til å spise fisk.
|
Livshistorie og reproduksjon:
Smålommens reir er normalt en grunn fordypning i underlaget fôret med
plantemateriale. Den kan også bygge en reirplattform av mose og
vannplanter. Begge kjønn deltar i reirbyggingen. Vanligvis ligger
reiret helt åpent i terrenget. Arten er avhengig av en stabil vannstand
for å kunne gjennomføre en vellykket hekking. Smålommen legger
vanligvis to egg, men kullstørrelsen kan varierer fra ett til tre egg.
Eggene er olivengrønne med svake, mørke flekker. De legges vanligvis
mot slutten av juni eller første del av juli. Tidspunktet for
eggleggingen er i stor grad styrt av når isen forsvinner fra
hekkevannet. Begge foreldrene deltar i rugingen som varer i 26 til 28
døgn. Omkring et døgn etter klekking forlater ungene reiret. De
tilbringer deretter en tid på vannet sammen med foreldrene, som begge
deltar i oppfostringen av ungene. Ungene blir flygedyktige når de er
omkring seks uker gamle. Smålommen blir kjønnsmoden etter to til tre
år.
|
Forvaltningsstatus og overvåkning:
Smålommens bestandsstørrelse på Svalbard er ikke kjent, men er trolig i
størrelsesorden 500–1000 hekkende par. Utviklingen i bestanden er
heller ikke kjent. Den europeiske hekkebestanden gikk kraftig tilbake
på 1970- og 1980-tallet, men har økt noe siden. Denne bestanden er
anslått til å være opp i mot 92 000 par. Smålommen er sky i
hekkeperioden, og den forlater reiret ved forstyrrelse. Egg som blir
liggende ubeskyttet vil raskt bli tatt av fjellrev, polarmåke eller
storjo.
|
|
Publisert: (01.2007)
|
|

Norsk Polarinstitutt
Polarmiljøsenteret
9296 Tromsø
|