|
| Snøspurv |
|
Av Hallvard Strøm
|
|
Plectrophenax nivalis
E: snow bunting - T: Schneeammer - F: bruant des neiges
 | Foto: G. Bangjord Snøspurven er en liten, tettbygd spurvefugl som
lett kjennes på sin svarte og hvite fjærdrakt. Den blir 15–17 cm lang og veier
30–40 g. I sommerdrakt har hannen hvitt hode og bryst og hvit underside, mens
ryggen er svart. Hunnen i sommerdrakt har gråbrun isse, og gråbrune kinn og
halssider, mens undersiden er lys. Ryggen er svartaktig, men har innslag av
brunt. Nebbet og beina er svarte hos begge kjønn. I vinterdrakt blir hannen mer
lik hunnen, og den får en rustgul farge på isse, kinn og brystsider. Hos begge
kjønn blir nebbet gulaktig med svart spiss. Hannene beholder mer hvitt på
vingene enn hunnene, og de gir ofte et lysere inntrykk. Ungfuglene er grå, med
grått hode og skittengrått bryst og underside. Sangen er en kort og klar
kvitring. Lokkelyden er en myk plystring “pyju”. Snøspurven er den eneste
sangfuglen på Svalbard, og dens melodiøse sang skaper en spesiell stemning i
det arktiske landskapet om våren og sommeren.
|
Utbredelse:
Snøspurven er
den nordligst hekkende spurvefuglen i verden. Den har en sirkumpolar utbredelse
som strekker seg sør til Skottland og Island, og arten er en vanlig hekkefugl i
passende habitat i Skandinavia, på Grønland, Svalbard, arktiske deler av
Russland og i de nordlige delene av Nord-Amerika. Fire underarter er beskrevet.
Svalbardpopulasjonen tilhører underarten P. n. nivalis.
Snøspurven er
den eneste spurvefuglen som er vanlig på Svalbard. Arten hekker over det meste
av øygruppen, bortsett fra områdene lengst øst. Snøspurven er en trekkfugl som
overvintrer i tempererte områder. Gjenfunn av fugler ringmerket på Svalbard har
vist at snøspurver herfra kan trekke i en sørøstlig retning gjennom
Nordvest-Russland og mot de russiske stepper nord for det Kaspiske hav og
Kasakhstan. Snøspurver fra Svalbard har om våren blitt gjenfunnet rundt
Kvitsjøen og Kaninhalvøya i Russland. Det er ikke kjent om snøspurven trekker
direkte fra Kvitsjøen til Svalbard, eller om den trekker via Nord-Norge. De
fleste snøspurvene forlater Svalbard i august–september. Hannene ankommer fra
overvintringsområdene tidlig om våren, noen allerede i slutten av mars eller
begynnelsen av april, men majoriteten ankommer i løpet av april. Hunnene
trekker nordover mot hekkeområdene noe senere enn hannene.
|
Økologi:
I hekkesesongen opptrer fuglene parvis på
steinete tundra, i fjellsider, ved sjøfuglkolonier og rundt bosettinger. Arten
forekommer i kystnære områder så vel som i innlandsområder og på nunataker.
Utenfor hekkesesongen opptrer snøspurvene i flokker på strandenger og andre
åpne områder. Dette er en hardfør art som ankommer Svalbard mens tundraen ennå
er dekket av snø, og temperaturen er under frysepunktet. Snøspurven kan
beskytte seg mot ekstreme værforhold ved å grave seg ned i snøen på samme måte
som skogsfugl og ryper. Fjellrever, måker og joer tar egg og unger, mens
jaktfalken kan ta ungfugler og voksne fugler under trekket. Snøspurvene er
hovedsakelig frøetere, men de tar også insekter, spesielt i ungeperioden.
|
Livshistorie og reproduksjon:
Hannene etablerer territorier så snart de
ankommer hekkeområdene om våren, og de tar til å synge fra strategiske
sitteplasser for å tiltrekke seg hunner. Reiret plasseres vanligvis i en sprekk
eller et hulrom i fjellet, mellom steiner i en ur eller i en bygning, vanligvis
godt skjult. Snøspurvene tar også gjerne i bruk utplasserte reirkasser. Hunnene
bygger reiret som er skålformet og godt isolert med en rekke ulike typer
“bygningsmateriale”, primært fjær og hår. Eggleggingen finner vanligvis sted i
begynnelsen av juni, men noen par kan ha to kull i løpet av en sommer. Vanlig
kullstørrelse er fem til seks egg. Eggene er gråhvite med rødbrune flekker.
Hunnene ruger eggene i 12–14 døgn, og ungene forlater reiret etter 12–14 dager,
ofte før de er fullt flygedyktige.
|
Forvaltningsstatus og overvåkning:
Snøspurven har
en vid utbredelse på Svalbard. Hekkebestandens størrelse er ikke kjent, men den
har blitt estimert til å ligge et sted mellom 1000 og 10 000 par. Som mange
andre spurvefugler viser også snøspurven svingninger i bestandsstørrelsen, men
noen trend i bestandsutviklingen er ikke kjent.
|
|
Publisert: (01.2007)
|
|

Norsk Polarinstitutt
Polarmiljøsenteret
9296 Tromsø
|