|
| Svalbardrype |
|
Av Eva Fuglei
|
|
Lagopus muta hyperborea
E: Svalbard rock ptarmigan - T: Alpenschneehuhn - F: lagopède des Alpes
 | Foto: G. W. Gabrielsen Svalbardrypa
er en underart av arten fjellrype, men den er en del større og tyngre
enn både liog fjellrypene på fastlandsNorge. Kroppslengden er 30–35 cm
og de veier 490–1200 g. Bortsett fra de sorte halefjærene er begge
kjønn helt hvite i vinterdrakt. Hannen (steggen) har i tillegg en sort
strek som går fra nebbroten og bak til øyet. I hekketiden utvikler
steggen en stor og kjøttfull rød kam over øyet. Også hunnen (høna) har
rød kam, men den er mindre synlig. I april–mai skifter høna til
sommerdrakt. Fargen er mer rødbrun enn hos fjellrypene i Skandinavia og
kan likne mer på lirype. Steggen har hvit fjærdrakt til ut i juli, og
liknet med foreldrene. Steggen har en karakteristisk låt, et rapende
“aarraakaka”. Høna har en mer lavmælt lokkelyd “keeah, keeah”.
|
Utbredelse:
Fjellrypene har en sirkumpolar utbredelse i nordlige tempererte og
arktiske strøk, i tillegg til Alpene og Pyreneene. Svalbardrypas
utbredelse er begrenset til Svalbard og Frans Josef Land (Russland).
Svalbardrypa er den eneste landlevende fuglen som oppholder seg på
øygruppen hele året, og den hekker over det meste av Svalbard bortsett
fra i de nordøstligste deler. Det er ikke konstatert at fuglen hekker
på Kvitøya, Kongs Karls Land, Hopen og Bjørnøya. Svalbardrypa skifter
habitat fra sommer til vinter, og den forlater gjerne hekkeområdene i
september–oktober. Svalbardrypenes vinterområder og eventuelle
migrasjonsruter er ikke kjent, men man antar at de søker til relativt
snøfrie områder under fuglefjell eller andre områder med rik
vegetasjon.
|
Økologi:
Steggene ankommer hekkeområdene i midten av mars og de etablerer
raskt territorier. Hønene kommer tidlig i april. De beste habitatene
ligger i sørvendte skråninger der snøen smelter tidlig. Høyde over
havet, vegetasjon og hvordan terrenget er kupert bestemmer hvilke
områder steggene tar i bruk. Territorier i optimale habitater (områder
med mange vindblåste rygger med vegetasjon) etableres først, etterfulgt
av mer marginale territorier. Steggene kommer tilbake og forsvarer de
samme territoriene år etter år. Hønene velger forskjellige territorier
(og stegger) fra år til år, men returnerer til de samme generelle
hekkeområdene. Det er ikke kjent om bestanden av Svalbardrype varierer
syklisk slik det er påvist hos fjellryper andre steder (6–10 års
svingninger i Skottland, Island og Alaska).  | Foto: W. Dallmann Svalbardrypene har
få naturlige fiender. De viktigste predatorene er fjellrev, polarmåke
og tyvjo. Dietten varierer med sesongene. Harerug er den viktigste
fødeplanten sommer og tidlig høst. Senhøstes og tidlig vinter er ulike
arter rapp og fjellbunke viktige. Fra november til februar er rødsildre
og tuesildre viktige fødeplanter, mens polarvier er viktige fra
mars–april og utover våren.
|
Livshistorie og reproduksjon:
Paringen skjer sent i mai. Reiret plasseres i øvre del av territoriet
på tørr mark og består av en 1–2 cm fordypning dekket med ulike
plantedeler. Eggleggingen (9–11 egg i kullet) starter i første halvdel
av juni, men den kan utsettes noe i år med sen snøsmelting. Dersom
rugingen mislykkes og paret mister eggene kan de legge nye egg, men
antallet er da noe lavere. Steggene kan ha flere høner i territoriet
sitt, men høne nummer to legger egg senere og får færre kyllinger enn
høne nummer æn. Eggene er gulbrune med kraftige brunsvarte flekker og
skjolder. Høna ruger i om lag 21 dager, og de nyklekte kyllingene veier
ca. 16 g. Høna forlater reiret sammen med kyllingene etter 1–2 dager.
Etter 10–12 dager er kyllingene flygedyktige, men de holder seg sammen
med mora i 10–12 uker før de blir selvstendige. Parbindingen mellom
stegg og høne oppløses etter at høna forlater reiret med kyllingene.
Steggen forlater territoriet i midten av juli på jakt etter bedre
beiteområder. Rypene blir kjønnsmodne etter ca. 10 måneder.
|
Forvaltningsstatus og overvåkning:
Det foreligger ingen
bestandsestimater for Svalbardrype. Så langt viser overvåkingen
fra et begrenset område at tettheten i hekkebestanden
varierer fra år til år mellom tre og fem stegger
per km2. Svalbardrypa er en viktig småviltart som det
har vært drevet utstrakt jakt på i flere hundre år, uten at
det har eksistert informasjon om
bestandens størrelse eller status.
Arten er jaktbar på Svalbard, med
begrenset jakttid. I 1997 startet man
registrering av jaktuttaket og fram
til 2004 er det tatt ut mellom 800 og
1750 ryper i året.
|
|
Publisert: (01.2007)
|
|

Norsk Polarinstitutt
Polarmiljøsenteret
9296 Tromsø
|