|
| Tyvjo |
|
Av Hallvard Strøm
|
|
Stercorarius parasiticus
E: Arctic skua - T: Schmarotzerraubmöwe - F: labbe parasite  | Foto: H. Strøm Tyvjoen
kan i kroppsform minne om en måke, men den er mer strømlinjeformet og
er bygd for stor fart. Den blir 41–46 cm lang (inkludert stjertfjærene)
og veier 380–620 g. Kjønnene er like, men hunnen er gjennomgående noe
større enn hannen. Tyvjoen forekommer i en lys og en mørk variant, i
tillegg til mellomformer. Tyvjoens draktutvikling er komplisert, og
arten kan være lett å forveksle med den noe større polarjoen. I
sommerdrakt har den lyse varianten brunsvart hette, gulhvite kinn, hvit
hals og underside og hvitt bryst. Oversiden er gråbrun. I motsetning
til hos polarjoen når ikke den mørke hetten ned til kinnene hos
tyvjoen. Tyvjoen har i tillegg alltid litt lys farge ved nebbroten.
Dersom fuglen har et brunt brystbånd, er dette jevnt farget, og ikke
grovtegnet som hos polarjoen. Vingene er relativt lange og smale.
Tyvjoen har forlengede midtre stjertfjær som løper 5–10 cm ut fra
stjerten. Nebbet og beina er svarte. Den mørke varianten er brun til
mørkebrun, men ofte med et noe lysere hode slik at den mørke hetten
fortsatt er synlig. Ungfuglene varierer i farge fra lysebrune til
brunsvarte, men i motsetning til den mørke fasen hos de voksne, har
ungfuglene gulbeige tverrstriping over det meste av kroppen (varierer i
styrke). Lyden er en nasal, mjauende låt “æhglå” som gjentas.
|
Utbredelse:
Tyvjoen har en sirkumpolar utbredelse, og den forekommer både i den
arktiske og den boreale sonen. Den hekker langs kysten og på tundraen
både i Stillehavs- og Atlanterhavsregionen. I det østlige Atlanterhavet
hekker den på Island, Færøyene, Nord-Skottland, langs kysten av Norge
med Svalbard og langs kysten av Russland, inkludert øyene i
Barentshavet. På Svalbard hekker tyvjoen parvis og spredt på tundraen
langs kysten over det meste av øygruppen, men den er fåtallig i de
nordøstre delene. Tyvjoen ankommer hekkeområdene tidlig i juni og
forlater øygruppen igjen i august–september. Utenfor hekkesesongen
lever arten på åpent hav, og den overvintrer trolig utenfor kysten av
Sørvest-Afrika. Fuglene kan observeres langs kysten av Europa under
trekket vår og høst.
|
Økologi:
I hekkesesongen forekommer tyvjoen hovedsakelig langs kysten, men
enkelte steder kan den hekke i innlandet. Arten hekker ofte i
tilknytning til sjøfuglkolonier hvor den jager og stjeler byttet fra
andre sjøfugler. Tyvjoen kan sies å ha to strategier for fødesøk
avhengig av hvilket habitat den hekker i. Fugler som hekker i
innlandet, og på enkelte steder langs kysten, lever av å ta egg og
unger fra andre fuglearter. I de delene av utbredelsesområdet hvor det
finnes smågnagere er disse viktige byttedyr (ikke på Svalbard). I
tillegg kan den blant annet ta insekter. De fleste parene som
hekker langs kysten er kleptoparasitter som jager og stjeler maten fra
andre sjøfuglarter som rødnebbterne, krykkje og alkefugl, særlig
polarlomvi. Tyvjoen angriper passerende fugler og forfølger dem i stor
hastighet. Dette pågår som regel helt til den angrepne fuglen gulper
opp eller slipper byttet, hvorpå tyvjoen raskt snapper det opp i lufta.
Hvis tyvjoen blir forstyrret på hekkeplassen vil den (som flere andre
tundrahekkende fuglearter) spille såret ved å gå på bakken og slå med
vingene. Hensikten er å lede inntrengeren vekk fra reiret eller ungene.
Den angriper også fra luften, vanligvis ved å “snittfly”, men den kan i
enkelte tilfeller også slå med beina, vingene eller hakke med nebbet.
|
Livshistorie og reproduksjon:
 | Egg under klekking. Foto: H. Strøm Tyvjoene hekker parvis, og de samme fuglene kan
holde sammen i en årrekke. De okkuperer gjerne det samme territoriet hvert år.
I de mest attraktive hekkeområdene kan reirene ligge med en avstand på noen
hundre meter. Reiret plasseres vanligvis på et tørt parti av tundraen, men det
kan være omgitt av fuktig mark. Ofte legges det på en forhøyning i terrenget,
med utsikt over omgivelsene. Reiret er en grunn fordypning i underlaget som
fôres med plantemateriale.
Kullstørrelsen er normalt to egg, men ett og tre egg
forekommer. Eggene er olivenbrune eller grønne i grunnfarge med mørke flekker
og tegninger. Rugetiden er 24–29 døgn, og begge kjønnene deltar i rugingen. De
fleste parene legger egg i første del av juni. Ungene forlater reiret etter
klekking, men de forblir i nærheten av reiret de første ukene. Foreldrene fôrer
og beskytter ungene til de er flygedyktige, men ungene kan bli etterlatt alene
i perioder når begge foreldrene er ute og jakter. Ungene blir flygedyktige i en
alder av 27–33 døgn, og to til tre uker senere blir de uavhengige av
foreldrene. Tyvjoen blir kjønnsmoden i en alder av to år.
|
Forvaltningsstatus og overvåkning:
Hekkebestanden
på Svalbard er trolig i størrelsesorden 1000-2000 par. Bestandsutviklingen er
ikke kjent. Tyvjoen er trolig den vanligste joarten i verden. Hekkebestanden i
barentshavsregionen er anslått til 25 000-39 000 par. Bestanden i Europa totalt
sett er relativt liten med mindre enn 140 000 hekkende par, og den regnes som
stabil.
|
|
Publisert: (01.2007)
|
|

Norsk Polarinstitutt
Polarmiljøsenteret
9296 Tromsø
|