|
| Svalbardrein |
|
Av Ronny Aanes
|
|
Rangifer tarandus platyrhynchus
E: Svalbard reindeer - T: Svalbard Renntier - F: renne du Spitzberg
 | Foto: R. Aanes Svalbardreinen
er en liten underart av Rangifer tarandus. Hannene (bukkene) er større
enn hunnene (simlene) og har større gevir. Bukkene veier omtrent 65 kg
om våren og 90 kg om høsten, mens simlene veier omtrent 53 kg om våren
og 70 kg om høsten. Lengden på bukkene er 160 cm, og simlene er 150 cm.
Svalbardreinen har korte bein og et relativt kort og rundt hode. Pelsen
er brun over ryggen og lys i buken. Om vinteren er pelsen lysere enn om
sommeren og framstår ofte som lysegrå eller gulhvit. Den tykke pelsen
får selv utsultede dyr til å se fete ut, og den bidrar også til at
reinen virker ekstra kortbeint. Bukkene utvikler et kraftig gevir i
perioden april–juli og feier hudlaget (basten) på geviret i løpet av
august–september. Bukkene feller geviret tidlig i løpet av vinteren.
Hos simlene begynner gevirveksten i juni, og geviret beholdes oftest et
helt år.
|
Utbredelse:
Reinsdyr har en sirkumpolar utbredelse med flere underarter i ulike
områder. Underarten svalbardrein forekommer utelukkende på øygruppen
Svalbard. Her finner man praktisk talt rein i alle områder som ikke er
dekt av isbreer. I dag finner man hovedforekomstene av svalbardrein på
Nordenskiöld Land, Edgeøya og Barentsøya. I 1978 ble det satt ut 15
reiner på Brøggerhalvøya. Antall dyr i dette området vokste voldsomt og
talte 360 individer i 1993. Dette antallet ble redusert til under 100
dyr vinteren 1993/94 da ekstreme vinterbetingelser førte til nedising
av beitene. Nedgangen i antall dyr skyldtes en kombinasjon av
dødelighet og at noen reiner vandret ut av området.
|
Økologi:
Svalbardreinen har en variert diett og beiter på omtrent alle typer
planter, unntatt noen få arter (som for eksempel kantlyng). Om vinteren
oppholder svalbardreinen seg på rabber, i fjellsider, høyereliggende
platåer og andre steder med tynt snødekke hvor det er lettere å komme
til beiteplantene. Om sommeren søker den mot frodigere tundraområder,
ofte i daler og på lavtliggende sletter. På denne tiden av året brukes
mesteparten av tiden til å beite, og de legger på seg store mengder
fett. Dette fettet utnyttes om vinteren når vegetasjonen er mindre
tilgjengelig og av dårligere kvalitet. Svalbardreinen opptrer sjelden i
grupper større enn tre til fem dyr, unntatt i brunstperioden om høsten.
På grunn av de varierende klimabetingelsene og sterke
sesongvariasjonene har svalbardreinene flere tilpasninger som bidrar
til at de kan leve i dette området. Dyrene sparer mye energi ved sitt
rolige levesett, og de har en velutviklet evne til å bruke kroppens
egne energireserver når beitetilgangen er dårlig om vinteren. De har
også en kraftig og lang pels. Den viktigste dødsårsaken er sult som
følge av nedslitte tenner etter beiting på små forekomster av planter
blant stein og grus. Ekstreme klimatiske forhold kan føre til høy
dødelighet om vinteren som følge av at de bruker for mye energi eller
ikke kommer ned til vegetasjonen under snøen og isen.
|
Livshistorie og reproduksjon:
Svalbardreinen har brunsttid i oktober. I denne perioden samler store
bukker et harem på opptil ti simler. Simlene er drektige i noe over sju
måneder og føder kalven i begynnelsen av juni. Kalvene dier mora i
omtrent tre måneder, og de vokser raskt i
denne perioden. En kalv veier omtrent tre kilo når den blir født, men
kan legge på seg 7–8 kg hver måned i løpet av sin første sommer. Under
gode forhold får simlene sin første kalv når de er to år gamle.
Forventet levetid for en svalbardrein er omtrent 10 år, men analyser
har vist at de kan bli opptil 18 år gamle. De variable klimaforholdene
på Svalbard fører til stor variasjon i reproduksjon og overlevelse fra
år til år. For eksempel er det observert at andelen av simler som får
kalv en gitt sommer kan variere fra 10–90%.
|
Forvaltningsstatus og overvåkning:
Svalbardreinen ble jaktet på i stort omfang i perioden 1860 til 1925,
og bestanden ble betydelig redusert. Jakten ble stoppet, unntatt for
vitenskapelige undersøkelser, mellom 1925 og 1983. Denne perioden med
fredning resulterte i at bestanden vokste og spredte seg til nye
områder. Det har ikke vært noen nylige systematiske forsøk på å telle
antall rein på hele øygruppen, så den totale bestandsstørrelsen er
ukjent. Imidlertid tilsier informasjon fra store deler av øygruppen, og
systematisk overvåkning over lang tid i flere spesifikke områder, at
bestanden ikke er blitt mindre de siste tiårene. I Adventdalen har
årlig overvåkning vist at bestanden av svalbardrein i dette området har
variert mellom 400 og 1100 individer i perioden 1979–2004. Tilsvarende
variasjon har også blitt dokumentert for Reindalen. Det forekommer en
kvotebasert jakt på svalbardrein i utvalgte områder på Nordenskiöld
Land. Dette uttaket er antatt å ha liten betydning for bestanden i området.
|
|
Publisert: (01.2007)
|
|
Utbredelse
Studieart for
I fokus for
|

Norsk Polarinstitutt
Polarmiljøsenteret
9296 Tromsø
|