|
| Storkobbe |
|
Av Kit M. Kovacs og Christian Lydersen
|
|
Erignathus barbatus
E: bearded seal - T: Bartrobbe - F: phoque barbus
 | Foto: G. W. Gabrielsen Storkobben er den største av de ekte selene i våre
farvann. Voksne dyr har en gråbrun farge som av og til er ispedd
enkelte lysere felter. Storkobbene blir 2–2,5 m lange og har
gjennomsnittsvekt på 250–300 kg. Vekten varierer enormt i løpet av
året, og tidlig på våren kan voksne hunner veie over 425 kg. Det er
vanskelig å skille mellom kjønnene basert på utseende. Storkobbene har
en avlang kroppsform med et relativt lite hode. De har veldig lange
værhår, som ofte krøller seg når de er tørre og er opphavet til artens
engelske, tyske og franske navn, «skjeggsel». I motsetning til andre
selarter er det den midterste kloen på framsveivene som er den lengste,
noe som gir disse en mer rektangulær form. Ungene er rundt 130 cm lange
og 33 kg tunge ved fødselen. De er født i en gråblå fosterpels som
allerede har begynt å falle av til fordel for en mer mørkegrå pels med
lys underside. Ungene har hvite flekker i kinnene og over øynene, noe
som gir dem et «bandittaktig» utseende. Ettåringer likner til
forveksling årsungene, bortsett fra at de hvite feltene i ansiktet er
mindre framtredende, og at de ofte har mørkere flekker på buken.
|
Utbredelse:
Storkobber finnes spredt over hele det sirkumpolare Arktis. De
foretrekker steder med drivis i områder med relativt grunt vann. Unge
dyr vandrer en god del, mens eldre individer synes å være mer stedfaste
og finnes i kystnære farvann året rundt. Storkobber finnes i mindre
antall i fjordene på Svalbard året rundt, og også langs kysten og da
særlig i områder med drivis.
|
Økologi:
 | Foto: I. L. Næss Siden arten påtreffes stort sett enkeltvis og spredt
over enorme områder, finnes det ingen gode data på antallet individer
av denne arten. Man antar at det finnes noen hundre tusen storkobber
totalt, og at en del tusen av disse finnes i svalbardområdet.
Storkobber er sterkt tilknyttet områder med is, og det er uvanlig å se
denne arten ligge oppe på land, selv om det skjer en gang i blant på
Svalbard i den isfrie delen av året. Når de ligger oppe og hviler på
isflak er de ofte lette å komme innpå hvis man nærmer seg forsiktig med
båt. Hårfellingen til denne selarten skiller seg fra andre selarter ved
at den synes å foregå til alle årstider, selv om de fleste individene
går gjennom denne prosessen i juni måned. Man kan ofte se flere
individer ligge på samme isflak i denne tiden, mens dyrene til andre
tider på året stort sett påtreffes som enkeltindivider. Storkobbene
dykker relativt grunt, da maten de spiser finnes i grunne farvann og
det da ikke er noen vits i å dykke dypere enn 200–300m. Det er blitt
registrert at storkobbeunger har dykket mye dypere (dypere enn 450 m),
mens eldre, mer erfarne individer oppholder seg i grunnere farvann hvor
de bentiske byttedyrene finnes. Storkobber har en svært variert diett
som for det meste består av bunndyr som muslinger, reker, krabber,
blekksprut og fisk som finnes nær, på eller nede i bunnsedimentene.
Storkobbene kan lete etter mat nede i sedimentene ved å bruke de
følsomme værhårene sine til å finne byttedyr. Ved å bruke en
kombinasjon
av suge- og blåseteknikker får de bort sedimentet og eksponert
byttedyret. Mange storkobber i svalbardområdet har en rustrød farge i
ansiktet og av og til også på framsveivene. Dette skyldes jernoksider
som de får i pelsen når de roter i bløtbunnsedimentene. Nede i
sedimentene finnes jernoksider
i redusert form, og når disse kommer opp i sjøvannet festet i pelsen
til storkobbene, oksideres de til det som på godt norsk kalles rust, og
dette fester seg permanent til
pelsen. Isbjørnen er storkobbens viktigste predator, men både hvalross,
spekkhoggere og håkjerring har denne arten på menyen.
|
Livshistorie og reproduksjon:
Storkobbene føder (kaster) ungene sine om våren, og i svalbardområdet
blir de fleste født i begynnelsen av mai. Ungene blir gjerne kastet på
et isflak eller langs iskanten og går ofte i vannet kun få timer gamle,
noe som ansees som en tilpasning for å kunne komme seg unna isbjørn. I
de 18–24 dagene de dies av mora utvikler de seg til fullendte
dykkere. I denne perioden vokser de i gjennomsnitt 3,3 kg per dag noe
som skyldes et daglig inntak på rundt åtte liter melk med en
fettprosent på rundt 50. Ved avvenning veier ungene i gjennomsnitt
rundt 100 kg. Paringen foregår i slutten av dieperioden. I
paringstiden har de voksne hannene en fantastisk undervannssang som kan
høres på mange kilometers avstand med hydrofon. Den kan også høres
gjennom isen eller resonerende gjennom et båtskrog hvis motoren er
slått av. Hannene opprettholder små
undervannsrevirer som de synger sangene sine fra, og de blåser også ut
luft under vann i ulike boblemønstre. De samme individene finnes i de
samme revirene år etter år. Hunnene er kjønnsmodne ved femårsalderen,
mens hannene gjerne blir det ett eller to år senere. Storkobber blir
vanligvis 25–30 år gamle.
|
Forvaltningsstatus og overvåkning:
Storkobber er en viktig ressurs for urbefolkningen i kystnære områder i
hele Arktis. Sovjetunionen hadde kommersiell fangst på denne arten i
Okhotskhavet og Beringhavet, med årlige fangster på over 10 000 dyr i
1950–1960-årene. Etter at et kvotesystem ble innført ble fangstene i
disse områdene redusert til noen få tusen dyr årlig i 1970–1980-årene.
Norske sel- og hvalfangere tok også et betydelig antall storkobber på
plukkfangst i Nordisen. På Svalbard er det lovlig for jegere med
godkjent skytterprøve for storvilt å jakte storkobber hele året
bortsett fra i en fredningsperiode som omfatter yngletiden. De er
ellers, som alle andre arter, også fredet året rundt i alle
nasjonalparker
og naturreservater.
|
|
Publisert: (01.2007)
|
|

Norsk Polarinstitutt
Polarmiljøsenteret
9296 Tromsø
|