|
| Storjo |
|
Av Hallvard Strøm
|
|
Stercorarius skua
E: great skua - T: Skua - F: grand labbe
 | Foto: H. Strøm Storjoen er en stor og
kraftig fugl og den største av joene som opptrer på Svalbard. Den blir
53–58 cm lang og veier 1100–1800 g. Kjønnene er like. Storjoen kan i
flukt minne om en stor måke, men den er helt mørk med et markert hvitt
felt ved basisen av håndsvingfjærene både på over- og undersiden av
vingene. Hodet og halsen er kraftige, og nebbet er grovt. Ryggsiden er
dekket med rustgule eller gulhvite flekker og striper. Nebb og bein er
svarte. Ungfuglene er mer ensfarget mørkebrune. Fuglen flyr med
målbevisste og tunge vingeslag. Den seilflyr oftere enn de andre joene.
Storjoen flyter høyt i vannet, og den kan ses liggende på sjøen
spisende på et bytte. Låten er et kraftig og grovt “gokk, gokk...”
eller et mjauende “jia, jia”.
|
Utbredelse:
Storjoen forekommer kun i det nordøstlige Atlanterhavet, og den har
dermed en meget begrenset hekkeutbredelse. Den hekker fra de nordlige
delene av De britiske øyer til Færøyene, Island, Norge med Svalbard og
Nordvest-Russland (den russiske delen av Barentshavet). Bestanden har
vært i vekst siden begynnelsen av 1900-tallet, og storjoen har gradvis
utvidet sitt hekkeområde nord og østover, inn i Barentshavet. Storjoen
er derfor en nykommer på Svalbard, men den hekker nå på øyene og langs
kysten rundt hele øygruppen. Høyest tetthet finnes på Bjørnøya og langs
vestkysten av Spitsbergen. Storjoen ankommer Svalbard i april–mai og
forlater øygruppen igjen i august–september. Voksne fugler tilbringer
vintermånedene utenfor kysten av Sørvest-Europa, mens de unge fuglene i
større grad tilbringer vinteren på åpent hav.
|
Økologi:
Storjoen hekker vanligvis nær kysten, ofte i tilknytning til en
sjøfuglkoloni, men den kan også hekke i innlandet. Den foretrekker
flate og åpne områder. Storjoens diett på Svalbard er lite kjent, som i
Barentsregionen forøvrig. På Bjørnøya lever den hovedsakelig av andre
sjøfugler, spesielt krykkje (både unger og voksne). I andre deler av
utbredelsesområdet utgjør fisk og avfall fra fiskeriene en viktig del
av dietten. I likhet med de andre joene kan også storjoen jage og
stjele mat fra andre sjøfugler. En videre vekst i bestanden og
ekspansjon av utbredelsesområdet avhenger trolig av storjoens evne til
å utnytte vanlige fiskeslag som lodde og polartorsk. En videre
ekspansjon kan påvirke de andre sjøfuglene på Svalbard gjennom at
storjoen er en dominerende art og en viktig predator.
|
Livshistorie og reproduksjon:
Storjoen hekker vanligvis parvis, men på Bjørnøya hekker arten i en løs
koloni på nordsiden av øya. Arten er territoriell på hekkeplassen.
Reiret er en grunn fordypning i underlaget som fôres med tørt gress
eller annet plantemateriale, gjerne mose. Noen reir kan være velbygde,
andre kun en enkel grop i tundraen. Eggleggingen skjer vanligvis i
siste halvdel av juni, delvis avhengig av når hekkeområdet blir
snøfritt. De to eggene er brune med mørke brune flekker. Begge kjønnene
tar del i rugingen som varer 26–32 døgn. Etter klekking forblir ungene
i reirområdet, og de blir fôret av begge foreldrene til de blir
flygedyktige etter fem til sju uker. Ungene blir uavhengige av
foreldrene i løpet av de påfølgende tre ukene. Storjoen blir
kjønnsmoden etter sju til åtte år. Ringmerking har vist at flesteparten
av ungene vender tilbake til det området hvor de ble klekt. Når en
storjo først har etablert seg i et hekkeområde, vil den vende tilbake
til det samme territoriet år etter år. Partnerbytte er ikke vanlig, og fugler som skifter partner vil sjelden
flytte langt. Høyeste kjente levealder for en fugl merket i Norge
(inkl. Svalbard) er 11 år.
|
Forvaltningsstatus og overvåkning:
Storjoen ble første gang funnet hekkende på Bjørnøya i 1970 og på
Spitsbergen i 1976. Bestanden har siden vokst kraftig. Vern og økt
næringstilgang i artens kjerneområder på Shetland, Orknøyene og Island
er trolig årsaken til at bestanden har vokst og utbredelsesområdet økt.
Gjenfunn i Nord-Norge og på Svalbard av storjoer som er ringmerket som
reirunger i Skottland, indikerer at mange av fuglene opprinnelig kommer
fra dette området. En fugl som ble fanget på Bjørnøya i 1991 var
ringmerket som reirunge på Foula i Skottland 23 år tidligere.
Hekkebestanden på Svalbard er trolig et sted mellom 300 og 500 par,
hvor omkring 150 par hekker på Bjørnøya. Kolonien på Bjørnøya er den
største i Barentshavregionen. Den totale hekkebestanden i det
nordøstlige Atlanterhavet var i 2004 på omlag 16 000 par. De fleste
storjopar forsvarer reir og unger aktivt ved å stupe ned mot
inntrengeren, og noen ganger slår de med det kraftige nebbet, vingene
eller beina. En fulltreffer kan være smertefull! Ikke alle par angriper
på denne måten, og aggressiviteten varierer både mellom hekkeområder,
tid i hekkesesongen og næringstilgang.
|
|
Publisert: (01.2007)
|
|

Norsk Polarinstitutt
Polarmiljøsenteret
9296 Tromsø
|