|
| Svartbak |
|
Av Hallvard Strøm
|
|
Larus marinus
E: great black-backed gull - T: Mantelmöwe - F: goéland marin  | Foto: G. W. Gabrielsen Svartbaken
er den største av måkene våre (i gjennomsnitt større enn polarmåken),
med tykk hals og kraftig nebb. Den blir 71–79 cm lang og veier
1300–2500 g. Kjønnene er like av utseende, men hannene er noe større
enn hunnene. Voksne fugler har svart rygg og vingeoverside med hvite
vingespisser. Hodet, halsen og undersiden er hvite. Nebbet er gult med
en rød flekk ytterst på undernebbet. Beina er blekt rosa for alle
aldersgrupper. I vinterdrakt er hodet fint streket i grått. Ungfuglene
er spraglete og har varierende mengde brunt, grått og svart på ryggen
og på vingeoversiden. Mengden svart øker med stigende alder, og de unge
fuglene oppnår voksendrakt i en alder av fire til fem år. Lyden er et
dypt, kraftig og rustent «arrro-arrro».
|
Utbredelse:
Svartbaken hekker langs kysten av Nord-Atlanteren og tilgrensende
havområder; fra Baffinøya i vest (Canada), over Grønland, Island, langs
norskekysten, og til Novaja Semlja og Vajgatshøya (Russland) i øst. I
Europa strekker hekkeutbredelsen seg fra de nordlige deler av Frankrike
i sør til Svalbard i nord. På Svalbard hekker svartbaken fåtallig på
Bjørnøya og langs vestkysten av Spitsbergen. Den forekommer også i de
østlige delene av øygruppen som spredte enkeltpar. Ikke-hekkere eller
fugler som har mislyktes med hekkingen kan sommerstid påtreffes langs
kysten over hele øygruppen. Svartbak fra den vestlige delen av
Barentshavet (inkl. Svalbard) overvintrer trolig langs kysten av
Vest-Europa og i åpent hav i det nordlige Atlanterhavet. De ankommer
Svalbard i mars–april og forlater øygruppen igjen i september–november.
|
Økologi:
Arten er knyttet til kysten og hekker på små holmer og øyer, eller på
nes langs fastlandet. Den hekker vanligvis som enkeltpar eller i små
kolonier (to til fem par), gjerne sammen med polarmåke. Svartbaken er
en opportunistisk predator som livnærer seg av et vidt spekter av
fiskearter, bløtdyr, krepsdyr, insekter, egg, unger og voksne fugler av
andre arter. Den opptrer også som åtselfugl og kleptoparasitt (stjeler
mat fra andre fugler). Den søker næring både i sjøen, i fjæresonen, ved
fiskebåter og på søppelfyllinger. Hva de spiser kan variere fra år til
år, mellom ulike områder og sesonger, men fisk dominerer trolig alltid
dietten. Fjellrev og polarmåke er de som tar flest av svartbakens egg
og unger.
|
Livshistorie og reproduksjon:
Svartbakens hekkebiologi på Svalbard er lite kjent. Den plasserer
vanligvis reiret på et framspring i berget eller på flatmark på øyer
eller holmer. Reiret bygges av begge kjønn og består av tørket gress,
tang og fjær, av og til med rester av tau og plast. Normal
kullstørrelse er to til tre egg. Eggene er brune til olivengrønne med
mørke brune flekker og streker. Begge kjønn deltar i rugingen som varer
i 27–28 døgn. Reiret beskyttes og forsvares mot inntrengere, men på
tross av sin store størrelse er svartbaken relativt dårlig til å
forsvare egg og unger mot f.eks. fjellrev. Ungene forlater vanligvis
reiret noen få dager etter klekking, men de holder seg i nærheten til
de blir flygedyktige i en alder av seks til sju uker. De fôres av begge
foreldrene hele perioden. En til to uker etter at de har blitt
flygedyktige forlater de vanligvis hekkeområdet. Svartbaken blir
kjønnsmoden i en alder av fire til fem år. Høyeste kjente levealder for
fugler merket i Norge er 20 år.
|
Forvaltningsstatus og overvåkning:
Svartbaken er en relativt ny hekkefugl på Svalbard. Den ble funnet
hekkende første gang på Bjørnøya i 1921 og på Spitsbergen i 1930. Siden
den gang har bestanden vokst og arten har utvidet sitt
utbredelsesområde, spesielt etter 1960. Svartbakens ekspansjon på
Svalbard må ses i sammenheng med en tilsvarende ekspansjon på begge
sider av det nordlige Atlanterhavet gjennom hele 1900-tallet.
Hekkebestanden på Svalbard er trolig i størrelsesorden 100–300 par,
mens bestanden i barentshavsregionen er anslått til 33 000 hekkende
par. Den europeiske hekkebestanden er anslått til mer enn 110 000 par
og regnes som stabil. Studier har vist at svartbaken, på samme måte som
polarmåken, akkumulerer høye nivåer av miljøgifter. Undersøkelser gjort
i Nord-Norge har dokumentert negative effekter av miljøgifter på artens
reproduksjon.
|
|
Publisert: (01.2007)
|
|

Norsk Polarinstitutt
Polarmiljøsenteret
9296 Tromsø
|