|
| Polarlomvi |
|
Av Hallvard Strøm
|
|
Uria lomvia E: Brünnich’s guillemot - T: Dickschnabellumme - F: guillemot de Brünnich  | Foto: H. Strøm Polarlomvien
er en robust og kompakt alkefugl, som er noe mindre enn lomvien. Den blir 39–43
cm lang og veier 700–1200 g. Kjønnene er like av utseende. I sommerdrakt har
polarlomvien svart hode, hals og overside, skarpt avgrenset mot den hvite
undersiden. Nebbet er gråsvart med en hvit eller blåhvit stripe langs
overnebbets underkant. Øynene er svarte og beina gråsvarte. Polarlomvien
mangler lomviens mørke tegninger på kroppssidene, og den har et kortere og
kraftigere nebb. Polarlomvien er også mer kompakt enn lomvien (kan virke litt
klumpete), og i tilfeller hvor man observerer begge artene i godt lys, fremstår
lomvien mer brun i fjærdrakten, mens polarlomvien er svart. I vinterdrakt er
strupen og nedre del av kinnet hvitt. Det hvite på kinnet går imidlertid ikke
så langt opp mot øyet som hos lomvien. Ungfuglene likner på de voksne
polarlomviene i vinterdrakt, men nebbet er kortere og spinklere. Lydene likner
på lomviens med et tungt, litt leende “ha ha ha” og et mer langtrukkent,
knurrende eller rautende “aaaaahr”. I flukt kan den ha et svakt, men taktfast “gak
gak, gak...”
|
Utbredelse:
På den
nordlige halvkule er polarlomvien en av de mest tallrike sjøfuglene. Den har en
sirkumpolar utbredelse i arktiske og subarktiske områder mellom 46ºN og 82ºN. I
det nordøstlige Atlanterhavet hekker den på Grønland, Island, Jan Mayen,
Svalbard, Frans Josef Land (Russland) og Novaja Semlja (Russland). Arten
forekommer også i et begrenset antall langs kysten av Finnmark og
Murmanskkysten. Fire underarter er beskrevet. Svalbardbestanden, og øvrige
populasjoner i det nordlige Atlanterhavet, tilhører underarten U. l. lomvia.
 | Polarlomviens utbredelse (trykk på bildet for større versjon)
Polarlomvien
er en av de vanligste sjøfuglene på Svalbard, og den hekker i kolonier over
hele øygruppen. Til sammen er det registrert 142 kolonier. De største koloniene
(flere på over 100 000 par) ligger på sørøstkysten av Spitsbergen
(Koval’skijfjella og Stellingfjellet), på Hopen og på Bjørnøya. Mer enn 80% av
svalbardbestanden hekker innenfor dette triangelet. Polarlomviene fra Svalbard
overvintrer i farvannene utenfor Island, Grønland og Newfoundland (Canada),
selv om deler av bestanden trolig tilbringer hele året i Barentshavet.
Polarlomviene forlater koloniene når ungene hopper ut av reiret mot slutten av
juli og i august. De returnerer til koloniene igjen i april og mai.
|
Økologi:
Polarlomvien hekker på smale hyller i tette
kolonier som kan variere i størrelse fra noen få hundre par til flere hundre
tusen par. Koloniene ligger vanligvis i bratte klippevegger ved sjøen eller
like ved sjøen. På Svalbard hekker polarlomvien ofte i kolonier sammen med
krykkje, på Bjørnøya sammen med lomvi. Utenfor hekkesesongen opptrer arten både
i kystnære farvann og på åpent hav, samt i isfylte farvann. Polarlomviens diett
består hovedsakelig av fisk og krepsdyr. Vanligvis hentes næringen på dyp ned
mot 50 meter, men dykk på mer enn 100 meter, av og til 200 meter, forekommer.
På Svalbard er polartorsk og ulike skalldyr viktige byttedyr. På Bjørnøya er
lodde det viktigste byttedyret. Ungene fôres hovedsakelig med fisk. Om våren
søker polarlomviene næring langs iskanten og i råker inne i isen. Fjellreven og
polarmåken er de som tar flest av polarlomviens egg og unger, og de tar også
voksne fugler.
|
Livshistorie og reproduksjon:
Polarlomviens
hekkebiologi er svært lik lomviens. Arten inntar hekkehyllene når den ankommer
i april–mai. Ofte er hyllene fortsatt dekket med snø, slik at fuglene må vente
før de kommer igang med hekkingen. Polarlomvien utnytter vanligvis hekkehyller
som er smalere enn de lomvien tar i bruk, ofte er det ikke plass til mer enn æn
rad med fugler. Eggleggingen starter vanligvis i slutten av mai eller
begynnelsen av juni. Tidspunktet for egglegging er relativt synkront i
kolonien, slik at klekkingen og tidspunktet da ungene skal forlate kolonien
blir tilsvarende synkronisert. Polarlomvien legger kun ett egg, og som hos
lomvien er egget pæreformet for å hindre at det lett ruller ned av reirhylla.
Eggene kan variere mye i farge, fra lyst blått til brunt med mørke streker og
flekker. Rugetiden er ca. 32 døgn, og begge kjønn deltar i rugingen.
 | Foto: H. Strøm Som hos lomvien
hopper også polarlomviungene ned fra hyllene før de er flygedyktige, ca. 21
døgn gamle. Ungene følges ut på sjøen av en av foreldrene, vanligvis hannen.
Hvis kolonien ligger et stykke fra sjøen, må ungene gå det siste stykke ned til
sjøkanten. De er da svært utsatt for å bli tatt av fjellrev og polarmåke.
Vanligvis foregår hoppingen om natten i stille vær. Foreldrene og ungene
svømmer bort fra kolonien, mot gode næringsområder og senere
overvintringsområdene. Under dette svømmetrekket foretar foreldrene
fjærfellingen, og de mister flygeevnen til flygefjærne har vokst ut igjen.
Ungene blir trolig selvstendige fire til åtte uker etter at de forlot
reirhylla. Polarlomvien blir trolig kjønnsmoden etter tre til fem år. Høyeste
kjente levealder for en fugl merket i Norge (inkludert Svalbard) er 21 år.
|
Forvaltningsstatus og overvåkning:
Hekkebestanden på Svalbard er anslått til å være
ca. 850 000 par. Mens bestanden av lomvi på Bjørnøya gikk dramatisk tilbake i
1986–87, økte hekkebestanden av polarlomvi i de første årene etter
sammenbruddet i lomvibestanden. ærsaken til denne forskjellen i respons er
trolig polarlomviens mer varierte diett. Siden 1990 har hekkebestanden av
polarlomvi på Bjørnøya og Spitsbergen vært relativt stabil. På Spitsbergen ble
det registrert en økning i hekkebestanden på 1980tallet og deler av 1990-tallet.
Et betydelig antall ungfugler fra Svalbard blir skutt hver vinter ved Grønland
og Newfoundland (Canada). Studier av voksenoverlevelse på Bjørnøya viser at
denne vinterjakta ikke påvirker bestanden på Svalbard i nevneverdig grad.
Polarlomvien er jaktbar på Svalbard om høsten, men antall fugler som blir tatt
hvert år er svært lavt.
|
|
Publisert: (01.2007)
|
|

Norsk Polarinstitutt
Polarmiljøsenteret
9296 Tromsø
|