Norsk Polarinstitutt | Ansatte | Ledige stillinger | Offentlig journal | Kontakt | English           



Miljøstatus

Svømmesnipe
Av Hallvard Strøm

Phalaropus lobatus
E: red-necked phalarope - T: Odinshühnchen - F: phalarope à bec étroit

Svømmesnipen er i form, størrelse og adferd svært lik polarsvømmesnipen, men den er noe mindre og nettere, og med litt kortere kropp. Hekkedrakten hos begge kjønn er grå og brun, med et rødt eller oransjebrunt felt på halsen. Hunnen er klarere i fargene enn hannen. 

Utbredelse:

Svømmesnipen har en sirkumpolar utbredelse i de boreale, subarktiske og arktiske regionene, og den foretrekker fuktig våtmark med vann og tjern eller deltaområder.

Økologi:

I hekkesesongen er svømmesnipen nært knyttet til små ferskvannsforekomster, mens arten vinterstid lever pelagisk, gjerne langt fra kysten. Dietten består av ulike typer vanninsekter, små krepsdyr og muslinger. Overvintringsområdene for svalbardbestanden er ikke kjent, men den Fennoskandiske populasjonen trekker i sørøstlig retning til områdene rundt Arabiahavet.

Forvaltningsstatus og overvåkning:

På Svalbard hekker svømmesnipen fåtallig og spredt i egnet habitat på Bjørnøya og på vestsiden av Spitsbergen. Hekkebestanden er trolig i størrelsesorden 10–100 par.

Publisert: (01.2007)


 

Utbredelse

I fokus for



Norsk Polarinstitutt i media

Norsk Polarinstitutt
Polarmiljøsenteret
9296 Tromsø
Tlf. 77 75 05 00 | Faks 77 75 05 01 | Ansvarlig redaktør: Gunn Sissel Jaklin | Redaktør: Inger Lise Næss