|
| Steinkobbe |
|
Av Kit M. Kovacs og Christian Lydersen
|
|
Phoca vitulina
E: harbour seal - T: Seehund - F: phoque commún
 | Foto: K. Kovacs Steinkobben er en middels stor selart
som varierer noe i størrelse fra bestand til bestand. På
Svalbard blir voksne hanner rundt 150 cm lange og veier
i gjennomsnitt litt over 100 kg, mens hunnene er noe
mindre med gjennomsnittlig voksen lengde på 140 cm og
vekt i overkant av 80 kg. Pelsfarge og mønster varierer
mye hos denne arten, med noen som er helt sølvgrå med
mørke flekker, til mørkegrå og brunsvarte individer med
lysere flekker og av og til ringer. Nyfødte unger har røytet
fosterpelsen inne i livmora, slik at de blir født med en
glatt pels som likner de voksnes. Ungene veier 10–12 kg
og er 80–100 cm lange ved fødselen.
|
Utbredelse:
Steinkobber har et av de største utbredelsesområdene
av alle selartene våre. De finnes fra tempererte
farvann som Sør-Europa i Atlanterhavet og California
i Stillehavet til arktiske områder. Bestanden på Svalbard
markerer verdens desidert nordligste steinkobbebestand.
Her finnes de hovedsakelig på vestsiden av Prins
Karls Forland, som er det eneste kjente yngleområdet
for denne arten på øygruppen. Om sommeren observeres
arten også i fjordene på vestkysten og nordsiden av
Spitsbergen.
|
Økologi:
Steinkobben er en kystnær selart som
ofte samles i små grupper når de legger seg opp for å
hvile på små skjær eller strender i tidevannssonen. De
legger seg sjeldent opp på is, men noen steder som på
Svalbard, hender det de gjør det på tider av året hvor de
vanlige liggeplassene på land er iset ned. Arten forekommer
i relativt lav tetthet spredt utover hele utbredelsesområdet.
Verdensbestanden er på rundt en halv million
individer, og svalbardbestanden er i størrelsesorden
1000 sel. Steinkobbene er sosialt anlagte dyr og sees sjelden
alene på liggeplassene. Generelt ligger det flest dyr
oppe og hviler ved lavvann, mens de ofte er ute på havet
og fanger mat ved høyvann. Det ligger også vanligvis
flere dyr oppe på land i godt vær enn i dårlig. Når de ligger
oppe brukes mye tid til å se seg rundt etter eventuelle
fiender, og de sover sjelden mer enn noen minutter
av gangen. Steinkobbene har ofte mange liggeplasser
som brukes til ulike tider av året innenfor sitt hjemmeområde.
De har ingen faste lange trekkruter.
Steinkobben er en relativt gruntdykkende sel som finner
det meste av maten sin grunnere enn 100 meter. Voksne
hanner holder seg gjerne for seg selv store deler av året
og blander seg først med hunnene mot slutten av dieperioden
når disse er klare for paring. I hårfellingsperioden,
som på Svalbard er i august–september, finner vi
ofte dyr av begge kjønn og alle aldersgrupper sammen
på liggeplassene. Etter hårfellingen kommer en periode
hvor selene dykker intenst etter mat for å fete seg opp
igjen til neste sesong. Steinkobbene har et opportunistisk
fødevalg som inkluderer en rekke fiske-, blekksprut- og
krepsdyrarter. Mange av krepsdyrartene er særlig viktige
for de avvente ungene da slike er lette å fange for disse
relativt uerfarne dykkerne. Spekkhoggere og større haiarter,
samt ulike arter av bjørner, ulver og ørner, er vanlige
predatorer på steinkobber i ulike deler av deres utbredelsesområde.
På Svalbard antar man at håkjerring og hvalross tar steinkobber, mens isbjørnen
ikke er vanlig på vestkysten av Prins
Karls Forland, og derfor neppe utgjør
noen trussel for disse selene.
|
Livshistorie og reproduksjon:
Kastetiden
for steinkobber varierer fra januar
til oktober alt etter hvilken bestand man
omtaler, men den er svært synkronisert
over en to-ukersperiode innenfor hvert
område. På Svalbard blir ungene født i
midten av juni. De blir født i tidevannsonen,
på et skjær eller en strand, og er
vanligvis i vannet og svømmer innen
neste høyvann. Ofte kan man se at de
henger på ryggen til mora når de er så
små. Mora kan også ta ungen mellom
framsveivene og stikke av gårde i full
fart om nødvendig. Ungene dier mora i
tre-fire uker. Dykkene til ungene er
svært grunne og kortvarige i den første
tiden, men de tilbringer likevel 50% av
tiden i vannet. De vokser ganske fort og
veier rundt 25–30 kg ved slutten av dieperioden.
På denne tiden kommer de
voksne hannene inn i området med
mødre og unger og holder undervannsoppvisninger
for å tiltrekke seg hunnene.
De slåss seg i mellom og synger
under vann på faste områder langs
rutene der hunnene og ungene svømmer
til og fra liggeplassen. Utenfor
California har man filmet grupper med
steinkobber under vann hvor en stor og dominant hann
er omringet av mindre, underdanige hanner mens han
synger. Betydningen av disse grupperingene er ukjent.
Som for de fleste andre selarter har steinkobbene en utsatt
implantasjonstid. Det betyr at etter paringen stopper fosterutviklingen
opp i flere måneder før det implanteres i
livmorveggen, og vi får et normalt svangerskapsforløp på
rundt åtte måneder. Steinkobbehunnene blir kjønnsmodne
i 3–5 årsalderen mens tilsvarende for hanner er ved 4-6
årsalderen. Steinkobber kan leve til de er 30–35 år gamle,
men individene på Svalbard har en uvanlig kort levetid.
Eldste registrerte individ herfra er på 22 år. Årsaken til den
korte levealderen for Svalbards steinkobber er uviss.
|
Forvaltningsstatus og overvåkning:
Steinkobbene blir
jaktet på i stort sett hele sitt utbredelsesområde.
Skuddpremier har ofte vært brukt for å redusere bestandene
av steinkobber i områder hvor man driver med fiskerier.
Mange steinkobber drukner i ulike fiskeredskaper.
Svalbardbestanden av steinkobber er på den nasjonale
rødlisten, og de er totalfredet.
|
|
Publisert: (01.2007)
|
|

Norsk Polarinstitutt
Polarmiljøsenteret
9296 Tromsø
|