|
| Steinvender |
|
Av Hallvard Strøm
|
|
Arenaria interpres
E: ruddy turnstone - T: Steinwälzer - F: tournepierre à collier
 | Foto: H. Strøm Steinvenderen
er en mellomstor og kompakt vadefugl med et kileformet, spisst nebb.
Den blir 21–26 cm lang og veier 80–190 g. Kjønnene er like, men hannene
har mer kontrastfylte tegninger og klarere farger. Voksne fugler i
sommerdrakt har markerte hodetegninger i svart og hvitt, er spraglete
rødbrune på ryggen og på skuldrene og hvite på undersiden. Beina er
oransje og nebbet svart. Brystet har kontrastrike tegninger i svart og
hvitt. I vinterdrakt får de voksne en mørk overside med bare litt
rustrød farge på skuldrene. De hvite tegningene på brystet, halsen og
hodet erstattes med gråbrunt. Ungfuglene likner på de voksne fuglene i
vinterdrakt, men de har en lysere overside som skyldes gulbrune eller
hvite fjærbremmer. Steinvenderens lokkerop er et kaklende og høylydt,
litt mekanisk “tukkatukktukktukk...”. Sangen og varsellyden er en rask
og akselererende serie “kviti tritritri....”
|
Utbredelse:
Steinvenderen hekker sirkumpolart i Arktis og nordlige tempererte
områder. I Nordvest-Europa forekommer den fra de sørlige kystområdene
av Skandinavia til Svalbard og østover i nordlige deler av Russland.
Den forekommer i to underarter. Svalbardfuglene tilhører underarten A. i. interpres. Den andre underarten A. i. morinella
hekker i arktiske deler av Canada til omlag 74 grader nord. På Svalbard
forekommer arten fåtallig langs kysten over hele øygruppen. Det er
størst tetthet langs fjordene på vestkysten av Spitsbergen og på Prins
Karls Forland. Fugler fra Europa og Grønland overvintrer langs kysten
av Sørvest-Europa og sørover til Vest-Afrika. Steinvenderen ankommer
Svalbard i siste halvdel av mai eller i første halvdel av juni, og den
trekker sørover igjen i august eller tidlig i september.
|
Økologi:
I hekkesesongen foretrekker steinvenderen relativt
vegetasjonsfattig, steinrik tundra nær sjøen. Den hekker parvis eller i
løse grupper på noen få par. Territoriet brukes ofte flere år på rad av
de samme fuglene. Steinvenderen er mer effektiv til å forsvare egg og
unger mot predatorer enn de fleste andre vadere. Begge kjønn deltar
aktivt i forsvaret, og de klarer å holde de fleste flygende predatorer
på avstand. Polarmåke og fjellrev kan likevel ta betydelige mengder egg
og unger. På tundraen er insekter den viktigste delen av
dietten, mens plantemateriale kan være viktig på forsommeren før
insektene blir tilgjengelige. Når steinvenderen søker næring i
fjæresonen er snegler, krepsdyr og insekter viktige byttedyr.
Steinvenderen bruker, som navnet tilsier, sin kraftige nakke og sitt
sterke nebb til å snu små steiner og tang i jakten på byttedyr. Den kan
også ta egg av rødnebbterne og andre bakkehekkende arter på tundraen.
Utenfor hekkesesongen søker den ofte næring langs klippekyster og
steinete strender sammen med andre vadere.
|
Livshistorie og reproduksjon:
Hunnen lager reiret som er en grunn fordypning i underlaget, og som
fôres med blad og annet plantemateriale som fuglen plukker til seg fra
området rundt reiret. Eggleggingen finner trolig sted fra midten av
juni til begynnelsen av juli. Normal kullstørrelse er fire egg, men to
til fem egg forekommer. Eggene varierer i grunnfarge fra lysebrune til
olivengrønne med mørke flekker. Rugetiden er 21–24 døgn, og eggene
ruges av begge kjønn, men mest av hunnen. Ungene forlater reiret senest
et døgn etter klekking, og de oppfostres av begge foreldrene. Hunnen
forlater imidlertid familien og reirområdet før hannen. Ungene blir
flygedyktige etter 19–21 dager, samtidig som de blir uavhengige av
foreldrene. Steinvenderen blir kjønnsmoden etter to år. Høyeste kjente
levealder for en fugl merket i Norge (inkl. Svalbard) er 13 år.
|
Forvaltningsstatus og overvåkning:
Hekkebestanden på Svalbard er anslått til å ligge et sted mellom 50 og
500 par, men noen kartlegging av bestanden er ikke utført, og det
finnes ikke kunnskap om bestandsutviklingen. Bestanden i Europa er
relativt liten, og den er anslått til å være oppimot 81 000 hekkende
par. Bestanden har trolig vært stabil de siste tiårene.
|
|
Publisert: (01.2007)
|
|

Norsk Polarinstitutt
Polarmiljøsenteret
9296 Tromsø
|