|
| Isbjørn |
|
Av Jon Aars
|
|
Ursus maritimus
E: polar bear - T: eisbär - F: ours blanc
 | Foto: H. Strøm Isbjørnen er den største av verdens bjørnearter, men
hanner og hunner har veldig ulik størrelse. Hanner veier fra 300 til
700 kg, og hunner fra 150 til 350 kg. En voksen isbjørn er mellom 180
og 260 cm lang. Kroppsvekten kan variere voldsomt i løpet av sesongen,
spesielt hos hunner som kan mer enn doble vekten fra tidlig vår til
sein sommer. Isbjørnen er typisk skittenhvit, grålig eller nesten gul.
Hannbjørn (bamser) kan skilles fra hunnbjørn (binner) på større
kroppsstørrelse, men lettest på den kraftige nakken som ser bredere ut
enn selve hodet. I sammenligning med andre bjørnearter har isbjørnen et
langt, smalt hode som er relativt lite i forhold til kroppen, mindre og
tett pelskledde ører, kortere og kraftigere klør, lengre rovdyrtenner
og skarpere kinntenner. De fleste av disse trekkene er tilpasninger til
isbjørnens nesten utelukkende kjøttetende levevis.
|
Utbredelse:
 | Isbjørnens utbredelse (klikk på kartet for større versjon)
Isbjørnen
finnes i arktiske strøk med tilgang til sjøis store deler av året.
Bestander finnes i Canada, Alaska (USA), Grønland, russisk Arktis,
norsk Arktis samt på isen som omgir Nordpolen. I Canada lever de så
langt sør som 50°nord i James Bay. Det finnes omtrent 25 000 isbjørner
fordelt på rundt 20 ulike bestander. Mange isbjørner vandrer over
enorme områder, og de ulike bestandene er derfor knyttet sammen i ulik
grad. På Svalbard finnes flest bjørn i områder med sjøis. Vestlige
deler av Spitsbergen har derfor lav tetthet av bjørn det meste av året,
mens flere bjørner oppholder seg på østkysten og i fjordene mot nord.
Mange jakter foran brefronter inne i fjordene om våren fordi
ringselhuler er vanlige i disse områdene. De viktigste hiområdene for
isbjørn på Svalbard er på Kongsøya, Svenskøya, Edgeøya, Nordaustlandet
og Hopen. På Svalbard har noen individer små leveområder på bare noen
hundre kvadratkilometer hvor de jakter lokalt på sjøisen om våren. Om
sommeren venter disse bjørnene på land på at isen igjen skal fryse til
utpå høsten. Andre bjørner følger isen når den trekker seg tilbake og
vandrer mot nordøst eller øst om sommeren, hvor de jakter langs
iskanten eller på de russiske øyene Frans Josef Land. Vandringer
vestover mot Grønland, eller fra Grønland til Svalbard, ser ut til å
være mindre vanlig.
|
Økologi:
 | Foto: J. Aars Et telletokt utført i august 2004 konkluderte med at det var omtrent
3000 isbjørn i barentshavsområdet (området fra og med Svalbard til og
med Frans Josef Land). Vi regner med at omtrent halvparten av disse
reproduserer seg på Svalbard. Isbjørnene er dyktige svømmere. Deres
desidert viktigste byttedyr er sel, så de oppholder seg mye på sjøis
eller mellom isflak. Voksne bjørner kan noen ganger oppholde seg flere
dager i sjøen og svømme lange distanser. På Svalbard er ringsel,
storkobbe og grønlandssel de viktigste byttedyr-artene. Men isbjørnen
er svært opportunistisk og spiser nesten hva som helst, også kadavre.
Noen isbjørner spesialiserer seg på fugleegg som de kan spise i store
mengder om sommeren. De kan også jakte sjøfugl, selv i bratte
klippeområder. Vellykket jakt på reinsdyr har i enkelte tilfeller blitt
dokumentert. Strandede hvalkadavre kan tiltrekke seg store mengder med
bjørn. Isbjørnen lever enslig, bortsett fra binner med unger og
bamse-binne par som oppholder seg sammen under kortere perioder under
paringssesongen. Bortsett fra drektige binner som går i hi, er
isbjørnen vinteraktiv, selv i perioder med 24 timers mørke. Den lager
ofte dagleier i snøen hvor den kan hvile seg en dag eller to.
|
Livshistorie og reproduksjon:
 | Isbjørnunger. Foto: J. Aars Isbjørnene parer seg i april og mai. På denne tiden av året kan bamser
lukte binner flere kilometer unna. Binner på Svalbard pares oftest
første gang fem år gamle. Hanner blir kjønnsmodne noe senere og når
ikke full kroppsstørrelse før de er 8–10 år gamle. En stor bamse kan
pare seg med flere ulike binner innenfor en sesong, men oppvarter én om
gangen over noen dager eller uker. Isbjørnen har en såkalt forsinket
implantasjon, hvilket vil si at modningen av det befruktede egget
stopper opp på et tidlig stadium og starter ikke opp igjen før utpå
høsten (september–oktober), selv om paringen skjer om våren. En drektig
binne vil senhøstes grave ut et hi i snøen som hun oppholder seg
omtrent fire måneder i. Binna føder rundt nyttår. Nyfødte isbjørnunger
er veldig små og veier bare omkring en halv kilo ved fødselen.
Størrelsen på kullet varierer fra en til tre, men det vanligste er to.
Isbjørnmelken er svært rik på fett, og bjørnungene vokser raskt inne i
det lune hiet. Når familien forlater hiet i mars eller april veier de
omtrent 10 kilo. De følger moren til de er to og et halvt år gamle; da
er moren igjen klar for paring. Overlevelsen blant unger er lav. Bare
omtrent én av tre blir to år gamle. Voksne dyr har høy overlevelse og
blir vanligvis 15–25 år gamle. Den eldste isbjørnen registrert på
Svalbard var en binne på 32 år.
|
Forvaltningsstatus og overvåkning:
Isbjørnen ble jaktet og fangstet hardt på Svalbard i hundre år, før all
jakt ble innstilt i 1973 (Se
fangststatistikk for isbjørn (MOSJ)). Bestanden har tatt seg mye opp de siste
tiårene. Noen få bjørner blir vanligvis skutt hvert år i selvforsvar
eller avlivet grunnet skadeverk på eiendom. Møter mellom isbjørn og
mennesker som skaper farlige situasjoner har økt de senere år i takt
med en kraftig økning i menneskelig aktivitet, spesielt turisme, på
øygruppen.
Iht. til den regionale isbjørnavtalen er Norge forpliktet til å "take
appropriate action to protect the ecosystems of which polar bears are a part,
with special attention to habitat components such as denning and feeding sites
and migration patterns, and shall manage polar bear populations in accordance
with sound conservation practices based on the best available scientific data".
Det er alminnelig enighet om
at hovedmangelen ved oppfølging av denne avtalen har vært vern av viktige
havområder.
Oppsummering av kunnskapsstatus, samt forslag til framtidige behov og
strategier for forskning på og overvåking av isbjørn i norsk Arktis er
utarbeidet av Norsk Polarinstitutt i 2000:
Følgende internasjonale avtaler og rødlister gjelder for Isbjørn:
Se også websiden til Den internasjonale spesialistgruppen for isbjørn (PBSG).
|
|
Publisert: (12.2006)
|
|
Omtalt i
Utbredelse
Studieart for
I fokus for
|

Norsk Polarinstitutt
Polarmiljøsenteret
9296 Tromsø
|